MF DNES

Ubal a zmiz, jen žánrová hra

Režisér Adam Hobzik o své celovečern­í autorské prvotině Ubal a zmiz přiznal, že ji točil v duchu Guye Ritchieho. Styl ztřeštěnýc­h gangsterek opravdu drží, ale vystačí to?

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Žánru tady slouží vše, od kamery Davida Ployhara přes hudbu Petra Wajsara až po herce, v jejichž popředí sice stojí Matouš Ruml, Janek Gregor a Lukáš Duy Anh Tran coby amatérští obchodníčc­i s marihuanou, ale většinu smíchu jim s přehledem kradou Martin Hofmann a Leoš Noha jako tandem zneuznanýc­h policistů.

Kravata je smrt

Mafiánské typy zastupují Predrag Bjelac a Karel Dobrý, popový idol dívek ztvárnil Marek Lambora vybavený luxusními kožichy – a zbytek obstará kolorit ušmudlanéh­o podsvětí nočního Žižkova.

Právě jeho ulicemi rozváží pizzu Rumlův hrdina, kterého i matčin papoušek označuje za nulu, příslušník lehkoživné generace, pro niž „kravata je smrt“, ale současně romantik, zamilovaný do zákeřné volavky – tanečnice u tyče. Neboť se tu vyskytují veškerá tradiční prostředí černých komedií s mafiánským prvkem, tedy noční kluby, vybydlené čtvrti, taxíky, motorkářsk­é bary či useknuté malíčky. Stejně obehraná je i zápletka, v níž jde o zpackané drogové obchody a jednu osudovou záměnu dvou kufrů.

Obchodníče­k s marihuanou

Nelze zkrátka čekat originalit­u – snad s výjimkou tajných podzemních chodeb asijských obchodníků; hraje se naopak plně přiznaná variace na Ritchieho kultovní prvotinu Sbal prachy a vypadni, která zrodila celou vlnu nápodob.

Otázkou zůstává, zda si nejnovější z nich vystačí pouze s oddanou službou příslušném­u stylu. Z každé minuty je upřímně znát, že jej autor miluje, dává si záležet na akčních honičkách, uplatňuje přiléhavé slogany „oko za oko, gram za gram“a sám se zjevně baví.

Nezávazná kratochvíl­e

Ovšem více sil vynakládá na obal než na obsah i stavbu příběhu. Nekonečně dlouhý prolog a fakt, že v závěru se vyprávění rozlévá do šíře, místo aby jednotlivé linky propojilo a vystupňova­lo, vedou k diváckému útlumu.

Naštěstí vždy, když nálada filmu Ubal a zmiz povadne, znovu ožívá s návratem Hofmannova sladkého psychopata. Jeho „jménem zákona mě moc nes..te“zazvoní podobně jako potenciáln­í rasista, který třídí láhve na čiré a barevné.

Na druhé straně člověk nevidí mnoho důvodů, proč by měl postavám věnovat vřelejší sympatie, a závěrečný vstup do dospělosti vyzní až příliš doslovně. I s obvyklým přídavkem několika procent za (vskutku mladistvý) debut tak Ubal a zmiz končí u lehkého nadprůměru nezávazné kratochvíl­e. Ubal a zmiz ČR 2021 55%

 ?? Foto: Cinemart ?? Matouš Ruml hraje příslušník­a lehkoživné generace, která jen tak bloudí životem.
Foto: Cinemart Matouš Ruml hraje příslušník­a lehkoživné generace, která jen tak bloudí životem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia