MF DNES

Princ Harry. Ten fotbalový, který vystřelil finále

- — Jan Palička

Anglie udělala všelicos, aby po 55 letech proklouzla do velkého finále. A zdaleka ne všechno udělala úplně fér.

Fotbalový favorit nakonec v semifinále po odhodlaném výkonu vyrovnal na 1:1 a navíc se dočkal vítězného gólu z pochybné penalty.

„Už aby bylo finále. Tohle je nádherný pocit. Celá země žije s námi,“zářil kapitán Harry Kane po semifinále do televizní kamery, před kterou si posunul žlutou pásku na levé paži.

Upřímně, bez něj by Anglie velmi pravděpodo­bně zůstala trčet tam jako obvykle, čili před branou do fotbalovéh­o nebe.

Zatím nechme stranou, že Angličanům nahrává formát letošního

Anglický zabiják mistrovstv­í Evropy. Zatímco většina týmů pendlovala po Evropě, Anglie hrála doma. Však i finále hostí Wembley...

Ovšem nebýt „prince“Harryho, byla by logistická výhoda Angličanů k ničemu.

Že mu trvalo, než se rozjel. První zápas? Nic.

Druhý zápas? Druhé nic! V anglických novinách se rázem v ironických narážkách řešilo, jestli náhodou po deseti letech v Tottenhamu nemyslí víc na přestup. Jako by ho ta žlutá reprezenta­ční kapitánská páska pálila a brzdila v rozletu.

Ve třetím utkání proti Česku měl Kane delikátní možnost, ovšem brankář Vaclík reflexivně vystrčil dlaň a střelu chytil. Až v osmifinále proti nepříjemný­m Němcům se anglický snajpr prosadil.

Proti Ukrajině se trefil dvakrát. Dány, kteří po 691 minutách ukončili rekordní anglickou neprůstřel­nost, vyřadil v prodloužen­í.

Ne z penalty, kterou mu daroval rozhodčí Makkelie, ale z dorážky.

„Nekopl jsem tu penaltu nejlépe,“neskrýval Kane.

Ne, nekopl, protože brankář Schmeichel ji vystihl, leč neudržel. Odražený balon pak anglický lídr šoupnul do sítě.

Co si asi tak schoval na nedělní finále proti Italům?

Harry Kane je naprosto univerzáln­í útočník, jehož nemůžete zařadit do skupinky vyvolených, kteří v pokutovém území vyčkávají a instinktiv­ně dokončují práci ostatních. I to Kane umí. Ale zdaleka nejen to. Tenhle Angličan, neposkrvně­ný bulvárem, je všeuměl. Proměňuje penalty, pečlivě si rovná míč před trestnými kopy, velmi často (stejně jako proti Dánům) se snaží odskakovat do středu hřiště, aby rozjížděl ofenzivní akce a měl zápas pod kontrolou. Nedribluje jako kouzelník, nesnaží se hrát na efekt, naopak je vyloženě účelný.

Jestli ještě někdo může předhonit Patrika Schicka a Cristiana Ronalda, nejlepší střelce šampionátu, je to právě on. Chybějí mu dva góly. Dejte Kaneovi příležitos­t, on ji neodmítne. V neděli ho budou bránit bardové Chiellini s Bonuccim, ale Kane je prostě zabiják.

 ??  ?? Harry Kane dotáhl Anglii až do finále.
Harry Kane dotáhl Anglii až do finále.
 ??  ?? Penalta, která nebyla Raheem Sterling leží na zemi v dánském obležení. Sudí píská penaltu, pachatel Maehle má číslo pět. Foto: ČTK
Penalta, která nebyla Raheem Sterling leží na zemi v dánském obležení. Sudí píská penaltu, pachatel Maehle má číslo pět. Foto: ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia