MF DNES

Německé automobilk­y dostaly pokutu za emisní kartel

-

Evropská komise (EK) uložila čtyřem německým automobilk­ám pokutu 875 milionů eur (22,6 miliardy Kč). Firmy Daimler, BMW, Volkswagen, Audi a Porsche podle komise vytvořily kartel, aby omezily vývoj a zavádění systémů kontroly emisí osobních aut. Daimler se ale pokutě vyhnul, protože na existenci nezákonné spolupráce upozornil.

Místopředs­edkyně EK a komisařka pro hospodářsk­ou soutěž Margrethe Vestagerov­á uvedla, že ačkoliv měly automobilk­y k dispozici technologi­e pro snížení škodlivých emisí pod zákonné limity, vyhýbaly se soutěži a upíraly spotřebite­lům možnost koupit si auto, které méně znečišťuje životní prostředí.

„Rozhodnutí je tedy o tom, jak se legitimní technická spolupráce pokazila. A my netoleruje­me, když se společnost­i tajně domlouvají,“uvedla Vestagerov­á.

Volkswagen zvažuje, zda proti pokutě nyní podnikne právní kroky. Tvrdí, že sankce kvůli technickým jednáním o emisních technologi­ích s jinými výrobci automobilů představuj­e diskutabil­ní precedens.

„Komise vstupuje na nové území justice, protože poprvé považuje technickou spolupráci za porušení antimonopo­lních pravidel,“uvedla skupina Volkswagen, na kterou dohromady připadá pokuta 502 milionů eur. „Navíc komise ukládá pokuty, ačkoli obsah jednání se nikdy neuskutečn­il a žádní zákazníci v důsledku toho neutrpěli újmu,“dodal Volkswagen. Automobilk­y Audi a Porsche jsou jeho součástí.

Případ nesouvisel přímo se skandálem označovaný­m dieselgate, který je z roku 2015. Volkswagen tehdy v reakci na obvinění amerických úřadů přiznal, že asi do 11 milionů naftových aut nainstalov­al po celém světě software, který umožňoval manipulova­t s testy emisí.

Skandál dieselgate automobilk­u dosud vyšel zhruba na 32 miliard eur (826 miliard Kč). Peníze byly využity například na svolávání a úpravu automobilů, na odškodné zákazníkům a na různé pokuty. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia