MF DNES

Bagrám: poslední doslova zhasnul

Když USA odešly tajně z největší základny, nastalo rabování

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Konec korunuje dílo: Američané udělali další afghánskou hrubku.

Když teď opouštěli svoji největší afghánskou základnu v Bagrámu, vytratili se za tmy, nikomu nic neřekli a poslední voják skutečně zhasnul.

Nastala bizarní situace. Afghánský generál, který měl základnu převzít, nic nevěděl, a že jsou pryč, pochopil až v sedm ráno.

Ale to už byla základna obsazena místními lidmi, kteří tam vlezli,

KÁBUL

když zjistili, že tam je tma a nikdo nehlídá, a vyplenili ji.

Jen aby bylo jasné, oč šlo: v areálu základny je obrovská věznice Parván, kde Američané drželi údajně pět tisíc vězňů, většinou tálibánců.

Taky tam zůstaly stovky obrněných aut a spousta lehkých zbraní a munice.

Jen pro představu, Bagrám býval skutečným vojenským městem s řadou kasáren, nemocnicí, velkých supermarke­tů, kin a obrovských posiloven. Vše obklopoval­o letiště s ranvejemi dlouhými skoro čtyři kilometry. Rozloha celé základny dělá téměř 80 km čtverečníc­h, což je totéž, co má například Jihlava.

Základnu kdysi pro afghánskou armádu postavil Sovětský svaz, po invazi do Afghánistá­nu v roce 1979 ji obsadil jako hlavní opěrný bod, víc než deset let po jejich odchodu ji převzali Američané, kteří ji dále přestavěli a rozšířili. Přesto každý okamžitě poznal původ kasárenský­ch budov, jež neomylně vzhledem a malými okny připomínal­y sovětský vkus, přestože o kus dál byly pobočky amerických bank, americké fastfoody a obchody. Z letiště startovaly americké stíhačky, vrtulníky a obří přepravní letouny.

Teď to však afghánští venkované, kteří byli rychlejší než vlastní armáda i Tálibán, vybrakoval­i.

Na základně zůstaly tisíce osobních aut, tuny konzervova­ných dávek potravin, stavební stroje, letištní řídící věž, bicykly, činky, počítače, hudební nástroje, oblečení... Podle afghánské armády tam zůstalo 3,5 milionu položek.

Velkou část z nich stačili afghánští civilisté během pár hodin rozkrást, takže sklady a obchody v okolí jsou podle zpráv z místa přecpané.

Je záhadou, proč se Američané místo odchodu se vztyčenými hlavami vypařili. Pokud nechtěli fotografie, tohle nakonec dopadlo ještě hůř.

„Slyšeli jsme nějaké zvěsti, že jsou Američané pryč,“prohlásil afghánský generál, „a pak nám zavolali a řekli: Telefonuje­me z letiště v Kábulu, jsme už tady.“

 ?? Foto: Reuters ?? To všechno tam nechali Tento Afghánec si z materiálu zanechanéh­o americkou armádou v Bagrámu udělal skvělý byznys.
Foto: Reuters To všechno tam nechali Tento Afghánec si z materiálu zanechanéh­o americkou armádou v Bagrámu udělal skvělý byznys.
 ?? Foto: Profimedia.cz a ČTK ?? Ráj pro vetešníky Po Američanec­h zůstala v Bagrámu auta i tuny dalšího materiálu.
Foto: Profimedia.cz a ČTK Ráj pro vetešníky Po Američanec­h zůstala v Bagrámu auta i tuny dalšího materiálu.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia