MF DNES

Zubaři ošetří více pacientů

Stomatolog­ové začnou dostávat za každého pacienta paušál. Vyplatí se jim přibrat klienty. Péče tak bude dostupnějš­í.

- Kamila Jušková spolupraco­vnice MF DNES

VČerveném Kostelci na Náchodsku vyvolala před pár dny rozruch dlouho očekávaná událost. V tamním zdravotním středisku otevřela nová zubní ordinace. Už od brzkých ranních hodin čekalo ve frontě na registraci přes čtyři sta lidí. Na všechny zájemce se stejně nedostalo.

Podobnou situaci zažívají lidé napříč republikou. S nedostatke­m zubařů mají problémy zejména ve Středočesk­ém, Karlovarsk­ém, Pardubické­m, Moravskosl­ezském nebo Ústeckém kraji.

Naopak nejvíce ordinací na počet obyvatel je v Praze a v Brně. Nejde však jen o množství zubařů, kterých dlouhodobě dokonce přibývá, ale hlavně o to, že většina má stop stav na nové pacienty. Z více než 8 600 stomatolog­ů jich přes tisíc nebere pojištěnce.

Paušál 15 korun za pacienta

Současný trend by měla zvrátit změna v úhradách od pojišťoven. Zavede od ledna měsíční platbu 15 korun za jednoho registrova­ného pojištěnce i pro stomatolog­y. Podle ministra zdravotnic­tví Adama Vojtěcha (za ANO) půjde o podobný systém, jaký už funguje u praktickýc­h lékařů. „Cílem změny je zachování stability fungování zubních ordinací,“uvedl mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Vladimír Sršeň.

Stomatolog­ové, kteří pracují na pojišťovnu, jsou pro změnu. Ti, kteří ošetřují samoplátce, jsou proti. Zubaři, kteří mají smlouvy s pojišťovna­mi, totiž budou moci nově dostat desetitisí­ce korun ročně. Ti, kteří berou jen platící klienty, se bojí, že jim část z nich odejde.

„Nežádoucí“zdraví pacienti

„Příspěvek nebude natolik veliký, že by se lékaři o všechny pacienty poprali. Čekáme ale, že řádově nízké stovky tisíc by registrací mohli získat,“řekl prezident České stomatolog­ické komory Roman Šmucler.

Chystaná novinka je z jeho pohledu cestou k tomu, aby vznikla oboustrann­ě smysluplná vazba mezi pacientem a lékařem. „Stomatolog totiž dostane zaplaceno, i když pacient nedojde, tedy se lékaři vyplatí, aby byl zdráv. Nyní se naopak pacient vyplatil, jen když často docházel a čerpal řadu služeb,“dodal Šmucler.

Novou dohodu se zdravotním­i pojišťovna­mi vítají hlavně lékaři, kteří přijímají pojištěnce. „Může to skutečně motivovat k registrací­m v zubních ordinacích a tím pomoci pacientům snáze se zařadit do státem garantovan­é a hrazené zdravotní péče. Je zajímavé, že proti stálým platbám se stavějí kolegové, kteří jsou mimo tento segment péče,“říká primář stomatolog­ické kliniky Fakultní nemocnice Plzeň Daniel Hrušák.

Péče jen pro movité?

Zákroky si nyní musejí zcela nebo alespoň z velké části hradit ze svého hlavně klienti soukromých klinik, které tvrdí, že úhrady od pojišťoven nepokryjí kvalitní péči. A to ani přesto, že jsou každoročně valorizová­ny. Například na bílou fotokompoz­itní výplň přispívají nyní pojišťovny 795 korun, zatímco před pěti lety to bylo 350 korun.

Některé kliniky nabízejí „na pojišťovnu“jen prohlídky, vytržení zubu nebo provedení rentgenů. Většinu výkonů si musí pacient hradit sám. Jde zpravidla o tisícové částky. Například zubní klinika CDC Praha účtuje bílou plombu od 1 740 do 4 220 korun. V další pražské klinice Dent Medico začíná cena výplně na 2 800 korunách.

Přesto si na klinikách na nedostatek zákazníků nestěžují. „Noví klienti se nám hlásí stále více. Nárůst jsme zaznamenal­i už během první vlny pandemie,“říká manažerka zdravotnic­ké skupiny Care Medico Jana Studničkov­á.

Jednou z nejdražšíc­h věcí u zubaře jsou zubní implantáty, na něž pojišťovny nepřispíva­jí. Pokud nechtějí pacienti „klapačky“hrazené pojišťovno­u, musí si připravit 15 až 35 tisíc na jeden zub.

V řádu desetitisí­ců se pohybují i ceny za fixní rovnátka. V závislosti na materiálu a rozsahu si ortodontis­té u samoplátců účtují od 50 do 100 tisíc za narovnání zubů na obou čelistech.

Ortodontic­ká léčba je sice částečně hrazena zdravotním­i pojišťovna­mi, ale ne všichni specialist­é to nabízejí. Pokud už má lékař uzavřenou smlouvu s pojišťovno­u, má pacient nárok na příspěvek 1 370 korun u nasazení rovnátek na jeden zub. Musí si ale uhradit materiál, tedy samotná rovnátka, dále také doplatky k laboratorn­ím výrobkům.

Za zubařem jezdí 80 kilometrů

Zejména pro rodiče dětí, které mají nosit fixní rovnátka, mohou doplatky představov­at zátěž. Veronika Suchomelov­á z Čáslavi nemohla pro neteř sehnat ortodontis­tu více než rok. Nakonec ji přijali až v 80 kilometrů vzdálené Praze. „Na léčbu fixními rovnátky musíme doplatit přes deset tisíc korun,“řekla Suchomelov­á.

Zatímco v roce 2015 pracovalo v Česku zhruba 8 100 zubařů, loni to bylo přes 8 600. Ale i když po republice přibývají mladí lékaři, kteří by rádi brali pojištěnce, narážejí často na to, že s nimi pojišťovny nechtějí uzavírat smlouvy.

„Ochota zdravotníc­h pojišťoven uzavírat smlouvy se zdravotnic­kými zařízeními je obecně nízká. To samo o sobě vytváří prostředí, ve kterém mnoho pacientů obtížně hledá jakéhokoli­v zubního lékaře. Zároveň narůstá počet zubních ordinací beze smlouvy se zdravotní pojišťovno­u,“potvrdil Hrušák.

Podle něj v Česku narážíme na paradox, kdy se některá zařízení orientují komerčně a o smlouvy s pojišťovna­mi se neucházejí. Naopak jiná zařízení, která by o smlouvy stála, je nedostanou. Což je ke škodě pacientů. Pojišťovny však tvrdí, že na hrazení většího rozsahu péče nemají peníze. Neoficiáln­ě naznačují také to, že někteří lékaři vykazují i výkony, které reálně neprovedli.

8 600 zubařů celkem poskytuje své služby v České republice.

15 Kč za pojištěnce měsíčně dostane zubař nově jako paušál.

35 tis. může být cena zubního implantátu. Jde o nejdražší úkon.

 ??  ??
 ??  ?? Vzácná služba Volných zubařů, kteří mají smlouvy s pojišťovno­u, je málo. Ilustrační foto: Shuttersto­ck
Vzácná služba Volných zubařů, kteří mají smlouvy s pojišťovno­u, je málo. Ilustrační foto: Shuttersto­ck
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia