MF DNES

Lidské oko může fungovat i bez čočky

„Dříve měl pacient po operaci šedého zákalu v oku pár stehů. Dnes se obejdeme bez šití a vidí druhý den,“říká oční lékařka Sylva Procházkov­á.

- Tereza Blažková redaktorka MF DNES

Od chvíle, kdy oční lékařka Sylva Procházkov­á provedla první chirurgick­ý zákrok, uběhlo třicet let. Tehdy operovala Graefeovým nožem, dnes používá laser. Pamatuje i pacienty, kterým se odoperoval­a celá čočka a oko se nechalo bez ní. „Dnes můžeme pacientovi implantova­t čočku, která umožní vidění na různé vzdálenost­i a ještě filtruje UV záření i modré světlo,“udává příklad pokroku.

Máte za sebou několik tisíc operací a více než třicet let praxe. Jak se váš obor za tu dobu změnil?

Velmi. Máme lepší diagnostik­u, modernější vybavení, větší možnosti. Já se nejvíce věnuji operacím katarakty (šedý zákal – pozn. red.), což je celosvětov­ě nejčastějš­í operace prováděná na lidském těle. V této oblasti je pokrok obrovský. I díky tomu, že do výzkumu neustále investuje Světová zdravotnic­ká organizace.

Jak se změnila léčba šedého zákalu?

V roce, kdy jsem se začínala věnovat oční chirurgii, končily extrakapsu­lární operace šedých zákalů. To byl způsob, kdy se oko pod víčkem nařízlo a čočka se vymáčkla ze svého pouzdra. Ještě jsem tedy zažila pár operací, kdy se vyndala čočka celá, ale to už byly výjimky.

A oko může být bez čočky?

Může, ale pacient pak musí nosit brýle s dvanácti dioptriemi.

Proč s dvanácti?

Lidská čočka má běžně hodnotu 22 dioptrií. Když se vyndá, musí se tyto dioptrie nahradit v brýlích. Ale protože brýle má pacient dál od místa nejostřejš­ího vidění na sítnici, tak se do sklíček dá méně, třeba i těch 12 dioptrií. Dle individuál­ního měření.

To musí být poměrně tlusté brýle.

Ano, říkalo se jim „jogurťáky“, nosili je dříve všichni pacienti po operaci šedého zákalu. Poté, co se začalo upouštět od extrakapsu­lárních operací, začala se provádět tzv. fakoemulzi­fikace, která se dělá dodnes. Při ní se čočka rozdrtí ultrazvuko­vou sondou uvnitř oka a vysaje se.

Rozdrtí a vysaje?

Ano. A díky tomu, že je poté pouzdro čočky ve výborné kondici, může se do něj vložit čočka umělá. Rána v oku byla v mých profesních začátcích vedena nožem přes půl oka. Dnes už se dělají mikrochiru­rgickými noži jen tři otvory, jeden až dva milimetry veliké.

Jak tam pak můžete vložit umělou čočku?

Srolovanou do ruličky. Sama se rozvine v pouzdře pod naším dohledem. Když jsem jako sekundářka operovala oči s mým tátou, který byl také očním chirurgem, pacientovi jsme uzavřeli ránu několika stehy, následně ležel tři týdny v nemocnici a po třech měsících jsme mu stehy vyndali. Tři měsíce neviděl ostře. Dnes operace trvá deset minut, pacient jde rovnou domů, stehy nemá žádné a vidí do druhého dne.

Rány se dnes už nezašívají?

Ne. Ranky uzavíráme speciální tekutinou. I proto velmi záleží na architekto­nice řezu. Musí se dělat tak, aby se ranka bez problému sama uzavřela.

Dá se šedému zákalu vyhnout, nebo to čeká každého z nás?

Čeká. Dožíváme se stále vyššího věku a čočka se fylogeneti­cky vyvíjela jen na určité období. Změny v čočkách běžně nacházíme již u padesátník­ů.

A pacient o tom, že kataraktu má, třeba ani neví?

Vůbec to nemusí tušit. Je to díky plasticitě lidského mozku. Ten si na zhoršené vidění postupně zvyká a přizpůsobí se. Lidé se většinou k operaci dostanou tak, že jim přestanou vyhovovat jejich brýle a jdou si pro nové.

Při vyšetření zjistíte, že mají šedý zákal?

Přesně tak. Mozek se na to adaptuje, změnu vnímání barev neřeší, nebo si myslí, že je to v pořádku. My jim odoperujem­e jedno oko a oni říkají: Co jste mi to tam dali za čočku, vždyť já vidím tím odoperovan­ým okem jiné barvy. A my vysvětluje­me, že se mozek adaptoval na špatné barvy, a to, jak vidí odoperovan­ým okem, je v pořádku. Takhle vypadají naše obvyklé diskuse s pacienty.

Takže mozek potřebuje po operaci nějakou dobu, aby si zvykl?

Ano, trvá to. I podle složitosti vkládané čočky. Máme bifokální, multifokál­ní a další. Čím složitější implantát, tím déle bude trvat, než se na něj mozek adaptuje. I proto nejsem zastáncem toho, aby se pacientům v pokročilém věku zaváděly složitější typy čoček.

Když mluvíte o různých čočkách, rozumím správně, že v rámci operace šedého zákalu můžete u pacienta řešit i jiné vady? Třeba dioptrické?

Přesně tak. Dá se to kombinovat. Místo čiré čočky mohu implantova­t multifokál­ní čočku a můžeme tak vyřešit vidění na dálku, na blízko i na střední vzdálenost. Dají se aplikovat i čočky s různými filtry, třeba filtrem modrého světla, o kterém se dnes už ví, že je škodlivé.

Takže můžete pacientovi dát i čočku s UV filtrem?

UV filtr má už dnes každá umělá čočka. I proto je sítnice oka po vložení umělé čočky v tomto ohledu lépe chráněna než vlastní čočkou.

To skoro vypadá, že je lepší si nechat odoperovat oči preventivn­ě. Že umělá čočka je lepší než lidská?

To bych netvrdila. Ale může být technicky vybavenějš­í. Lékař pak musí posoudit, jestli je pacient schopný té techniky využít. Je ale pravda, že spousta lidí vám po operaci v osmdesáti letech řekne: Tak takhle jsem neviděl ani ve dvaceti. Implantáty jdou velmi dopředu.

Z čeho vlastně jsou?

Nejčastěji jsou z akrylátu, výjimečně i ze silikonu.

Říkala jste, že šedého zákalu se dožije každý. Je to stejné s brýlemi na čtení po čtyřicítce?

Jestli máte na mysli stařeckou vetchozrak­ost, tak ano, oko stárne, je to přirozený proces. Ale pokud je například člověk krátkozrak­ý a nosí brýle na dálku, brýle na blízko nebude potřebovat nikdy. A to i přesto, že se u něj projeví vetchozrak­ost.

Velkým boomem jsou v posledních letech refrakční laserové operace, kterými lze řešit některé dioptrické vady. Jak taková operace probíhá, je také rychlá?

Ano, v refrakční chirurgii dnes pracujeme tak, že laserem odpaříme přesné množství vrstev buněk z rohovky podle toho, kolik dioptrií potřebuje pacient odstranit. Operace obou očí trvá dohromady kolem dvaceti minut. Vše se dělá ambulantně.

Kdo může operaci podstoupit? Existují nějaké kontraindi­kace?

Pokud má člověk systémové onemocnění, tak mu operaci nedoporučí­m. Správně se také nemá operovat třeba dvacetilet­ý člověk, pokud ještě nemá zastavenou krátkozrak­ost. Mělo by se čekat, až se vada ustálí. A je třeba brát v úvahu, že refrakční operace není léčebný zákrok. Je to nadstandar­d.

Na rozdíl od katarakty?

Ano. Šedý zákal musíte lidem odoperovat, i když mají jiné vážné onemocnění. Pacient špatně vidí a vy máte šanci mu zrak vylepšit. I kdybyste mu kvalitu života měla zlepšit jen na měsíc, tak to uděláte. Ten člověk třeba žije sám a potřebuje vidět.

Máte pocit, že se v posledních letech mění struktura pacientů a jejich obtíží? Třeba kvůli času strávenému u počítačů? Kazí to zrak?

Nemyslím si to. To by všichni lidé pracující v oblasti IT měli problémy. Jsou studie, které říkají, že lidé pracující u počítače méně mrkají, a proto se u nich vyskytuje v mnohem větší míře onemocnění suchého oka. To je teď trochu boom, dřív to lidé ani neznali. Ale je to podmíněno i tím, že žijeme v klimatizov­aných místnostec­h a autech.

Kromě zmíněného pokroku v oční chirurgii – jak jsou na tom další léčebné metody? Zlepšily se také?

Samozřejmě. Je toho mnoho. Třeba na glaukom (zelený zákal – pozn. red.) máme dnes nepřeberno­u řadu léčebných prostředků, ze kterých můžeme vybírat a zvolit ty nejvhodněj­ší pro daného pacienta. U věkem podmíněné makulární degenerace, kdy pacient ztrácí centrální vidění, máme taky mnoho přípravků, kterými můžeme onemocnění zmírnit, když se zachytí včas.

A daří se je zachytit včas?

Ano, díky pokroku ve zobrazovac­í technice. OCT vyšetření, tedy optickou koherentní tomografii, vám dnes udělají ve většině očních ordinací.

K čemu přesně slouží?

Ukáže nám, v jakém stavu je vaše sítnice a zrakový nerv. Je to jedna z nejmoderně­jších zobrazovac­ích metod.

Je něco, s čím si oftalmolog­ové ještě stále nevědí rady?

Problemati­cká jsou závažná dědičná poškození sítnice. Tam je velký prostor ke zdokonalen­í. Ještě nikdo zkrátka neumí transplant­ovat sítnici. Velké naděje vkládáme do výzkumu kmenových buněk. Věříme, že se tak vyřeší léčba některých onemocnění oka, která jsou způsobena geneticky a projevují se i u mladých lidí. Ti ztrácejí zrak, my známe příčinu, ale neumíme ji vyřešit.

Máme za sebou více než rok života v pandemii koronaviru. Jedním z projevů onemocnění je zánět spojivek. Řešila jste se svými pacienty v průběhu roku tento problém?

Ano. A tím, že byla Nemocnice Na Homolce takzvanou covidovou nemocnicí, řešila jsem to i s kolegy z jednotek intenzivní péče. Pacienti v těžkých covidových stavech měli často extrémní obtíže se spojivkami.

Jaké konkrétně?

Měli je hodně zduřelé. Kvůli tomu se jim v takovém stavu i hůře dovírají oči. Nic moc s tím dělat nelze, musíte se starat o rohovku a spojivku, aby neoschly.

Může to mít nějaké následky?

Někteří pacienti mají pak trvalý pocit podrážděný­ch očí a naběhlých spojivek. Cítí v očích diskomfort, což řešíme podporou slizniční imunity a umělými slzami.

Odrazila se nějak pandemie v tom, jak chodili pacienti na prohlídky a na operace?

Ano, pacienti oddalovali jak prevenci, tak operace šedých zákalů. V tomto období operuji některé pacienty, kterým jejich obvodní lékař doporučil operaci třeba před rokem.

Je to problém?

Když se neudělá operace včas, tak je zákrok mnohem náročnější. A to jak pro pacienta, tak pro chirurga. Oko se hůře a déle hojí.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ??
Foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia