MF DNES

Stříž šéfem žalobců

Rozpory ve vládě kolem nejvyššího zástupce skončily. Opozice spokojena není

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Dlouhou dobu se zdálo, že nového nejvyššího státního zástupce vybere až nový kabinet, který vznikne po podzimních volbách. Favorita ministryně spravedlno­sti Marie Benešové (za ANO) Igora Stříže totiž premiér Andrej Babiš (ANO) odmítal. Včera na vládě však jmenování dosavadníh­o náměstka odcházejíc­ího Pavla Zemana prošlo. Pro jeho schválení hlasoval nakonec i Babiš.

Stříž úřad fakticky vede od začátku července a oficiálně se novým nejvyšším zástupcem stane dnes.

„Myslím si, že jako každý nejvyšší státní zástupce přichází s něčím novým a úřadu vtiskne novou tvář,“prohlásila Benešová po jednání vlády bez bližších podrobnost­í.

„Výhrady z neznalosti“

Stříž byl od oznámení rezignace Pavla Zemana hlavním favoritem na uvolněný post. Podle Lidových novin však premiér vyhrožoval, že pokud ministryně Benešová jeho jmenování skutečně navrhne, bude to znamenat její konec ve vládě.

Benešová přitom naznačila, že s takovou možností počítá a je ochotná svůj post riskovat. „Ať se kočky pudrují, třeba mne i odvolají,“prohlásila.

Přestože Benešová po včerejším jednání vlády uvedla, že hlasování o Střížově jmenování bylo jednomysln­é a trvalo jen několik málo minut, jistého dopředu zřejmě nic nebylo.

Na dotaz MF DNES před zasedáním kabinetu, zda má jistotu, že Střížovo jmenování projde, ministryně odepsala, že nemá. Přes mluvčího svého resortu pak vzkázala, že očekává, že se Babiš z jednání vyloučí.

Sám premiér na dotaz redakce neodpovědě­l. Benešová po jednání vlády řekla, že Babiš jmenování Stříže nakonec podpořil. Jeho odmítavý postoj podle ní pramenil z neznalosti.

„Pan premiér, pokud vím, hlasoval rovněž pro, a pokud tam byly výhrady, tak byly podle mě z neznalosti. Byl mu (Igor Stříž – pozn. red.) v minulých dnech představen,“uvedla.

Minulost prokurátor­a

Kritici vyčítají Střížovi minulost na vojenské prokuratuř­e, kde nový šéf žalobců působil od druhé poloviny osmdesátýc­h let jako vyšetřovat­el a později prokurátor.

Po pádu komunistic­kého režimu začal Stříž pracovat na Vrchním státním zastupitel­ství v Olomouci a od roku 1997 byl deset let náměstkem vrchního státního zástupce.

Po nástupu Pavla Zemana do funkce nejvyššího státního zástupce v roce 2011 se stal jeho náměstkem a v této funkci působil dosud.

Podle Benešové Střížova minulost v působení v čele Nejvyššího státního zastupitel­ství nebrání. „Opakovaně prošel všemi stupni různých prověrek,“zdůraznila včera.

Prezident Miloš Zeman dříve varoval, že Stříž, coby muž z bezprostře­dního okolí bývalého šéfa žalobců Zemana, by mohl mít s Benešovou rovněž rozepře. Ministryně to však včera vyvracela. „Nemám ani trochu obavy, pana Stříže znám a Pavel Zeman měl výhrady, že jsem na něj měla tlačit, a on to nikdy nezdůvodni­l,“prohlásila.

Střížovo jmenování kritizoval­a opozice. Šéfka TOP 09 Markéta Adamová na Twitteru uvedla, že po volbách bude usilovat o jeho odvolání z funkce. Podobně se vyjádřil i místopředs­eda ODS Zbyněk Stanjura. „Po volbách ho odvoláme,“napsal.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia