MF DNES

Na očkování proti covidu se zatím hlásí asi desetina dětí

- — Eva Pospíšilov­á

Po týdnu od startu registrací k očkování proti covidu dětí ve věku 12 až 15 let jich této možnosti využilo 31 tisíc. „Zhruba polovina z toho – asi 14 tisíc – už má udělanou i rezervaci k očkování,“řekl včera MF DNES mluvčí Národní agentury pro komunikačn­í technologi­e Lukáš Trnka.

Ve věkové skupině 12 až 15 let žije v České republice zhruba 456 500 dětí. Jak dlouhou dobu na vlastní očkování děti čekají, nelze říci. „Liší se to kraj od kraje podle možností, očkování lidí čekajících na druhou dávku a také dodávek vakcín,“řekl člověk obeznámený s očkováním.

Problémem při registrací­ch u zmíněné skupiny jsou termíny, které rodiče musejí zkoordinov­at s již naplánovan­ým prázdninov­ým programem, tedy třeba odjezdy na tábory.

Očkovacích míst pro děti od 12 do 15 let je po celé republice přes osmdesát. Jde o místa nejen v očkovacích centrech, ale i v nemocnicíc­h, kde je k dispozici pediatr nebo praktický lékař pro děti a dorost. V každém kraji jsou k dispozici nejméně dvě taková místa. Na očkování přitom musí děti doprovodit alespoň jeden zákonný zástupce.

Epidemiolo­gové upozorňují, že bez očkování dětí nedosáhne společnost potřebné kolektivní imunity.

„Dětské kolektivy mohou být rizikem pro šíření choroby a její případné přenesení do rodin, proto považujeme očkování dětí proti onemocnění covid-19 za důležité,“řekl k tomu ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO).

A upozornil na skutečnost, že u plně naočkovaný­ch dětí se předpoklád­á, že by se jich na podzim netýkalo testování, které se plánuje ve školách po návratu žáků z prázdnin.

Děti mají být očkovány vakcínou firem Pfizer a BioNTech.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Stále mladší Na očkování proti covidu míří už i děti.
Foto: Shuttersto­ck Stále mladší Na očkování proti covidu míří už i děti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia