MF DNES

Djokovič je králem grandslamu už podvacáté

-

Novak Djokovič to dokázal. Ve finále Wimbledonu porazil Mattea Berrettini­ho z Itálie 6:7 (4:7), 6:4, 6:4, 6:3 a získal dvacátý grandslamo­vý triumf. Srbský tenista se tak dotáhl na Rogera Federera s Rafaelem Nadalem. V Londýně navíc vyhrál potřetí za sebou, celkově pošesté.

Letos už ovládl Australian Open v Melbourne, Roland Garros v Paříži, nyní Wimbledon, a pokud přidá i titul z US Open v New Yorku, stane se po 52 letech třetím tenistou, který po Američanu Donu Budgeovi a Australanu Rodu Laverovi dosáhne na kalendářní Grand Slam. „Je to úžasná jízda a snad tady nekončí,“pronesl Djokovič, který věří, že poslední slovo neřekli ani jeho sokové. „My tři ještě nezpomaluj­eme.“

Přestože Djokovič vedl v úvodním setu už 5:2 a těžil z kupy Italových nevynucený­ch chyb, jasný průběh se proměnil v drama: Berrettini začal sázet vítězné míče a nakonec set získal v tiebreaku. Byla to nejlepší pasáž zápasu ze strany Itala, ostatně rozhodujíc­í bod si zajistil esem ze druhého podání.

Ztráta prvního setu však zkušeného matadora nezlomila, naopak. Další dva sety získal i díky trpělivé a konstantní hře, čekal na svou šanci, která přišla. Berrettini sice solidně servíroval, pomáhal si esy a útočil, dál ho však srážely chyby.

Ve čtvrtém setu si trpělivý Djokovič vypracoval brejkbol v sedmém gamu, hned jej proměnil a Itala zlomil. Poté na returnu zápas ukončil. První dva mečboly ještě nevyužil, při třetím však Berrettini po dlouhé výměně poslal míček do sítě.

Stejně jako vítězka ženské dvouhry Ashleigh Bartyová si Djokovič vydělal 1,7 milionu liber (v přepočtu 49,3 milionu korun). (jrv)

 ?? Foto: ČTK ?? Je můj! Novak Djokovič líbá trofej pro vítěze Wimbledonu.
Foto: ČTK Je můj! Novak Djokovič líbá trofej pro vítěze Wimbledonu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia