MF DNES

Za očkování tenisky

Lidé si mohou přijít pro vakcínu na covid-19 bez registrace a s možností výhry

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Is manželkou jsme dostali termín na první dávku. Měli jsme čekat tři týdny. Tak jsem to dneska zrušil a jsem tady,“svěřil včera MF DNES Miroslav Brabenec. Vůbec první čekající ve frontě, která se utvořila před nově otevřeným očkovacím místem v obchodním centru na pražském Chodově.

Tam se stejně jako na pražském hlavním nádraží mohou nyní zájemci nechat naočkovat proti koronaviru bez jakékoli registrace.

Zájem o naočkování byl přitom včera v obou centrech značný. Na Chodov dorazilo ještě před otevřením na sto lidí, na nádraží jich čekala zhruba polovina. „Odhaduji to tak na hodinu, hodinu a půl, ale to se mi vyplatí,“svěřil se osmnáctile­tý Petr.

„My to zkusíme jindy. Jsme důchodci, co neumějí s počítačem, ale tohle tady stát nebudeme,“prohlásila při pohledu na stále narůstajíc­í frontu sedmdesáti­letá důchodkyně z Prahy. V doprovodu manžela hned nato odešla.

Dvě nově otevřená centra jsou pilotním projektem v očkování bez registrací. Pokud o ně bude zájem, budou rozšířena o další místa.

„Zeptejte se Pepy, proč přišel. Nikdy nikdo by ho na žádné očkování nedostal, ale chce vyhrát iPhone nebo tenisky,“prozradil na kamaráda ve frontě na hlavním nádraží devětapade­sátiletý Ivan. Sám se naočkovat přišel proto, že jej čeká operace, na kterou může jít až čtrnáct dní po očkování.

Ano, i vidina možného bonusu za očkování už přesvědčil­a k očkování první prozatím neočkované.

Jak na Chodově, tak na hlavním nádraží mohou totiž lidé po podání vakcíny vyhrát jedenkrát týdně iPhone 12 nebo každý den tenisky Converse či kupony do distribučn­í platformy videoher Steam. „Ty po svých rodičích chtějí snad všechny děti starší deseti dvanácti let. Tak proč by je pro ně nemohli rodiče nebo prarodiče vyhrát,“řekl k výběru cen Daniel Köppl z odboru komunikace ministerst­va zdravotnic­tví.

„Soutěž je ale jen podporou. Výhodou pro všechny je očkování,“uvedl premiér Andrej Babiš (ANO) a poznamenal: „Nebudeme věčně hradit testy.“

Kapacita obou nově otevřených center se odhaduje na stovky naočkovaný­ch lidí denně.

Na nádraží se očkují starší osmnácti let jednodávko­vou vakcínou od společnost­i Johnson & Johnson. Na Chodově lidé starší šestnácti let dostanou dvě dávky vakcíny od firmy Pfizer/BioNTech.

Obě centra mají primárně sloužit dosud neočkovaný­m a neregistro­vaným.

Lidé si na Chodově mohou nechat podat i druhou dávku vakcíny Pfizer. „Když někdo takový přijde, tak ho určitě nevyhodí. Ale není to tak, že by tato dvě centra měla být náhradou pro druhé dávky v jiných očkovacích místech,“řekl včera ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO).

Vakcína před dovolenou

Druhou dávku po první podané v nákupním centru si lidé budou moci domluvit přímo v centru. Avšak můžou se na ni zaregistro­vat i jinde, třeba v místě bydliště pro mimopražsk­é. „To je dobře, podruhé už bych sem nejela. Dneska jsme tu jen proto, že se potřebujem­e naočkovat před dovolenou a při normální registraci by nám to nevyšlo,“svěřila se paní Žaneta, která do nového očkovacího centra včera přijela z Brna.

Premiér Andrej Babiš (ANO) měl k rozjezdu očkovacího centra na hlavním nádraží včera výhrady. „Je tady málo personálu, je tady špatná otevírací doba. Je potřeba změnit nejen zázemí, přece není možné, aby tady lidé čekali, když se chtějí naočkovat,“ hřímal směrem k řediteli Fakultní nemocnice Bulovka Janu Kvačkovi, jehož zařízení má očkování na nádraží na starosti.

V nádražním očkovacím centru byl včera jeden lékař, jedna sestra a jeden administra­tivní pracovník. Odbavit by měli asi 14 lidí za hodinu. Centrum má přitom otevřeno od 12 do 19, zatímco na Chodově již od 10 hodin a k dispozici tam jsou tři lékaři z nemocnice IKEM.

„Napřed chceme otestovat, jaký je o očkování bez registrace skutečný zájem. Pokud bude velký, tak samozřejmě budeme personálně posilovat,“bránil se ředitel Bulovky. Ke změně otevírací doby ale jen poznamenal: „Jestliže si pan premiér přeje zajistit ranní hodiny, tak je samozřejmě můžeme zajistit.“Kdy by se otevírací doba v centru na nádraží mohla případně upravit, ale neuvedl. Zájem lidí o očkování bez registrace se tam má stejně jako na Chodově testovat do srpna.

Vláda včera také schválila, že lidé, kteří ještě nemají vybraný termín k očkování, se od 15. července mohou v případě vakcíny Pfizer naočkovat podruhé už po 21 dnech místo dosavadníc­h 34.

 ??  ?? Zájemci o očkování v obchodním centru Chodov.
Zájemci o očkování v obchodním centru Chodov.
 ??  ??
 ??  ?? Zájem
Dlouhé fronty se tvořily jak na hlavním nádraží, tak na Chodově. Dorazili lidé všech věkových kategorií. 3x Foto: Ladislav Křivan, MAFRA
Zájem Dlouhé fronty se tvořily jak na hlavním nádraží, tak na Chodově. Dorazili lidé všech věkových kategorií. 3x Foto: Ladislav Křivan, MAFRA
 ?? Očkován byl mezi prvními. ?? Čekání na injekci
Miroslav Brabenec si přišel pro vakcínu spolu s manželkou dvě hodiny před otevřením centra.
Očkován byl mezi prvními. Čekání na injekci Miroslav Brabenec si přišel pro vakcínu spolu s manželkou dvě hodiny před otevřením centra.
 ??  ?? Proti očkování
Na nádraží čekala na premiéra Andreje Babiše žena s transparen­tem s nápisem O virus tu nejde. O očkování vedli diskusi.
Proti očkování Na nádraží čekala na premiéra Andreje Babiše žena s transparen­tem s nápisem O virus tu nejde. O očkování vedli diskusi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia