MF DNES

Zkazil jste to, inspektore!

Anglie se raduje, zbytek světa spílá nizozemské­mu rozhodčímu. Proč pískl nesmyslnou penaltu?

- David Čermák Jan Palička

Na první pohled není co řešit. Až se v neděli večer rozsvítí světla majestátní­ho stadionu Wembley, vyběhnou proti sobě dvě země, aby si to ve finále Eura rozdaly o zlato.

Ale bude to vážně jen Anglie proti Itálii?

Nebo spíš Anglie proti zbytku Evropy?

Kdo fotbalem v posledních dnech žije, musel si všimnout, že Angličané na cestě do vysněného finále poztráceli sympatie. Nestranní fanoušci se mění ve fanatické italské tifosi, protože jim vadí, že:

– Anglie hrála ze šesti zápasů pětkrát doma, což je nefér výhoda.

– Když před zápasy hraje hymna soupeře, z tribun Wembley se nese nedůstojný pískot, což je ostuda.

– Dánského brankáře Schmeichel­a kdosi z anglických fanoušků ve středečním semifinále oslňoval zeleným laserovým světlem, což je zákeřnost.

– A především: stalo se tak za stavu 1:1, při penaltě, která se neměla kopat.

Aspoň tak to cítí většina, stačí si pročíst diskuse, názory expertů či příspěvky na sociálních sítích. Dánská zloba míří na nizozemské­ho sudího Makkelieho, v civilu policejníh­o inspektora, který v prodloužen­í zbaštil hodně ochotný pád anglického rychlíka Sterlinga a pokazil tak rozhodčím zatím téměř dokonalé vysvědčení.

Ještě snad nikdy neposbíral­i během jediného turnaje tolik kompliment­ů jako na letošním odloženém Euru.

Mají nadhled. Rozumějí hře. Citlivě přehlížejí lehká drcnutí. Zbytečně neklušou každou chvíli k videu.

Než by kouskovali hru neustálým hvízdáním, raději hráčům povolí, ať se na hraně přetahují.

Asistenti s praporky pak poslušně čekají, dokud (ne)mávnou ofsajd, byť může celá akce pokračovat třeba pět vteřin.

Takový nezvyk!

Nezvyk, na který si fotbalový fanoušek rád zvykne, protože je to změna k lepšímu.

„Rozhodčí mě na Euru nadchli. Nechávají hru plynout, chlapské souboje nepískají, simulování netolerují. To je správný trend pro celý fotbal,“prohlásil reprezenta­ční trenér Jaroslav Šilhavý, než se ve středu večer rozehrál předposled­ní z jedenapade­sáti zápasů na turnaji. Zápas, který zkazil rozhodčí. Jinak to napsat nejde.

Celé Euro se sudí snaží držet trendu, který velí: nezasahujt­e do zápasu víc, než je nezbytně nutné.

Makkelie se od téhle mantry zásadně odchýlil zrovna ve chvíli, kdy se dívala celá Evropa. Možná dobře neviděl, možná se zkrátka spletl, ale na to by přece fotbal měl mít lék skrytý pod zkratkou VAR.

Jenže ani pánové u videa jeho rozhodnutí neviděli jako zjevnou chybu. Našli záběr, na kterém je vidět, že bránící Dán Maehle kolenem lehounce škrtl Sterlinga, což stačilo, aby Makkeliemu vzkázali: Všechno v pořádku, správně jsi to zapískal.

To by bylo penalt, kdyby se tak rázně postupoval­o i v předchozíc­h zápasech! Tak proč zrovna teď, v semifinále, chvíli před rozstřelem?

Angličanů se neptejte, ti si radost zkazit nenechají. Třeba slavný střelec Gary Lineker už kvůli svérázným komentářům na Twitteru během šampionátu poztrácel hodně sledujícíc­h a včera jistě přišel o další, když napsal: „Nechápu, proč ten povyk. To mohly být klidně dvě penalty zároveň!“

Další bývalý kanonýr Michael Owen téměř výsměšně přidal: „Jdeme dál! Nevím, jestli to byla penalta, ale koho to zajímá?“

Koho to zajímá? Všechny! Proto se chystá finále Anglie proti všem.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia