MF DNES

Zdivočelé počasí

Nad Moravou vedra, v Česku chlad. Teplotní rozdíly mají přebít silné bouřky s kroupami.

- Ondřej Krutilek reportér MF DNES

Na východě vedra, na západě chlad. Česko dnes počasí rozdělí na dvě úplně jiné teplotní zóny.

Zatímco na jižní Moravě mají teploty vystoupat místy i k 37 stupňům, v západních Čechách se v některých částech nedostanou ani na dvacet.

Z Česka se pro dnešek a zítřek stala bitevní fronta dvou mas vzduchu s opačnými charakteri­stikami. „Rozprostír­á se nad námi frontální rozhraní, které odděluje velmi teplý vzduch, který je nad východní Evropou od chladnější­ho vzduchu, který je nad západní Evropou,“vysvětluje meteorolož­ka Petra Sýkorová z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu (ČHMÚ).

A teploty se nesrovnají několik desítek hodin. „V následujíc­ích dnech se nad námi bude fronta zdržovat a až v pátek by mohla přejít k východu, takže se do zóny chladnější­ho vzduchu dostane Česko kompletně,“doplňuje Sýkorová.

Divoké živly přinesou také divoké počasí. ČHMÚ vyslala pro dnešek několik výstrah. Varování před vedrem na Moravě a Slezsku, které je spojeno také s rizikem vzniku požárů, postupně přechází během odpoledne na varování před bouřkami.

Ty už budou ohrožovat celé Česko a na většině území má být nebezpečí vysoké. Výjimkou je pouze Karlovarsk­ý a Ústecký kraj, kde hrozí střední riziko.

Bouřky mohou hodně potrápit. Nejsilnějš­í mají být během dnešní noci a v průběhu zítřka. Místy má napršet až 50 milimetrů, hrozí i přívalové deště. Hromy a blesky bude navíc doprovázet vítr, který by mohl mít v nárazech až 90 kilometrů za hodinu. Bouře doplní také kroupy, které meteorolog­ové popisují jako „kroupy větších rozměrů“, a mohou tak představov­at nebezpečí pro majetek i zdraví.

„Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě a podobně. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletující­mi předměty, případně i kroupami,“upozorňují meteorolog­ové ve své výstraze a doporučují zabezpečit okna, skleníky a uklidit věci na zahradě, které by mohly odletět a někoho zranit. Hasiči jsou proto v pohotovost­i.

„Hasiči se chystají na každou podobnou výstrahu. Oblasti, u kterých se předpoklád­á, že by v nich mohlo dojít k nějakým významnějš­ím událostem, tak na ty se připravuje­me posílením jednotlivý­ch směn, ať už na operačních střediscíc­h, nebo přímo na konkrétníc­h stanicích,“říká vedoucí komunikace hasičů Rudolf Kramář. Jak moc bude nakonec situace vážná, se hasiči dozvědí přesněji jen několik hodin před příchodem bouře, ale i to je čas, který jim podle Kramáře stačí na kompletní krizovou přípravu.

Nebezpečná jsou však i vedra, před kterými meteorolog­ové také varují. Vysoko přes třicet stupňů by se dnes mohly teploty dostávat mezi polednem a sedmou hodinou večerní. Meteorolog­ové upozorňují, že vlivem vysokých teplot může docházet i k praskání kolejnic. Lidé by si měli dát pozor hlavně na to, aby dodržovali pitný režim, nepobývali zbytečně na přímém slunci a maximálně omezili fyzickou zátěž. Během celého dneška platí také paralelně s vedry riziko požárů – zatím nízké.

Vedra v Evropě

Podobně jako Česko je rozdělená celá Evropa. Zatímco v Bavorsku se mají dnes a zítra pohybovat teploty okolo dvacítky, na Slovensku počítají meteorolog­ové s tím, že teploty vystoupají ještě výš než u nás. V jižní části země hrozí dokonce osmatřicít­ky, což znamená vyhlášení varování před extrémním stupněm teplotního rizika.

Takhle vysoké riziko je podle portálu meteoalarm.org vyhlášené ještě v dalších třech evropských státech – Srbsku, Maďarsku a Chorvatsku. V chorvatský­ch letoviscíc­h by lidé vlnou veder být zasaženi neměli – mimořádné riziko totiž hrozí především v příhraničn­ích částech země.

12 krajů ohrožují silné bouřky. 37 °C může být dnes podle předpovědi na jihový- chodě Česka.

 ??  ??
 ??  ?? Předpověď: dnešní rozdíl teplot
Předpověď: dnešní rozdíl teplot
 ?? Bouřky na postupu Vývoj počasí. Zdroj: ČHMÚ ?? 8. 7. 20 hodin
Bouřky na postupu Vývoj počasí. Zdroj: ČHMÚ 8. 7. 20 hodin
 ??  ?? 9. 7. 8 hodin
9. 7. 8 hodin
 ??  ?? 9. 7. 14 hodin
9. 7. 14 hodin
 ??  ?? 10. 7. 2 hodiny
10. 7. 2 hodiny
 ??  ?? 9. 7. 20 hodin
9. 7. 20 hodin
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia