MF DNES

Úspěšní Pražané

-

není skoro žádný proud, by to s ním bylo náročné.

Kde berete lodě pro běžný provoz?

V Čechách dnes není loděnice, kde by vám na zakázku postavili loď. Já jsem také poměrně přísný v nárocích na původní vzhled, máme proto jednotlivé firmy – některá dělá zámečnicko­u práci, jiná natírá a někde nám dělají truhlařinu. Původní kování si odléváme sami, nebo ho kupujeme v zahraničí, máme motoráře a tak dále.

Takže si najímáte firmy na jednotlivé činnosti…

Ano, jednotlivé profese staví lodě v naší produkci. Design našich plavidel je většinou jednoúčelo­vý, jiný pro kanál Čertovka a jiný pro kanály pod bývalým Juditiným mostem. Typ našich lodí považuji za naše know-how, které nám umožňuje pracovat. Žádnou loď, kterou jsme postavili, kromě té vybudované pro bezdomovce, jsme neprodali.

Jak dlouho vaše firma funguje?

Začínal jsem v roce 1993 na Čertovce se dvěma loděmi. V roce 1998 jsme už měli čtyři lodě, o rok později jsme zprovoznil­i přístavišt­ě u Křižovníků a postavili sedm malých lodí ve stylu z konce 19. století. Vycházeli jsme při tom z původních historický­ch plánů. V roce 2001 jsme začali stavět Vodouchy, které jsou uzpůsobené pro zimní provoz. V roce 2006 jsme pořídili Nepomuka,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia