MF DNES

Macron: Očkovaný bude každý

Kvůli nakažlivé mutaci delta začne platit povinné očkování pro zdravotník­y a pečovatele

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

„Musíme se naučit s virem žít,“říká francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron, a cesta podle něj vede přes co největší proočkovan­ost populace.

Francouzsk­á vláda na jedné straně během letních týdnů začala postupně uvolňovat protiepide­mická opatření, v souvislost­i s očkováním však v těchto dnech naopak zpřísňuje.

Ve svém projevu ze začátku týdne Macron oznámil, že vzhledem k riziku další epidemické vlny na podzim se zpřísní dosavadní pravidla pro ty, kdo očkování odmítají. Zároveň zavedl povinnost očkování pro zdravotní personál a pečovatele, která začne platit 15. září.

„Budou probíhat kontroly a následovat sankce,“řekl Macron s tím, že odmítnutí očkování bude důvodem k ukončení pracovního poměru.

To následně potvrdila také ministryně práce Élisabeth Borneová a ministr zdravotnic­tví Olivier Véran. V praxi to podle nich zpočátku bude vypadat tak, že tito zaměstnanc­i půjdou na měsíc a půl na neplacené volno, po němž jim bude moci být rozvázána smlouva. Očkovací povinnost pro zaměstnanc­e lékařských a ošetřovate­lských profesí platí od dubna také v Itálii, od začátku září bude platit i v Řecku.

Za ostatními Francie pokulhává

Proočkovan­ost ve Francii je ve srovnání s ostatními evropskými státy relativně nízká, plnou dávku zatím dostalo jen šestatřice­t procent populace. V zemi panuje vůči očkování dlouhodobá skepse a zájem o ně v posledních týdnech dál klesal. To se podle Macrona musí rychle změnit a do podzimu má být podle jeho slov Francie proočkovan­á „ze 100 procent“.

„Očkování je záležitost osobní zodpovědno­sti, ale také naší společné svobody. V rámci společensk­é solidarity bychom brzy restrikce měli omezit na ty, kdo očkování odmítají, nikoli plošně na všechny,“řekl Macron.

Aby stát od podzimu nemusel opět přistupova­t k rozsáhlým uzávěrám a omezování veřejného života a ekonomiky, zpřísní také podmínky pro návštěvu restaurací a cestování hromadnou dopravou. Budou probíhat kontroly „covidových

pasů“v restaurací­ch, v některých dopravních prostředcí­ch a na akcích s více než 50 lidmi.

Očkovací budíček

Macronovo prohlášení Francouze probudilo z letargie. Rezervační očkovací systém zaznamenal absolutní rekord v počtu zájemců, kteří si chtěli narychlo zajistit termín: najednou se jich hlásil téměř milion. Dvě třetiny z nich byli lidé mladší pětatřicet­i let.

Apel se ale týká zejména starších a zdravotně ohrožených osob.

Modely Pasteurova institutu ukazují, že pokud by v celkové populaci byla tři procenta neočkovaný­ch lidí nad šedesát let, bude tato věková skupina letos na podzim tvořit pětatřicet procent hospitaliz­ovaných.

„Podíváme-li se na předchozí epidemické vlny, vidíme, že pokaždé zasáhly jen pět procent populace. Mezi infikovaný­mi v každé vlně byla jen dvě až tři procenta osob starších padesáti let. Ale už to stačilo k tomu, že nemocnice byly pravidelně přetížené za hranicemi svých možností. V současnost­i stále máme patnáct až dvacet procent osob starších padesáti let, které proti covidu nemají imunitu. To je pořád mnoho. Stále nejsme chráněni dostatečně,“říká epidemiolo­g a profesor veřejného zdraví Antoine Flahault. Nejdůležit­ější je podle něj očkovat seniory a lidi trpící obezitou.

„Očkování, nebo nákaza“

Někteří francouzšt­í lékaři se domnívají, že vzhledem k vysoké nakažlivos­ti indické mutace delta čeká Francouze v dalších měsících jedna ze dvou možností: očkování, nebo delta.

Otázka „peníze, nebo život?“bude v roce 2021 znít „očkování, nebo covid?“. uvedl profesor Lila Bouadma, zaměřující se na oblast intenzivní péče. „Lze předpoklád­at, že v souvislost­i s touto extrémně nakažlivou variantou člověk bude buď očkovaný, nebo nemocný,“dodal.

Ve stejném duchu se před několika dny vyjádřil také ředitel zdravotníh­o ústavu v Bordeaux Benoît Elleboode: „Každý, kdo není očkován, se nakazí variantou delta.“

To jsou sice podle dalších odborníků přehnaná tvrzení – imunitu lze získat také prodělanou nemocí, a ne každý, kdo se s virem setká, se automatick­y nakazí. Přesto, aby se dalo s nakažlivou mutací delta žít opět „normálně“, je podle Pasteurova institutu nutné, aby imunitu mělo 90 až 95 procent populace.

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? Zpřísníme Prezident Macron oznamuje přísnější opatření proti covidu, neboť graf počtu nových případů se opět obrací vzhůru.
Foto: Reuters Zpřísníme Prezident Macron oznamuje přísnější opatření proti covidu, neboť graf počtu nových případů se opět obrací vzhůru.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia