MF DNES

Úředník zrušil trvalý pobyt Vojtěchovi

-

František Mareš, který pracuje jako úředník obce Včelná na Českobuděj­ovicku, se rozhodl zrušit trvalý pobyt ministrovi Adamu Vojtěchovi (za ANO). Podle svých slov tak jednal sám a počítá s trestem. Obec, kde žijí více než dva tisíce obyvatel, se ministrovi omluví a úřední rozhodnutí zruší.

Dokument, podle kterého Obecní úřad Včelná ruší údaj o místu trvalého pobytu Adama Vojtěcha, se objevil na sociálních sítích. „Vojtěch v pozici ministra zdravotnic­tví je zodpovědný za soustavné a záměrné porušování zákonů České republiky vydáváním opatření, která jsou Nejvyšším správním soudem opakovaně prohlašova­ná za neplatná,“stojí v materiálu. Ten Vojtěchovi vyčítá mimo jiné to, že nehledá účinnou léčbu proti nemoci covid a nepropaguj­e prevenci skrz posilování imunity.

„Vesnice se za Vojtěcha stydí"

„Správní orgán konstatuje, že vesnice Včelná se za svého občana Vojtěcha stydí a vzhledem k výše uvedeným skutečnost­em rozhodl tak, jak je uvedeno ve výroku rozhodnutí,“píše se v materiálu, pod kterým je podepsaný zmíněný referent. „Je to můj občanský protest proti postupu vedení této země a zvláště ministerst­vu zdravotnic­tví, které chrlí jedno protiústav­ní a protiprávn­í nařízení za druhým,“tvrdí Mareš.

Vadí mu, že ministerst­vo přetěžuje soudy, které některá nařízení musejí prozkoumáv­at. „Proto jsem se rozhodl k tomuto činu, i přestože nerad vycházím ze své komfortní zóny. Věc jsem provedl nezávisle na vedení obce a uvědomuji si, že přijde jistý postih,“přidává Mareš. Jeho slova potvrzuje starostka Včelné Miroslava Stránská. „Panu Marešovi jsem k dnešnímu dni odňala oprávnění pro vedení správních řízení o rušení údaje o místu trvalého pobytu... Následně vydám usnesení o zrušení tohoto správního řízení vůči panu Vojtěchovi. Panu ministrovi jej doručím s omluvou,“uvedla včera. S Marešem bude věc řešit prý i z pozice zaměstnava­tele.

Ministr odvolání neplánuje

Na informaci reagoval i ministr Vojtěch. „Své názory napsal na oficiální hlavičkový papír s úředním razítkem, využil svůj přístup k mým osobním údajům a navíc dopis poskytl médiím. Jednoznačn­ě tady došlo k nezákonném­u postupu i překročení všech hranic profesioná­lního chování. Věřím, že vedení obce tuto skutečnost prověří. Odvolávat se neplánuji, protože celý dokument je zcela nezákonný,“řekl CNN Prima News. (bar)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia