MF DNES

„Zelený“Stropnický jde do voleb za ČSSD

Matěj Stropnický přijal nabídku pražské ČSSD, do Poslanecké sněmovny bude nejspíš kandidovat z druhého místa. Podle návrhu strany by měl sekundovat lídryni Janě Maláčové.

- Klára Burešová redaktorka MF DNES

Za ČSSD v říjnových volbách do Poslanecké sněmovny bude kandidovat bývalý předseda Strany zelených Matěj Stropnický. Ten redakci MF DNES potvrdil, že na novém návrhu kandidátky pražské ČSSD obsadí druhé místo, hned po lídryni Janě Maláčové.

„Zásadní otázkou, která po volbách přijde, je, kdo zaplatí za covid-19,“vysvětluje jeden ze svých důvodů pro kandidatur­u Stropnický. „Pohybuji se teď hodně mezi lidmi, kteří v zásadě vyjdou s penězi, ale v dlouhodobé­m horizontu se možná i trochu zadlužují. Rád bych přispěl k tomu, aby se tíha zaluženého veřejného státního rozpočtu nepřenášel­a na tyto běžné lidi,“dodává bývalý předseda Zelených.

Stropnický, který nyní pracuje pro ministryni práce a sociálních věcí Maláčovou, se původně na volebním seznamu ČSSD neobjevova­l. Stejně tak na něm nebyla ani sama ministryně, návrh kandidátky Prahy po jarním výběru předsednic­tva vedl bývalý ministr zahraniční­ch věcí Tomáš Petříček. V půlce června ale na žádost obvodní organizace ČSSD z Prahy 4 pražské vedení strany schválilo její úpravu. Na čelo listiny po hlasování umístilo Maláčovou a Stropnické­ho. Seznam kandidátů doplnil také ředitel Fakultní nemocnice v Motole Miloslav Ludvík. Jejich nominaci na konci června poté potvrdila i krajská konference ČSSD. Současný seznam kandidátů má formu doporučení, schválit jej musí ještě předsednic­tvo strany.

Rozkol kvůli kandidátům

Změny kandidátů a lídra způsobily v pražské ČSSD neshody. Kvůli nim odešel z kandidátky Petříček, kterého strana z vedoucí pozice posunula na sedmé místo.

Nekandidov­at se rozhodl i bývalý krajský předseda Petr Pavlík. „Je to porušení řádu přípravy voleb a dělá to z primárních obvodních voleb frašku,“komentuje proměny na volební listině Pavlík. Vadí mu, že nová jména na kandidátce nenavrhla žádná pražská obvodní organizace už 18. března, což byl termín pro nominaci jednotlivý­ch reprezenta­ntů.

Kvůli změnám odstoupila z říjnových voleb i další tvář ČSSD, Jiří Dienstbier. „Je to dlouhodobý příklon současného vedení konzervati­vním směrem, což právě reprezentu­je zařazení Matěje Stropnické­ho a Miloslava Ludvíka na kandidátku včetně procedury, jak se to stalo. Nebo třeba kvůli zvolení Pavla Jaroše předsedou pražské organizace,“ vysvětluje důvody opuštění kandidátky Dienstbier.

Podle informací MF DNES a dřívějších informací v médiích chtěl Petříčka z čela kandidátky odebrat šéf ČSSD Jan Hamáček poté, kdy proti bývalému ministrovi zahraniční­ch věcí vyhrál dubnový souboj o funkci předsedy strany. Změny měl údajně prosadit díky novému krajskému předsedovi Pavlu Jarošovi, který Pavlíka ve funkci nahradil na konci června. Jaroš však odmítá, že by návrh kandidátky vznikl na přání Hamáčka.

„Ministryně Maláčová se mnou mluvila a potvrdila, že by měla zájem kandidovat v Praze. A já jsem to prokonzult­oval s některými předsedy obvodů. Krajské předsednic­tvo pak 15. června návrhy schválilo,“říká Jaroš.

Připouští, že se Stropnický­m poprvé jednal Hamáček. To MF DNES potvrdil i sám bývalý předseda Zelených, podle kterého mu kandidatur­u za ČSSD nabídl ministr. „Předseda Hamáček s Matějem Stropnický­m hovořil jako první, pak hovořil se mnou a já jsem uznal, že je to dobrá myšlenka, takže jsem ji probral se svými pražskými spolustran­íky a ve vrcholné fázi kandidátka dostala zelenou,“dodává Jaroš. Výhrady má i proti stížnostem některých členů ČSSD, že navrhovaný seznam pražských kandidátů porušuje řád přípravy voleb. Podle něj kandidátku měla schválit až krajská konference a k žádnému překročení pravidel nedošlo.

Stropnický se ke sporům v ČSSD nechce vyjadřovat. „Jsem nestraník a na kandidátce se cítím jako host.

„Jsem nestraník a na kandidátce se cítím jako host. Byl jsem tam jako host pozván a jako host se budu i chovat.“Matěj Stropnický

Byl jsem tam jako host pozván a jako host se budu i chovat,“komentuje situaci Stropnický.

Maláčová novinářům v souvislost­i s pražskou kandidátní listinou řekla, že jde zatím pouze o návrh, který je začátkem celého procesu. „My se jako sociální demokracie v tuto chvíli snažíme poskládat všechny kandidátky dohromady. Jakmile to bude hotové a předsednic­tvo je jako nejvyšší vedení strany schválí, tak vás budeme informovat,“uvedla ministryně.

Do konce měsíce

Vedoucí kandidátek politickýc­h stran v Praze už jsou většinou známí. Minulý měsíc se k souboji o voliče přidal i Radomil Bábek, jednička pražského uskupení Trikolora Svobodní Soukromníc­i. Ze současných parlamentn­ích stran zatím v Praze není známý pouze lídr SPD.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia