MF DNES

Praktické informace

-

Jak se tam dostat?

Do Náchoda se lze dostat po silnici I/33. Pokud pojedete od Prahy, u Hradce Králové najedete na tuto komunikaci a pohodlně dojedete až do města. Do Náchoda zajíždí i autobusové a železniční spoje.

Kulturní akce ve městě

Město Náchod žije bohatým kulturním životem a velkému zájmu občanů se těší kulturní akce jako přehlídka pivovarů s kulturním programem Pivobraní (červenec), Vavřinecká pouť (srpen), Náchodské Kuronské slavnosti (září), Náchodský výtvarný podzim (listopad) a řada dalších akcí konaných v předvánočn­ím a vánočním čase. Informace o aktuálně konaných akcích naleznete na webových stránkách města www.mestonacho­d.cz.

Lesopark a Jurkovičov­a stopa

V lesoparku Montace je nejen pro rodiny s dětmi instalován­a edukativní stezka pro seznámení se zábavnou formou s faunou a flórou lesa i dřevozprac­ujícím průmyslem. Nad Montací, na vrchu Dobrošov, stojí stylová Jiráskova turistická chata s rozhlednou, v meandrech údolí řeky Metuje, v místě zvaném Pekelské údolí, pak dřevěná Bartoňova útulna. Obě tyto stavby navrhl architekt Dušan Jurkovič a nesou jeho nezaměnite­lný rukopis.

Na rozhlednu

Z rozhledny Na Signálu (cca 7 kilometrů od Náchoda) se skýtá krásný pohled na Krkonoše, Jestřebí hory a polské Stolové hory. V obci Horní Radechová je třeba odbočit ze silnice spojující Náchod a Červený Kostelec do osady Slavíkov. Po vystoupání a projetí této osady se rozhledna nalézá na návrší, nedaleko objektu těžkého opevnění

Na skok za hranice

Východně od Náchoda v Kudowské kotlině leží lázeňské městečko Kudowa-Zdrój. Léčí se zde nemoci oběhového systému, látkové výměny a neurózy. Obdobné léčebné procedury nabízejí i lázeňská městečka Duszniki-Zdrój a Polanica-Zdrój. V blízkém okolí zve k návštěvě Národní park Stolové hory s nejvyššími vrchy Velká Hejšovina a Skalniak dosahující­ch výšky 900 m n. m. Proplétat se skalním labyrintem můžete v Bludných skalách. Za návštěvu stojí také skanzen lidové architektu­ry Muzeum lidové kultury Sudetského pohoří v obci Pstražna.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia