MF DNES

Fotbal Mistrovstv­í Evropy vyhrála Itálie

Jak se italská fotbalová reprezenta­ce dotlačila k evropskému zlatu. Přes penalty ve Wembley

- David Čermák reportér MF DNES ve Wembley

Lidé, oblečení do národních dresů i svlečení skoro do naha, přestali zpívat. Dokonce ani neskandova­li, protože byli tak zakabonění, že se jim nechtělo mluvit.

Ve Wembley, na národním stadionu Angličanů, se jen nervózně pískalo.

Finále mistrovstv­í Evropy, které mělo po 55 letech přinést Angličanům velkou trofej, se pomalu překlápělo na opačnou stranu.

Na tu italskou, která zabrala. Zřejmě nikdo neměl na letošním rozlítaném­u Euru tak vysoké a vyvážené výkony jako italské dresy. I včera vyrovnaly skóre na 1:1 a měly celkem navrch.

Jenže finále potvrdilo, že angličtí lvi se nevzdávají.

Zvlášť pokud za sebou mají naplněný stadion a historicko­u výzvu. Po pětapadesá­ti letech vyhrát velkou trofej.

Za stavu 1:1 se prodlužova­lo a Angličané byli lepší. Znovu a znovu se zpívala národní hymna o královně, která tentokrát do Wembley nedorazila, ovšem z oddaného halasu fanoušků jste měli husí kůži.

Nálady se měnily každou čtvrthodin­u, skóre zůstávalo stejné. Musely rozhodnout penalty! Italský trenér Mancini si čím dál častěji uhlazoval zmoklou patku. Angličan Southgate v poslední minutě prodloužen­í dvakrát vystřídal.

Jak to asi skončí?

Než penalty začaly, mohly jste rekapitulo­vat, co všechno jste na Euru viděli. Statečné Čechy, kterak navzdory všem špatným prognózám bojovali o semifinále. Favorizova­né Francouze nebo Němce, kteří skončili dřív, než se začalo hrát o medaile.

A ups, jsme ve finále. Anglický obránce Luke Shaw, která většinou nedává góly ani na tréninku skóruje v čase 1:57, čímž vytváří nejrychlej­ší gól v historii finálových zápasů evropských šampionátů. Veterán Leonardo Bonucci v 67. minutě vyrovnává. To už měla Itálie navrch. Jen se ke gólu neprobila skrz kombinační zručnost, ale přes rohový kop, který propadl k maličkému Verrattimu. Jeho hlavičku ještě brankář Pickford s pomocí tyčky vyrazil, pak ovšem gladiátor Bonucci vyrovnal.

A jdeme penalty.

1. Berardi – levačkou vystřelil na správnou stranu.

2. Kane, anglický kapitán – zaťal pěsti, protože se trefil takzvaně za háčky. Ideálně.

3. Bellotti – mrzutě koukal do nebe, protože selhal. Výhodu dostala Anglie.

4. Maguirre – stoper? A proč ne! Tohle bylo prvotřídní dílo. Prudce a riskantně do šibenice.

5. Bonucci – musel proměnit a měl docela docela štěstí, neboť dlaň brankáře Pickforda na střelu málem dosáhla.

6. Rashford – frajeřinka s rozběhem a trefená tyč. Jeden ze dvou posledních náhradníků nedal. Vyrovnáno!

7. Bernardesc­hi – udržel svůj odvážný nápad a pálil přesně doprostřed.

8. Sancho – druhý náhradník pro penaltu? Zase nic! Italský brankář Donnarumma chytil.

9. Jorginho – vyhraje Itálie titul? Díky brazilském­u záložníkov­i? Ne! Brankář Pickford svými nehty posunul do tyče.

10. Saka – Mladíček nedal! Donnarumma se stal hrdinou nejen Itálie.

 ?? Foto: ČTK ?? Na penalty! Podobně jako Českoslove­nsko v Bělehradě roku 1976 včera finále mistrovstv­í Evropy ve fotbale vyhrála reprezenta­ce Itálie až v penaltovém rozstřelu. Utkání s Anglií na slavném stadionu v londýnském Wembley skončilo v řádném čase 1:1, bez branky skončila i obě prodloužen­í. V nesmírně dramatické­m penaltovém závěru byli úspěšnější Italové.
Foto: ČTK Na penalty! Podobně jako Českoslove­nsko v Bělehradě roku 1976 včera finále mistrovstv­í Evropy ve fotbale vyhrála reprezenta­ce Itálie až v penaltovém rozstřelu. Utkání s Anglií na slavném stadionu v londýnském Wembley skončilo v řádném čase 1:1, bez branky skončila i obě prodloužen­í. V nesmírně dramatické­m penaltovém závěru byli úspěšnější Italové.
 ?? Foto: ČTK ?? Evropští šampioni Italové se radují poté, co Leonardo Bonucci vyrovnal ve finále mistrovstv­í Evropy na 1:1. Zápas s Anglií ve Wembley nakonec rozhodl penaltový rozstřel, v němž byla Itálie úspěšnější než Anglie.
Foto: ČTK Evropští šampioni Italové se radují poté, co Leonardo Bonucci vyrovnal ve finále mistrovstv­í Evropy na 1:1. Zápas s Anglií ve Wembley nakonec rozhodl penaltový rozstřel, v němž byla Itálie úspěšnější než Anglie.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia