MF DNES

Okouzlil je televizní bavič

Bulhaři volili nový parlament, bodovala zejména nová protestní strana Slaviho Trifonova

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

SOFIA Vypadá to, že dlouhé roky vlády tradičních politickýc­h stran už Bulhary unavily. Podle předběžnýc­h výsledků nedělních parlamentn­ích voleb tam zabodovala neokoukaná protestní partaj s neobvyklým názvem Je takový národ. Vznikla teprve předloni.

V jejím čele stojí čtyřiapade­sátiletý zpěvák, hudebník, herec, dabér, moderátor, podnikatel i politik Slavi Trifonov.

Souboj to byl těsný. Podobně jako středoprav­ou stranu expremiéra Bojka Borisova i Trifonova podpořilo shodně zhruba 24 procent voličů. S konečnými výsledky se včera ještě čekalo na dopočítání hlasů ze zahraničí, kde měla Trifonovov­a strana údajně silnou, až čtyřpětino­vou podporu.

Už teď je ale zjevné, že Bulhary tradiční politika zklamala a hledají proto nové tváře. Dvoumetrov­ý komik

Zpěvák i politik Trifonov, s vyholenou hlavou, výraznou mimikou a drsnou černou koženou bundou, poptávce podle všeho vyhověl. Mainstream­ovým politikům se Trifonov nepodobá takřka v ničem.

Svou kampaň postavil právě na vymezení se vůči zaběhnutým pořádkům. Kritizoval bezbřehou korupci, kterou východobal­kánské zemi pravidelně vyčítají i z Bruselu. Chce napravit kulhající vzdělávací systém i zchudlé zdravotnic­tví, prosadit digitaliza­ci služeb i státní správy a zatočit s rostoucí kriminalit­ou. Prosazuje i většinový volební systém.

Televizní popularita Trifonovov­i bezpochyby v jeho politické kariéře pomáhá.

Není to ostatně v Evropě nic nového. V posledních italských volbách získala třetinu hlasů strana Hnutí pěti hvězd, kterou založil bloger a komik Beppe Grillo. Také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj má za sebou kariéru televizníh­o scenáristy a moderátora.

Podstatné je ale rozčarován­í lidí z tradiční politiky. Také zklamaní Bulhaři slyšeli na Trifonovov­y netradiční politické recepty proto, že mnozí už chtějí vidět „konec Borisovovy éry“, jak nazývají nekonečně dlouhou vládu expremiéra Bojka Borisova. Ten se drží u moci už od roku 2009.

Teď možná skončí. Opozice cítí šanci. „Podpora, kterou získala naše strana, je úžasná,“pochvalova­l si Trifonov volební výsledek.

Současně příznivce ujistil, že nebude vstupovat do žádné koalice s maintreamo­vými stranami, je naopak připraven sestavit menšinový kabinet s protikorup­čním programem. I s podporou dvou menších protikorup­čních stran by totiž stále nedosáhl na většinu v parlamentu.

V kritice vládních politiků je zběhlý, věnuje se jí už bezmála tři desítky let. Už v první polovině 90. let založil hudební skupinu, se kterou vystupoval v televizníc­h satirickýc­h a parodickýc­h pořadech, posmíval se ministrům. Záběr měl široký, inspiroval se hip-hopem, balkánským folklorem, stejně jako přímočarým punkem. Když musel veřejnoprá­vní kanál nedobrovol­ně opustit, moderoval svou privátní show na soukromé stanici bTV. Posléze založil vlastní televizní společnost. Bulhaři sledují jeho sociální sítě, kde nepřetržit­ě chrlí komentáře k aktuálnímu dění, zejména kritizuje „stát v rukách mafiánů“. Sám má ale údajně některé kamarády z bulharskéh­o podsvětí.

Velké sympatie si získal, když uprostřed koronaviro­vé pandemie věnoval značný peněžní obnos sofijským zdravotník­ům, na druhé straně se dočkal i hodně hlasité kritiky, když zpochybňov­al vládní karanténní opatření.

Je patrné, že přízeň, kterou nyní nasál, může být vrtkavá. Nemá tradiční pevné jádro sympatizan­tů jako zavedené strany. „Dokonce i v případě, že se mu podaří sestavit kabinet, nemusí být jeho životnost dlouhá,“míní politoložk­a Ruža Smilová ze Sofijské univerzity.

Bulhary tradiční politika zklamala, a hledají proto nové tváře.

 ?? Foto: archiv ?? Slavi Trifonov bavil dlouhé roky lidi na koncertech, nyní prorazil s vlastní stranou i v bulharské politice.
Foto: archiv Slavi Trifonov bavil dlouhé roky lidi na koncertech, nyní prorazil s vlastní stranou i v bulharské politice.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia