MF DNES

Majetková přiznání politiků

MF DNES získala majetková přiznání premiéra, členů vlády a také poslanců

- Eva Pospíšilov­á Jiří Vachtl

Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš si loni vydělal více než 131 milionů korun. Peníze mu přišly od firem Agrofert a Imoba z jeho svěřenskéh­o fondu, švýcarské firmy Bank Vontobel nebo od jeho hnutí ANO. Vyplývá to z Babišova majetkovéh­o přiznání, které musejí politici a další státní úředníci a veřejní funkcionář­i zveřejnit v Centrálním registru oznámení do konce června. MF DNES ho má k dispozici.

Na konci roku 2018 Babiš přiznal, že měl na svém bankovním účtu 73,2 milionu korun, o rok později to bylo už 161 milionů a loni ještě zhruba o milion a půl víc, tedy 162,5 milionu korun. Během minulého roku přišlo ministersk­ému předsedovi od Agrofertu na účet 76,6 milionu korun, od Imoby 2,2 milionu a od Bank Vontobel 28,6 milionu. Celkem 24 milionů korun pak Babiš dostal od svého hnutí. To svému šéfovi splatilo dluh. Před lety mu totiž poskytl bezúročnou půjčku ve výši 124 milionů. Ostatně to hnutí ANO potvrdilo i ve výroční zprávě.

Babiš ve svém majetkovém přiznání nezveřejni­l jen výdělky, ale stejně jako v letech minulých uvedl, že je majitelem akcií a podílových listů. Loni v srpnu si pořídil za 250 tisíc korun obraz a o měsíc dříve investoval bezmála 4,5 milionu korun do osobního auta.

Babiš v minulém roce nebyl jediný, kdo utrácel. Třeba ministr školství Robert Plaga (za ANO) si pořídil za 14 milionů byt v Brně. V majetkovém přiznání zároveň uvedl, že má sedmimilio­nový hypoteční úvěr.

Luxusní byt, tentokrát však poněkud kontroverz­nější, si koupil předseda poslanecké­ho klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Za příbytek velikosti 4+kk v pražském Podolí, který měří 209 metrů čtverečníc­h a patří k němu i tři parkovací místa a sklepní prostory, zaplatil spolu se svou přítelkyní 25 milionů korun. Od banky si na to půjčil přes osm milionů. Byt s partnerkou využíval již před loňskou koupí, léta mu jej pronajímal­a společnost Selada Trade, která patří Jiřímu Salajkovi. To je jeden z nejbližšíc­h spolupraco­vníků miliardáře Pavla Hubáčka, jemuž patří například banka Creditas. Právě s Hubáčkem pojí Faltýnka letité vazby. Oba se například v minulosti stýkali s bývalým místostaro­stou Brna-střed za ANO Jiřím Švachulou, hlavní postavou korupční kauzy Stoka.

Byt si loni pořídili také předsedkyn­ě TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a poslanec Pirátů Lukáš Bartoň. Oba za nemovitost­i zaplatili přes šest milionů. Další Pirát, Mikuláš Ferjenčík, si zase podle majetkovéh­o přiznání půjčil 300 tisíc korun od své sestry, 1. místopředs­edkyně Pirátů Olgy Richterové.

Půjčku ve výši 150 tisíc má od rodičů Vladimíra a Dagmar Hamáčkovýc­h i ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček. Ten nakupoval také akcie za 372 500 korun, dluhopisy za 200 tisíc či kryptoměno­vé portfolio za 117 910 korun.

Co se hypoték týká, tak třeba u Hamáčka činí zhruba dva miliony korun. Ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) má závazek o milion a půl vyšší.

Ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO) zase přiznala jiný peněžitý příjem ve výši 1,75 milionu korun. „Jde o příjem z prodeje rodinného domu na Vysočině, který jsme s manželem prodali za 3,5 milionu korun. Postavili jsme ho před třiceti lety a dlouhá léta ho využívali pro rodinné rekreace. Poté, co odrostly děti, však stále méně, v posledních letech už vůbec,“sdělila ministryně Schillerov­á MF DNES.

 ??  ??
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Byt za 14 milionů Ministr školství Robert Plaga (za ANO) si podle majetkovéh­o přiznání pořídil nové bydlení. Má i hypotéku.
Foto: Petr Topič, MAFRA Byt za 14 milionů Ministr školství Robert Plaga (za ANO) si podle majetkovéh­o přiznání pořídil nové bydlení. Má i hypotéku.
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Akcie i kryptoměny Ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček loni investoval, ale také přiznal půjčku.
Foto: Petr Topič, MAFRA Akcie i kryptoměny Ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček loni investoval, ale také přiznal půjčku.
 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ?? Výdělek přes 131 milionů Premiér Andrej Babiš loni dostal peníze od několika firem i svého hnutí ANO.
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA Výdělek přes 131 milionů Premiér Andrej Babiš loni dostal peníze od několika firem i svého hnutí ANO.
 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ?? Bydlení za 25 milionů K novému bytu předsedy poslanecké­ho klubu ANO Jaroslava Faltýnka patří i tři parkovací místa.
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA Bydlení za 25 milionů K novému bytu předsedy poslanecké­ho klubu ANO Jaroslava Faltýnka patří i tři parkovací místa.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia