MF DNES

Dva nezdolní. Co dál? Vyřešíme to na dovolené

Chiellini a Bonucci, pořád spolu. Nebo to včera bylo naposledy?

- David Čermák reportér MF DNES ve Wembley

Během sezony spolu trávili každý den. Na tréninku, v kabině, na soustředěn­í, samozřejmě při zápasech v dresu Juventusu. Jen co klubová sezona skončila, víc než na měsíc se uzavřeli do reprezenta­ční covidové bubliny.

Včera večer bok po boku odmakali vítězné finále fotbalovéh­o Eura, v němž dal Bonucci i gól Itálie, dnes si po návratu domů plácli a mrkli na sebe: „Tak čau zítra na letišti!“

Giorgio Chiellini a Leonardo Bonucci, italští stopeři-veteráni, bez sebe prostě nemohou být.

Navykládej­te si to jinak, než to je: oba mazáci z Juventusu doma opečovávaj­í krásné manželky a dvě děti. Jejich letité přátelství ovšem dalece přesahuje obvyklý rámec fotbalové kabiny – proto spolu v úterý odletí na dovolenou.

„Upřímně, mám dojem, že Leonarda

znám lépe než vlastní ženu,“zopakoval Chiellini už několikrát.

Méně znalí fanoušci jsou často zmatení, když pozorují, jak blízko k sobě ti dva mají. Když zadáte do Googlu jejich jména, jako jedna z vyhledávac­ích otázek vám automatick­y vyskočí: Jsou Chiellini a Bonucci příbuzní?

Nejsou, ale klidně by mohli být. Sami o sobě říkají, že se cítí jako bratři, nerozkmotř­il je ani překvapivý Bonucciho přestup do AC Milán před čtyřmi lety. Po roce byl zpátky v Juventusu a plnil skříňku v kabině vedle dávného parťáka.

Chiellini je o tři roky starší, za měsíc mu bude sedmatřice­t a spekuloval­o se, jestli včera nehrál poslední zápas kariéry. V Juventusu, za který válel od roku 2005 a léta byl jeho kapitánem, mu doběhla smlouva, údajně by měl brzy podepsat novou, ale oficiálně je bez angažmá. Zájemců by se určitě našla spousta, protože i ve věku, kdy už jiným stoperům dochází šťáva, patří proplešatě­lý chlapík s ostrým profilem mezi absolutní špičku. Ale třeba si ani sám neumí představit, že by si musel zvykat na nového parťáka.

S Bonuccim už vedle sebe odkopali 336 zápasů, proto je na ně spolehnutí. Jejich propojení je tak pevné, že snad i kdybyste jim na hřišti uvázali pásku přes oči, přelepili ústa lepenkou a nacpali špunty do uší, dokázali by se naladit na stejnou vlnu.

Přitom vlastně jdou trochu proti trendu. Na první pohled nezapadají do škatulky moderních stoperů, které má zdobit rychlost, obratnost a precizní rozehrávka. Pokud jste je během turnaje sledovali, všimli jste si, že si neradi komplikují situaci a místo riskování sázejí na jistotu. Oba jsou excelentní hlavičkáři, vyžívají se v tvrdých soubojích a baví je, když kolem nich víří emoce. Ale zvlášť pro Chiellinih­o platí, že jakmile má balon u nohy a cítí riziko, řekne si: Nepárej se s tím a práskni to dopředu! Co by pro mnohé trenéry vypadalo jako minus, to italský kouč Mancini rozpoznal jako velkou výhodu. Bonucci a Chiellini možná neohromují elegancí, ale působí jako masivní betonová hráz, skrz kterou se téměř nemáte šanci prokutat. O to kouzelnějš­í jsou některé jejich fígle, jako vystřižené ze seriálu Okresní přebor. Ne že by soupeřům nepozorova­ně do slabin zaráželi špendlíky, jdou na to rafinovaně­ji: Bonucci třeba kdysi před klíčovým zápasem s AS Řím schroupal několik tabletek s výtažkem z česneku, a kdykoli to bylo možné, hvězdám soupeře zblízka dýchal do obličeje. Výsledek? 3:2 pro Juventus, Bonucci zařídil vítězný gól.

Zatímco Chiellini je vzdělanec, který během kariéry zvládl psát knihy a získat doktorát z ekonomie, Bonucci se dlouho pral s vlastním sebevědomí­m. Najal si třeba osobního trenéra, který mu v temném sklepě bušil pěstí do břicha – prý aby zapracoval na postřehu.

Každý svou cestou došli mezi elitu – a pak už pokračoval­i společně. Budou válet bok po boku i dál?

Na dovolené určitě bude dost času to probrat.

70 let je Bonuccimu (34) a Chiellinim­u (36) dohromady.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Parťáci Chiellini (vlevo) a Bonucci, italská hráz.
Foto: Profimedia.cz Parťáci Chiellini (vlevo) a Bonucci, italská hráz.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia