MF DNES

Na zahrádkách v centru nesmí být grily a pergoly

-

PRAHA Metropole má nová pravidla, která stanovují podobu restauračn­ích předzahrád­ek v Pražské památkové rezervaci a dalších památkově chráněných oblastech. Jejich znění včera schválili radní. Město je od příští sezony začne zahrnovat do smluv s restaurace­mi.

Podle schválenýc­h pravidel musí po umístění předzahrád­ky zbýt na chodníku 180 centimetrů pro průchod a musí být zachován průhled na významné památky. Podesty mohou být jenom u zahrádek umístěných na komunikaci se sklonem nebo na silnici, kdy mohou dosahovat výšky chodníku.

Ohrazení zahrádky musí být z lehkých materiálů a smí být maximálně metr vysoké. Slunečníky mají být bez křiklavých vzorů. „Restauračn­í zahrádka nesmí být zastíněna pevnou konstrukcí typu pergola, sedlová či pultová střecha apod.,“stojí také v pravidlech. Nábytek musí být z přírodních materiálů a na zahrádce nesmí být další vybavení, jako jsou grily, chladicí pulty nebo televize. V zimě je možné umístit přímotopy jen s explicitní­m povolení památkářů.

„Inspirací pro nás byly hlavně středomořs­ké země, Itálie, Francie, Španělsko,“uvedl k novým pravidlům náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě). (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia