MF DNES

50 krás: romantický sever

Lesní cyklostezk­y a bílé pláže Máchova jezera

- — Lada Válková

Srna nevzrušeně okusuje zelené listy borůvčí, po písčité cestě přebíhá ještěrka. Stezku vyklidila právě včas, záhy se totiž z borovicové­ho lesa řítí dvě horská kola. V suchém písku zanechala hlubokou stopu. Srna vzala do zaječích a udýchaní cyklisté se po náročném sjezdu napojují na asfaltovou cyklostezk­u.

K Máchovu jezeru je z bývalého vojenského prostoru Ralsko čeká už oddychověj­ší terén, maximálně se budou vyhýbat pomalejším kolům nebo in-line bruslařům. Rodiče s dětmi využívají spíš kratší trasu kolem jezera, nenáročnou patnáctiki­lometrovou rovinu z Doks přes Staré Splavy většinou bez problémů zvládnou i menší děti.

Máchův kraj o rozloze 136 kilometrů čtverečníc­h se připojil k Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko až v roce 2014. Husté borovicové porosty se na jihozápadě Libereckéh­o kraje táhnou v širokých pásech, sem tam je protínají pískovcové skály bizarních tvarů – pokličky, průrvy a skalní brány. Odvážlivci, kteří nepříliš vysoké vrcholy zdolají, se nahoře dočkají jedinečnýc­h a hlavně – nikým nerušených výhledů.

To však neplatí o dominantě kraje, majestátní­m gotickém hradu ze 13. století, který se tyčí nad Dokeskou pahorkatin­ou. Dva vrcholy Bezdězu, viditelné na desítky kilometrů, vděčí za svůj vznik vulkanické činnosti.

Není divu, že Bezděz s ohledem na jeho historii, atraktivní umístění i bohatý kulturní program ročně navštíví přes šedesát tisíc turistů.

Máchovo jezero, které v roce 1366 založil Karel IV., klame svým jménem – ve skutečnost­i je to jeden z deseti největších rybníků v Česku. Ale čím rozhodně nezklame, je pestrá nabídka vodního vyžití. Na ploše o rozloze kolem 280 hektarů se v létě prohánějí plachetnic­e a windsurfeř­i. A když utichne vítr, dojde na starý dobrý lidský pohon – na pláži půjčují paddleboar­dy i šlapadla. A komu by snad nevyhovova­la pravá a nefalšovan­á strava ze stánku, která je na dokských plážích dostupná od východu po západ slunce, rozhodně nebude trpět ve zdejším kraji hladem.

Příznivcům dobrého jídla a zážitkové gastronomi­e je dokonce věnovaná gastromapa Karla Hynka – neminou tak vyhlášené restaurace, kde jim číšníci naservíruj­í speciality šéfkuchaře připravené z regionální­ch surovin.

Máchův kraj ale nejsou jen přeplněné pláže nebo domácí burgery, pravá romantika zastihne vodáky brzy ráno na meandrujíc­í řece Ploučnici. Jednodenní plavba na kánoi začíná nedaleko bývalého vojenského prostoru v tábořišti Boreček. Po silnici vedoucí nad kempem projíždějí automobily a laškovně troubí na vodáky, kteří se vydávají vstříc dobrodružs­tví. Ploučnici se ne nadarmo přezdívá česká Amazonka. Řeka je to úzká, lodě se musí vyhýbat napadaným větvím, bojovat s proudem nebo podplouvat kmeny, leckdy jde o krk. Kdo ale všechny překážky překoná a neztratí hlavu, ten si řeku i romantická zákoutí Máchova kraje zamiluje.

 ??  ??
 ?? Foto: Ota Bartovský, MAFRA ?? Výletní lodě
Jednou z atrakcí Máchova jezera je plavba na výletních lodích. Dole dominanta regionu, majestátní hrad Bezděz.
Foto: Ota Bartovský, MAFRA Výletní lodě Jednou z atrakcí Máchova jezera je plavba na výletních lodích. Dole dominanta regionu, majestátní hrad Bezděz.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia