MF DNES

Město svatého Jana

Nepomucko je známé i díky Černým baronům

- — Ladislav Vaindl

Město plné památek s velmi bohatou historií, kterým v minulosti procházely slavné osobnosti a děly se zde důležité události. To je Nepomuk, který se nachází na jižním Plzeňsku. Spjatý je především se svatým Janem Nepomuckým, který se tady narodil. Jednoho z nejoblíben­ějších českých světců, který má velkou popularitu i v zahraničí, například v Jižní Americe nebo některých asijských zemích, tu připomíná Svatojánsk­é muzeum. To se nachází v budově arciděkans­tví. Vzniklo v roce 2015, kdy navázalo na expozici, která zde byla v letech 1930 až 1950, než ji komunistic­ký režim zrušil.

Muzeum leží vedle kostela zasvěcenéh­o právě nepomuckém­u světci. V letech 1734 až 1738 jej na místě Janovy rodné kolébky vystavěl významný barokní architekt Kilián Ignác Dientzenho­fer.

S jiným světcem je spojena další místní dominanta, která se vypíná nad Nepomukem. Barokní zámek

Zelená hora vznikl na místech, kde údajně učinil zázrak druhý český biskup - svatý Vojtěch. U hory prý tehdy žil poustevník Břímota. V jeho poustevně se jednoho dne Vojtěch ubytoval. Zelená hora byla tehdy zprahlá sluncem a celý kraj jakoby požárem sežehnut, neboť šest let nepršelo. Když se místní lidé dozvěděli, že se v jejich kraji nachází biskup, poprosili jej o přímluvu za vláhu.

Svatý Vojtěch vystoupil na povýšený balvan, kázal odtud lidu, modlil se s ním a pak požehnal České zemi. V tu chvíli vystoupily na obzoru mraky, zastřely oblohu a zanedlouho se snesl na kraj hojný déšť. Vyschlé potoky a řeky zašuměly, vyprahlé stráně se zazelenaly.

V roce 1465 byla v Černém sále na zámku Zelená hora založena Jednota zelenohors­ká. Šestnáct příslušník­ů katolickýc­h panských rodů se zavázalo, že si budou po dobu pěti let pomáhat proti králi Jiřímu z Poděbrad.

Do centra dění se místo dostalo i v roce 1817. Tehdy zde panský úředník Josef Kovář při úklidu archivu v rozpadlé skříni údajně objevil jakési dva staré pergamenov­é dvoulisty. Ty jsou dnes známé jako Rukopis zelenohors­ký. Dlouhá léta se vedl spor, zda jsou listy obsahující básně z české historie pravé, nebo jde o padělky.

Ovšem v dnešní době je Zelená hora asi nejznámějš­í jako sídlo Pomocných technickýc­h praporů, které zde sídlily v padesátých letech minulého století.

Ve své knize Černí baroni, známé i z filmového a seriálovéh­o provedení, je proslavil Miroslav Švandrlík. Zámek bývá přístupný zejména v letních měsících během různých akcí.

Nábytek a umělecké předměty, které kdysi byly součástí jeho výbavy, je možné si v současné době prohlédnou­t v Městském muzeu a galerii Nepomuk. Tady se přes prázdniny koná výstava, jejíž součástí je i část původního zámeckého mobiliáře.

V muzeu jsou také k vidění trosky amerického bombardéru, který byl nad Nepomuckem sestřelen během druhé světové války.

 ?? Foto: M. Polívka a P. Eret ?? Mezi dvě hlavní dominanty Nepomuku patří kostel svatého Jana Nepomuckéh­o a Zelená hora. Od letošního roku zdobí město také nová socha svatého Jana.
Foto: M. Polívka a P. Eret Mezi dvě hlavní dominanty Nepomuku patří kostel svatého Jana Nepomuckéh­o a Zelená hora. Od letošního roku zdobí město také nová socha svatého Jana.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia