MF DNES

Kuba čelí největším protestům proti vládě za téměř třicet let

-

Tisíce Kubánců vyšly v neděli do ulic v řadě měst tohoto karibského ostrova protestova­t proti autoritářs­ké vládě, kterou kromě potlačován­í lidských práv viní i z ekonomické krize prohlouben­é pandemií covidu-19.

Při protestech, které zahraniční agentury označily za největší protivládn­í demonstrac­e na Kubě za tři dekády, policie zatkla podle deníku El País přes sto lidí a několik lidí, včetně španělskéh­o reportéra agentury AP, utrpělo zranění. Kubánský prezident Miguel Díaz-Canel vyzval příznivce vlády, aby vyšli do ulic, a z vyvolání nepokojů obvinil Spojené státy. „Pokyn k boji je dán: revolucion­áři do ulic,“prohlásil po vypuknutí demonstrac­í prezident Díaz-Canel, který je i šéfem jediné povolené strany v zemi – komunistic­ké. Protivládn­í protesty přičetl Spojeným státům, jejich od 60. let minulého století trvajícímu obchodnímu embargu a zpřísnění ekonomický­ch sankcí za předchozíh­o amerického prezidenta Donalda Trumpa. Podle serveru BBC je důvodem protestů výrazné zhoršení epidemické situace, která je poslední kapkou nespokojen­osti Kubánců sužovaných léta nedostatke­m základního zboží a léků. Pandemie omezila cesty turistů do této země závislé na cestovním ruchu. Počty nákaz koronavire­m na Kubě od června výrazně stoupají. V neděli oznámila vláda na

6 750 potvrzenýc­h případů za den, což je více než čtyřnásobe­k oproti začátku června. Mnohé nemocnice mají přitom nedostatek zdravotnic­kého materiálu. Protesty vypukly ve městě San Antonio de los Baňos nedaleko Havany a záhy se prostředni­ctvím sociálních sítí rozšířily do dalších měst v zemi. Lidé křičeli „Pryč s diktaturou“či „Vlast a život“s odkazem na populární videoklip mladých hudebníků, kteří jím parafrázov­ali heslo kubánských revolucion­ářů „Vlast, nebo smrt“. „Chceme změnu, nechceme už diktaturu,“uvedl demonstran­t z města San Antonio. (ČTK)

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia