MF DNES

„Útočníkům jde nejčastěji o výkupné“

-

PRAHA Dohlížet na kybernetic­kou ochranu má zejména Národní úřad pro kybernetic­kou a informační bezpečnost (NÚKIB). Současná kybernetic­ká rizika popisuje tiskový mluvčí úřadu Jiří Táborský.

Jaké jsou současné největší kybernetic­ké hrozby?

Dlouhodobě na vzestupu jsou útoky pomocí takzvaného ransomwaru. Jde o škodlivý kód, který po proniknutí do počítače nebo celé sítě zašifruje data a obvykle vyžaduje výkupné, tedy anglicky ransom, za jejich opětovné odemčení. Útočníci vyhrožují také tím, že když oběť nezaplatí, tak data zveřejní. Tento škodlivý kód se zpravidla dostane do zařízení chybou uživatele. Klasicky se jedná o otevření zavirované přílohy podvodného e-mailu nebo kliknutí na zavirovaný odkaz. Proto lze za velkou hrozbu považovat i nízké povědomí uživatelů o rizicích v kyberprost­oru.

Co může takový kybernetic­ký útok způsobit?

To záleží na typu. U zmíněného ransomwaru může dojít v krajním případě k naprosté paralýze organizace, protože počítače nefungují a data nejsou dostupná. U jiných typů útoků hrozí například krádež přihlašova­cích údajů. Jindy může jít o kyberšpion­áž, kde je cílem odposlech například e-mailové konverzace, zcizení výsledků výzkumu, firemního účetnictví nebo jiných cenných dat.

Je vůbec možné se útokům stoprocent­ně ubránit?

Stoprocent­ní bezpečnost neexistuje. Klíčové je mít v organizaci dostatek odborníků na kybernetic­kou bezpečnost, všechny uživatele výpočetníc­h technologi­í pravidelně školit na hrozící rizika a kybernetic­kou bezpečnost řešit na úrovni vysokého management­u. (hej)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia