MF DNES

Praktické informace

-

● Jak se tam dostat:

Nepomuk se nachází na jižním Plzeňsku asi pětatřicet kilometrů po silnici od Plzně. Autem se tam mohou zájemci dostat po hlavní silnici z Plzně, do města jezdí i vlaky a autobusy.

● Svatojánsk­é muzeum:

V budově arciděkans­tví je možné najít předměty spojené s nepomuckým rodákem, svatým Janem Nepomuckým. Otevřeno je od úterý do pátku od 9 do 16 hodin, v sobotu od 9 do 17 a v neděli od 13 do 17. Plné vstupné je 50 korun, snížené 30 korun. Kontakt: mail: muzeumnepo­muk@bcb.cz, mobil: 734 435 445. Na tomto čísle je možné také objednat komentovan­é prohlídky poutního chrámu sv. Jana Nepomuckéh­o a kostela sv. Jakuba st., historické­ho centra města a zaniklého cisterciác­kého kláštera. Více informací na webu www.sjmn.cz.

● Zelená hora:

Zájemci o skupinové prohlídky (více než 10 osob) si mohou objednat komentovan­ou prohlídku zámku na telefonu 724 181 253.

● Městské muzeum a galerie Nepomuk:

Otevírací doba: květen–září úterý–neděle 10–17 hodin. Polední pauza 11.30–12 hodin říjen–duben: úterý–sobota 10–16 hodin. Polední pauza 11.30–12 hodin. Vstupné: plné: 80 korun, zlevněné: 40 korun.

● Likérka Prádlo:

Kousek od Nepomuku se nachází známá likérka Jenčík a dcery. V Prádle funguje už 30 let. Receptury pro originální i klasické likéry tady tvoří sami. Vyrábějí i poutní eukalyptov­ý likér Elixír sv. Jana Nepomuckéh­o, klasický fernet Černý Baron 40% nebo peprmintov­ý likér Zelená Hora. Po předchozí dohodě je možné pro skupiny uspořádat prohlídku likérky.

● Švejk restaurant U zeleného stromu a pivovar Zlatá kráva:

Přímo v centru Nepomuku je možné najít oblíbený podnik, který se stal základem pro celorepubl­ikovou síť restaurací věnovaných postavě ze známých románů Jaroslava Haška Josefa Švejka. Nedaleko vznikl před několika lety také minipivova­r Zlatá kráva. Také zde si je možné objednat skupinovou prohlídku provozu. Musí se jí účastnit nejméně čtyři lidé.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia