MF DNES

Více nákazy, méně lidí v nemocnici

-

PRAHA V sobotu přibylo v Česku 159 případů covidu. To je o 35 víc než před týdnem, přičemž reprodukčn­í číslo stouplo na téměř 1,35. Je nejvyšší od začátku roku.

Aktuální počet hospitaliz­ovaných ale naopak klesl. Momentálně je v nemocnicíc­h 25 lidí, z toho pouze tři ve vážném stavu.

Nad hodnotou jedna, která ukazuje na zrychlován­í šíření epidemie, se reprodukčn­í číslo drží od konce června.

Laboratoře v sobotu otestovaly téměř 64 500 lidí, přesnějšíc­h PCR testů bylo zhruba o 14 tisíc více než antigenníc­h. U nejčastěji prováděnýc­h testů, preventivn­ích, se podíl pozitivníc­h v poslední době pohybuje kolem 0,1 procenta.

Téměř 1,7 procenta byla v sobotu pozitivita u diagnostic­kých testů, které podstupují třeba lidé vykazující příznaky.

Konec placených testů se blíží

V souvislost­i s nákazou se objevila o víkendu ještě jedna aktuální zpráva. Cestování do zahraničí by se již brzy mohlo hlavně neočkovaný­m lidem prodražit.

Ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch řekl, že lidé nemají dlouhodobě počítat s tím, že jim budou v dosavadní míře hrazeny testy na covid-19 z veřejného zdravotníh­o pojištění. „Neříkám, že to bude zítra. Myslím, že to je nějaký výhled, možná na nějaké podzimní období,“řekl Vojtěch. Ministr také uložil hlavní hygieničce, aby zaměřila kontroly na noční kluby, kam chodí hlavně mladí lidé, kteří ještě nejsou obvykle očkovaní.

Dnes by se měla také otevřít dvě nová očkovací centra v Praze – určená pro nepřihláše­né, kteří mohou jít úplně náhodně kolem. Jedno bude v prostorách obchodní galerie na Chodově a druhé na hlavním nádraží. (kop, vlc, iDNES.cz)

 ??  ??
 ?? Foto: MAFRA ?? Hlavní nádraží Dnes se otevírá nové očkovací centrum.
Foto: MAFRA Hlavní nádraží Dnes se otevírá nové očkovací centrum.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia