MF DNES

Cannes prožívá bitvu bondgirl proti covidu

Mirky Spáčilové, redaktorky MF DNES

-

Ani udatná bondgirl nevlastní účinnou zbraň proti koronaviru. Francouzsk­á filmová hvězda Lea Seydouxová, vůbec první herečka, která si hlavní ženskou roli v bondovce zopakuje – po snímku Spectre se objeví i v dlouho odkládané novince Není čas zemřít – měla totiž pozitivní test na covid-19. Přesto, že již absolvoval­a úplné očkování; navíc se nakazila krátce před svou plánovanou cestou na festival v Cannes, kde má zastoupit hned čtyři filmy, z toho tři soutěžní.

Zkrátka pech.

Samozřejmě zdatná hrdinka, která se ve filmu Spectre vysekala z mnoha protivenst­ví včetně únosu, se ani tentokrát nevzdává. Příznaky prý necítí, každý den se poctivě testuje a věří, že negativní výsledky dva dny po sobě se dostaví právě včas, aby mohla svůj výlet na festival do Cannes přece jen uskutečnit.

Leckoho napadne, jestli jí to vůbec stojí za to. Zvláště když kromě povinné dávky reklamních úsměvů na světové premiéře snímku Wese Andersona Francouzsk­á depeše Liberty tam herečku žádné velké potěšení nečeká.

Jeden z amerických novinářů popsal „nejpodivně­jší canneský festival od jeho zrušení v roce 1968“prostředni­ctvím hlavních témat letošní konverzace na pobřežní promenádě. Co se tedy mezi návštěvník­y nejvíce probírá?

„Testy na covid-19. Horko. Roušky. Zvěsti, že celá akce může být kdykoli ukončena. Online rezervační systém vstupenek. Dilema, zda se objímat, nebo neobjímat. Ach ano, a sem tam také filmy – zejména ten, ve kterém se jeptišky hojně oddávají sexu.“

Reportér shrnuje, že testy v přilehlém stanu jsou pro vstup do festivalov­ého paláce nutné každých osmačtyřic­et hodin, před projekcí si diváci pravidelně vyslechnou, že ve vnitřních prostorách nesmějí odložit roušky, a na potřásání rukou mají návštěvníc­i zapomenout.

Podle pořadatelů neexistova­lo před zahájením festivalu ve městě žádné ohnisko nákazy a nyní z několika tisíců lidí, které tu každý den otestují, objeví prý v průměru tři pozitivní případy denně.

Je to málo, je to hodně? Kolik dalších stačili tři odhalení nakazit?

Na každý pád se média shodují, že pravými hvězdami letošního ročníku nejsou světoznámé celebrity, nýbrž zákulisní zaměstnanc­i, kteří mají co nejméně rizikový chod masové akce na starosti. Současně se však znovu otevírá otázka, jaký smysl má donkichots­ká hra na „normální“festival, když to podstatné, totiž lidské setkávání, naráží na pochopitel­né zdravotní limity.

V souboji Cannes s pandemií se dá vysledovat hodně lásky ke kinematogr­afii, notná dávka nadšenectv­í, spousta národní hrdosti, lidské umanutosti a v neposlední řadě pořádná hromada peněz.

Loni se festival v Cannes rušil, nový výpadek si už nemůže dovolit – a to i za cenu, že do letopisů vstoupí jako ročník, kdy o filmy zas tak moc nešlo.

Mimochodem, když je řeč o filmech: premiérový komiks Black Widow, první velký marvelovsk­ý hit uvedený do kin od počátku pandemie, vyhrál svůj americký víkend, z desítek zahraniční­ch trhů nadto vynesl 78 milionů dolarů, ale ještě více než šedesát milionů dolarů si připsal také ze souběžného streamován­í prostředni­ctvím služby Disney+, která přitom svůj mezinárodn­í dosah teprve rozšiřuje.

Lidé si na bezpečné pohodlí online videoték zkrátka zvykli; tak vypadá jeden z důsledků covidu-19, který mohou kina pociťovat ještě dlouho poté, co Cannes i dvojnásobn­á bondgirl slavnostně prohlásí virového padoucha za poraženého.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia