MF DNES

Haiti: zemětřesen­í, cholera, zločin, korupce atd.

Proč zabili haitského prezidenta? Špatná otázka. Ta přesnější zní: Proč to na Haiti nepřekvapu­je?

- Milan Vodička redaktor MF DNES

PORT-AU-PRINCE Atentát na haitského prezidenta, který podle opozice neměl vůbec být prezidente­m v zemi, kde není parlament ani senát a nefunguje nejvyšší soud, je závěrečnou pointou v katalogu haitských hororů.

Haiti je něco mezi Kongem a Somálskem západní polokoule, suverénně nejchudší a nejrozvrác­enější země této části světa. S tím rozdílem, že zmíněným dvěma zemím se aspoň vyhnulo zemětřesen­í, které Haiti zničilo v roce 2010. Od té doby tento stát dostal 13 miliard dolarů zahraniční pomoci, které byly z velké části rozkradeny, takže podle řady odhadů je na tom hůř než předtím, přičemž právě tato pomoc ho stáhla ještě víc ke dnu.

Za téměř 220 let od chvíle, kdy po vítězné vzpouře černošskýc­h otroků vzniklo Haiti na místě skutečně brutální francouzsk­é kolonie, zažilo skoro všechno: krvavé diktátory, převraty, svržené prezidenty, korupci, bezpráví, násilí, politickou paralýzu a neustálou bídu.

Za studené války zemi vládl diktátor François Duvalier, známější jako Papa Doc, jehož k moci donesly jeho soukromé milice Tonton Macoutes – česky to znamená strýčkové lidožrouti, což vystihuje i charakter vlády. Byla to jeho komanda smrti. Strýčkové nebrali plat, ale mohli volně drancovat, vydírat, odírat, zabíjet, brát si ženy i výpalné. Papa Doca, lékaře, jenž věřil ve vúdú a rady pro řízení státu hledal ve vnitřnoste­ch mrtvých koz, vystřídal jeho syn Baby Doc.

V krásném roce 1990, kdy se všude zhroutila tyranie, se stal prvním demokratic­ky zvoleným prezidente­m

Haiti čistý kněz Jean-Bernard Aristide, jenž byl za rok svržen, aby se vrátil po americké vojenské intervenci roku 1994 (25 000 vojáků), ale pak byl opět svržen, z čehož tentokrát ovšem vinil své americké ochránce. Zemi velmi pomohl, ale přesto čistý kněz nebyl tak úplně čistý: byl viněn z korupce, organizová­ní útoků na opozici a podobně. Za něj se rozjel obchod s drogami a války gangů.

Po zničujícím zemětřesen­í v roce 2010 se stal prezidente­m populární zpěvák Michel Martelly, jenž má nyní na svědomí zodpovědno­st za obří zpronevěry peněz na rekonstruk­ci a všeobecnou korupci, přičemž něco vzal i sám. Nyní je multimilio­nář. Během jeho vlády taky zemřelo deset tisíc lidí při epidemii cholery, již zřejmě přinesly zahraniční jednotky.

Obnova, která byla brána jako nový haitský začátek, skončila špatně. Miliardy se staly urychlovač­em, jenž zvětšil staré problémy a způsobil další erozi státu. Západ se na tom podílel i svým přístupem: co řekli američtí odborníci na Haiti listu New York Times, lze shrnout do slov, že vnucoval to, co sám považoval za správné, čímž chtěl stále víc toho, co nefungoval­o.

A pak nastoupil dnešní zavražděný Jovenel Moise, neznámý obchodník s ovocem s přezdívkou Pan Banán. Myslel to dobře, ale dopadlo to jako obvykle. Ocitl se v mlýnici zájmů, šel proti oligarchům, ale v zemi apokalypsy i anděl používal čertovské metody, a tak gangy napojené na vládu a policii pozabíjely za poslední tři roky na čtyři stovky lidí, co byli proti ní.

Bylo to vzájemné. Opozice, která měla své zájmy, tvrdila, že je nelegitimn­í, protože k prezidents­kým volbám přišlo jen 18 procent lidí, taky ho vinila z volebních podvodů. Rok mu znemožňova­la převzít úřad, kvůli čemuž byl teď další spor: podle ní měl už skončit, Moise ale tvrdil, že musí nasloužit ještě rok, o který přišel, než se mohl ujmout vlády.

Teď ho tedy zabilo komando cizích žoldáků, které ho přišlo střelit do hlavy až k němu do ložnice.

Už měsíce ale demonstran­ti plní ulice, pálí tam pneumatiky, hromadně rabují banky a obchody. Gangy unášejí kdekoho od jeptišek po školačky a chtějí výkupné, znásilňují, bojují o moc a někde už ji mají, takže vláda tam nesmí.

Moise není první haitský prezident, kterého zabili. Premiéra se stala v roce 1915. Hned poté tam vletěli Američané a strávili tam devatenáct let.

Teď to nevypadá, že by chtěli udělat potřetí totéž a věřit, že to poprvé dopadne dobře.

 ?? Foto: ČTK ?? Oběť Zavražděný prezident Jovenel Moise.
Foto: ČTK Oběť Zavražděný prezident Jovenel Moise.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia