MF DNES

COVID: NOVÁ PRAVIDLA

- — Ondřej Krutilek

Opatření platná ode dneška

Od dnešního dne začínají v Česku platit zpřísněná opatření, která mají zabránit šíření nemoci covid-19. Jedno z nich připravuje o výhody lidi naočkované první dávkou vakcíny, to druhé komplikuje návraty z ciziny.

Zpřísnění si vyžádala nová mutace delta, která se ve světě i v Česku začala masivně šířit. Je totiž výrazně nakažlivěj­ší než předešlé verze, navíc daleko snadněji překonává první dávku očkování, které má proti ní účinnost podle některých odhadů pouze 30 procent.

Každý, kdo je naočkovaný první dávkou a od vpíchnutí injekce u něj uběhlo 21 dní, mohl ještě včera chodit bez omezení třeba do kina, na koupaliště nebo ke kadeřníkov­i a nemusel řešit žádné testy. Tohle období hájení ale s dneškem skončilo. Očkovaní lidé nyní mohou čerpat stejné výhody až dva týdny po druhé dávce vakcíny.

Výhodu tak mají lidé naočkovaní vakcínou od společnost­i Johnson & Johnson, která je jedinou chválenou jednodávko­vou vakcínou na trhu. I tady ale platí, že po její aplikaci je člověk braný jako kompletně chráněný až po dvou týdnech.

Přísnější dohled nad turisty

Lidé, kteří se od dnešního dne vracejí z dovolené, se nově nevyhnou testům. Pravidla se přitom značně liší podle toho, z kterého státu přijíždějí.

Každý navíc musí po návratu z ciziny udělat registraci v příjezdové­m formuláři na stránce plf.uzis.cz.

Nejmírnějš­í pravila platí pro takzvané zelené země, kam aktuálně patří například Maďarsko, Řecko, nebo Německo. U těch stačí maximálně 42 hodin starý antigenní test nebo 72 hodin starý test PCR, přičemž oba testy je možné si udělat i pět dní po návratu do Česka. Podstupova­t je nemusejí lidé, kteří mají dva týdny ukončené očkování.

Nejpřísněj­ší pravidla naopak platí pro „černé“země, jež jsou brány jako extrémně rizikové a mezi které spadají například Rusko, Tunisko nebo Indie. Při návratu z těchto států musí mít cestovatel už před odletem antigenní nebo PCR test a zároveň se musí prokázat rezervací na testování v Česku, které musí být provedeno do 24 hodin po návratu domů. Na další PCR test si potom lidé musejí zajít mezi desátým a čtrnáctým dnem po návratu. Do té doby mají nařízenou samoizolac­i.

Kategorií nebezpečno­sti zemí je celkem pět. První dvě, země s malým a středním rizikem, umožňují po návratu přístup do práce. Cestovatel se ale až do negativníc­h výsledků testu musí důsledně chránit respirátor­em.

U tří rizikovějš­ích kategorií nesmí být zaměstnane­c po návratu vůbec vpuštěn na pracoviště, dokud neprokáže, že je negativní, případně nesplní další specifická pravidla včetně samoizolac­e.

Rozdíl účinnosti testů

Cestu mezi lidi tak budou nadále umožňovat především testy. Zdarma mohou lidé využít jednou týdně antigenní test a dvakrát za měsíc přesnější test PCR. S tím je člověk brán jako negativní sedm dní. Antigenní test zajišťuje bezinfekčn­ost na 72 hodin.

 ??  ??
 ??  ?? Ode dneška složitěji Čechy čeká při návratu z ciziny víc testů, izolací i vyplňování formulářů. Ilustrační foto: Michal Sváček, MAFRA
Ode dneška složitěji Čechy čeká při návratu z ciziny víc testů, izolací i vyplňování formulářů. Ilustrační foto: Michal Sváček, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia