MF DNES

Velmi nebezpečná dovolená na vodě

V řekách je teď hodně vody a je divoká. Na Sázavě se včera utopili dva lidé

- Dominika Hromková Vojtěch Janda

Sjíždění řek se v Česku v posledních dnech stalo extrémně nebezpečno­u letní zábavou. Například včera skončilo smrtí dvou vodáků na Sázavě. Správci některých řek dokonce nedoporuču­jí kvůli letošním nebývale vysokým průtokům amatérským vodákům vůbec vyplouvat.

Včerejší tragédie se odehrála na jezu u Českého Šternberku. Raft, na kterém jelo šest osob, převážně dětí, se zřejmě v silném proudu netrefil do sportovní propustě jezu (šlajsny) a člun se poté převrátil přes jeho hranu.

Třicetilet­ý muž z dalšího plavidla skočil do vody topící se posádce raftu na pomoc. Zmizel však pod hladinou a už se nevynořil. Jeho mrtvé tělo bylo později nalezeno až dva kilometry po proudu řeky. Lékaři nedokázali pomoci ani mladistvé dívce, kterou transporto­val vrtulník do nemocnice. Záchranné akce se účastnily tři vrtulníky a pět sanitek.

Okolnosti události policie prověřuje s tím, že podrobnost­i zveřejní pravděpodo­bně dnes.

Jez Český Šternberk na 76. kilometru řeky Sázavy patří k nejnebezpe­čnějším jezům v Česku. Pro sjíždění navíc nebyly podle Povodí Vltavy vhodné podmínky.

„Momentálně je na Sázavě třikrát větší průtok, než je obvyklé pro toto období. Pokud jde o jez u Šternberku, při takovém průtoku, jaký tam je teď, jej nedoporuču­jeme sjíždět,“konstatova­l včera Hugo Roldán, mluvčí Povodí Vltavy, pod které spadá i Sázava.

Kvůli dešťům z posledních dnů jsou zvýšené hladiny téměř u všech českých toků. Hasiči už varovali vodáky před sjížděním Ohře v úseku mezi Tršnicemi a Nebanicemi na Chebsku, kde kromě velkého průtoku situaci komplikují i po deštích popadané stromy.

A nejde jen o jeden úsek. Hladinu pravděpodo­bně ještě zvýší i očekávané bouřky. Pokud k tomu dojde, vodáci by v případě Ohře neměli vyplouvat vůbec. „Průtok se pravděpodo­bně zvýší na úroveň prvního stupně povodňové aktivity, možná vyšší. Rozhodně proto nedoporuču­ji rekreačním vodákům na vodu vstupovat. A to na celém úseku Ohře od Skalky až po Nechranice,“uvedl včera Martin Cidlinský z Povodí Ohře.

„A řeku bych nedoporuči­l rekreačním vodákům ani pod Nechranice­mi, odkud už teď upouštíme 85 kubíků a odtok s největší pravděpodo­bností půjde ještě výš,“dodal Cidlinský z povodí Ohře.

Záchrana vodáků je podle něj nyní každodenní záležitost­í. Například v pondělí vodáci nezvládli průjezd jezem v Šabině nedaleko Sokolova.

Před sjížděním vody nyní varují i zkušení vodáci. „Vzhledem k tomu, že teď teče hodně vody všude, velmi pečlivě bych zvážil, jestli na vodu jezdit,“upozorňuje předseda Svazu vodáků ČR Libor Polák.

„Pokud přece pojedete, určitě nejezděte sami, nepodceňuj­te vybavení. Za tohoto stavu mějte určitě vestu i helmu,“radí.

On sám by nicméně na vodu nejel. Řeky jsou teď však vodáky obsypané. Češi i v letošním roce ve velkém dali přednost dovolené v tuzemsku a sjíždění řeky pro ně představuj­e oblíbený způsob, jak ji strávit.

Jez přenášejte

Podle vodáckého instruktor­a a předsedy Asociace vodní turistiky a sportu Petra Ptáčka by si zkušenější vodáci měli i v současné situaci poradit. „Je to nebezpečné pro začínající vodáky, ale jen na jezech. Pokud

nebudou na jezech riskovat a přenesou, tak to není problém,“míní. Začátečník­ům ale doporučuje sjíždět řeku pouze s někým zkušeným.

Dva utopení vodáci na Šternberku nejsou letos prvními oběťmi. Na Otavě ve Strakonicí­ch se 4. července pod jezem topila žena, která spadla do vody z převrácené kánoe. Další vodáci ji sice dostali na břeh a záchranáři převezli do nemocnice, ale tam žena zemřela.

Jezy obecně pro vodáky představuj­í na řece nejnebezpe­čnější místo. „Pokud je nehoda pod jezem, nikdo by tam neměl skákat. Takových případů je hodně a stalo se to i ve Šternberku. Oni toho člověka z raftu vytáhli a on tam zase skočil za dětmi. Pak už ho nikdo nenašel,“řekl Ptáček.

Člověk by se měl snažit tonoucím se v jezu pomoci výhradně ze břehu. „Důležité je okamžitě zavolat hasiče a potom na lano navázat vestu, barel, cokoliv, co je po ruce a bude na vodě plavat. To se snažím do jezu házet a toho člověka vytáhnout na břeh. Hrdinný skok zachránce tady nikdy nefunguje,“zdůrazňuje Ptáček.

Řeky plné nástrah

Správci vodních toků teď upozorňují před nebezpečím i na dalších

řekách kromě Sázavy. Toky jsou podle nich plné nejrůznějš­ích nástrah včetně popadaných větví a stromů. Zvýšená hladina znamená, že některé překážky, jako třeba větve stromů, se na řece špatně podplouvaj­í.

Úmrtí při vodáckých aktivitách v posledních letech přibývá. Loni zemřelo celkem osm lidí, zatímco v roce 2019 „jen“dva a o rok dříve jeden.

Za nárůstem počtu tragických vodáckých nehod v loňském roce byly zvýšené průtoky v řekách kvůli deštivému létu.

Letos se zatím nejtragičt­ější nehoda na jezu stala začátkem dubna ve Frýdlantu nad Ostravicí. Zemřeli při ní tři mladíci ve věku 21 a 24 let. Nejstarší z chlapců se šel do jezu

koupat. Zbylí dva za ním skočili s úmyslem mu pomoci. „Opravdu nikdy pod jez na pomoc neskákejte,“apeluje vodácký instruktor Ptáček.

S přispěním Roberta Božovského a Roberta Oppelta

 ?? Foto: iDNES.tv ?? Hasiči a záchranáři u jezu v Českém Šternberku
Foto: iDNES.tv Hasiči a záchranáři u jezu v Českém Šternberku
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: iDNES.tv ?? Na místě tragédie Záchranáři u Českého Šternberka, kde se včera převrátil raft plný lidí.
Foto: iDNES.tv Na místě tragédie Záchranáři u Českého Šternberka, kde se včera převrátil raft plný lidí.
 ??  ?? Dominika Hromková Vojtěch Janda
Dominika Hromková Vojtěch Janda
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia