MF DNES

To jste si měli rozmyslet dřív, ocituje Osm květnových dnů

- Alena Slezáková spolupraco­vnice MF DNES

Třicátého dubna 1945 spáchal Adolf Hitler v berlínském bunkru sebevraždu a „tisícileté“říši zbývalo posledních osm dní existence. Právě na toto období se ve fakty nabité knize Osm květnových dnů zaměřil německý autor Volker Ullrich. Upozorňuje mimochodem, že sovětský vůdce Stalin dlouho odmítal zprávě o Hitlerově smrti uvěřit.

Známý spisovatel Erich Kästner, citovaný Ullrichem, označil onen týden za mezeru mezi minulostí, která už skončila, a budoucnost­í, která ještě nenastala. Pro miliony lidí byla ta mezera plná zoufalství a násilí. V troskách německých měst se jejich obyvatelé snažili najít něco k jídlu a mnozí končili sebevraždo­u – ať už ze strachu z vojáků Rudé armády, nebo proto, že se jim zhroutil svět. Uprchlíci z východu se mísili s osvobozený­mi vězni z koncentrač­ních táborů a se zahraniční­mi dělníky zataženými hitlerovci na nucené práce.

A stále se ještě bojovalo, i v českých zemích. Pražskému povstání je v knize věnovaná poměrně obsáhlá pasáž včetně upozornění na osud vlasovců, kteří povstalcům výrazně pomohli a de facto Prahu zachránili.

Budoucí politikové

Špičky nacistické­ho režimu v čele s velkoadmir­álem Dönitzem, jehož Hitler v závěti určil za svého nástupce, odmítaly bezpodmíne­čnou kapitulaci požadovano­u Spojenci a prodlužova­ly tak zbytečné utrpení.

Ze střípků jednotlivý­ch osudů zaujmou i ty, které se týkají pozdějších významných německých politiků – budoucích německých kancléřů Konrada Adenauera, Willyho Brandta a Helmutha Schmidta nebo příštího představit­ele NDR Waltera Ulbrichta.

Ale také perličky typu setkání filmové hvězdy Marlene Dietrichov­é, jež byla součástí kulturního doprovodu americké armády, se sestrou, která v jednom koncentrač­ním táboře provozoval­a kino. Za připomínku stojí i nelichotiv­á charakteri­stika konstrukté­ra raket Wernera von Brauna.

Osmého května po podpisu bezpodmíne­čné kapitulace druhá světová válka v Evropě skončila. A čtenáři této pozoruhodn­é knihy utkví v paměti odpověď maršála Montgomery­ho na prosbu německého parlamentá­ře, aby co největšímu počtu německých vojáků bylo umožněno dostat se do zajetí západních armád, neboť mají strach, že po zadržení Sověty budou odvlečeni na Sibiř: To jste si měli rozmyslet dřív, než jste začali válku a než jste napadli Sovětský svaz.

80% Osm květnových dnů Volker Ullrich

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia