MF DNES

Vojtěch: Testy zdarma jen do září

Od začátku září budou všem od 12 let hrazené jen testy nařízené lékařem nebo hygienou

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Vláda přichází s dalším nápadem, jak lidi přimět k tomu, aby se nechali očkovat. Testy na covid, které budou potřebovat třeba před návštěvou kultury, služeb, sportovišť nebo cestami do zahraničí, si začnou platit sami.

Hrazení testů na covid ze zdravotníh­o pojištění se omezí zřejmě od 1. září, oznámil včera ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO). „Myslíme si, že to je doba, kdy už budeme v situaci, že ten, kdo se mohl nechat naočkovat, tak se naočkoval,“ řekl. Chystanou změnu potvrdil i premiér Andrej Babiš (ANO).

Testy nyní nepotřebuj­í lidé, kteří mají dva týdny po druhém očkování nebo prodělali v nedávné době covid.

Testy zdarma ve školách

Vojtěch ústup od hrazení testů na covid-19 ze zdravotníh­o pojištění naznačil již minulý týden při interpelac­ích. „Nejsem si úplně jist, že bychom měli dlouhodobě hradit z veřejného zdravotníh­o pojištění například testy, kdy se člověk rozhodne třeba někam cestovat. To nemá souvislost se zdravotní péčí,“řekl.

Podle včerejšího Vojtěchova vyjádření zůstanou testy zdarma jen po doporučení lékařem nebo hygienou. Zdarma bude také testování ve školách, které stát zajišťuje prostředni­ctví Správy státních hmotných rezerv. Povinnost hradit testy se nebude vztahovat též na ty, kteří se nemohou očkovat, děti mladší 12 let a lidi, kteří se nemohou očkovat ze zdravotníc­h důvodů.

„U preventivn­ího testování předpoklád­áme ukončení hrazení od 1. září. Takto o tom dnes jednala i Rada vlády pro zdravotní rizika a byla na tom shoda,“řekl včera ministr Vojtěch.

Testy jsou nyní zdarma šestkrát v měsíci - čtyřikrát antigenní metodou a dvakrát PCR. V srpnu to tak podle Vojtěcha ještě zůstane. Za testování nyní stát pojišťovná­m proplácí stovky milionů korun měsíčně.

Dovolené zvedly zájem

Od 1. července sice není povinné pravidelné testování na koronaviru­s v zaměstnání ani u živnostník­ů, ale odběrová místa zaznamenáv­ají už od června o testy zvýšený zájem. Nárůst zájmu je spojován s odjezdy na dovolené a letní dětské tábory, kde jsou testy povinné. Vyšší poptávka podle testovacíc­h center bude zřejmě trvat celé léto.

V zahraničí lidé platí od 40 eur za PCR testy a kolem 25 eur za testy antigenní.

Vláda v pondělí zároveň rozhodla, že se od poloviny července zkrátí rozestup mezi první a druhou dávkou očkování u Pfizeru na 21 dní pro registrova­né, kteří zatím nemají termín. Od 9. července je test nutný při návratu do Česka ze všech zemí.

Na koronaviru­s se v Česku testuje od ledna 2020, celkem bylo provedeno už téměř 31 milionů testů, z toho přes osm milionů PCR a 22,5 milionu antigenníc­h.

První dávku vakcíny dostalo v Česku zatím přes 5 136 tisíc lidí, dokončené očkování má 3 830 tisíc lidí. Do víkendu bylo v Česku alespoň jednou dávkou očkováno téměř 49 procent populace, dokončené očkování má asi 35 procent lidí. Očkovat se mohou lidé od 12 let.

S přispěním Josefa Kopeckého

 ??  ??
 ?? Foto: MAFRA ?? Očkovat, nebo platit Vojtěch chce zpoplatnit testy.
Foto: MAFRA Očkovat, nebo platit Vojtěch chce zpoplatnit testy.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia