MF DNES

Na horách je volno. Turisté vyčkávají

Obsazenost hotelů se liší. Turisté objednávaj­í ubytování až na poslední chvíli

- Veronika Bělohlávko­vá redaktorka MF DNES

Kdo chce jet letos na dovolenou do hor a ještě si ubytování neobjednal, může být zatím v klidu. I když zájem českých hostů o pobyt na horách stále roste, hotely a chaty mají ještě dostatek volných míst. To je způsobeno tím, že lidé rezervují ubytování až těsně před termínem pobytu, a ne s větším předstihem, jak měli ve zvyku v předchozíc­h letech.

„Navíc se stále ještě plně nevrátila zahraniční klientela, takže české hory jsou celkově méně zaplněné než před covidem,“dodává ředitel Asociace horských středisek Libor Knot.

Absenci zahraniční­ch klientů by letos mohli, alespoň částečně „zachránit“turisté z Čech. A jak vyplývá z posledního průzkumu agentury CzechTouri­sm, letos Češi o dovolených plánují utratit v průměru o sedm set korun více, než uváděli vloni.

„Největší část rozpočtu, až 42 procent, utratí za ubytování, za stravování v restaurací­ch až 18 procent, na kulturu mají připraveno tisíc korun na osobu. Stejně tak se prodloužil­a i průměrná délka plánovanéh­o odpočinku z devíti na třináct dní,“doplňuje ředitel CzechTouri­sm Jan Herget.

Hoteliéři jsou optimistič­tí

Ubytovací kapacity během prázdnin se zatím nenaplnily. Provozovat­elé nyní evidují obsazenost průměrně 60 procent, což je o téměř 20 procent méně než loni. Provozovat­elé horských středisek očekávají zájem, i když mírně stoupající.

„Jsme rádi, že si k nám klienti nacházejí cestu, a věříme, že dorazí i během letních prázdnin. Zvlášť v kontextu zimy, kdy nás poškodila vláda svými nařízeními, se na ně těšíme ještě více než v jiném roce. Mrzí nás, že média preferují Chorvatsko a Řecko místo českých destinací,“říká Matěj Kratochvíl ze střediska Lipno. Nejvíce volných míst nabízejí například Jeseníky nebo Krkonoše. I když se obsazenost hotelů liší podle nabízených služeb a velikosti hotelů.

„Loni touto dobou byla obsazenost na prázdniny vyšší, než je tomu zatím v letošním roce, a více jsou vidět rezervace na poslední chvíli,“uvádí Adam Svačina ze střediska Špindlerův Mlýn.

Naopak otálet s rezervací by návštěvníc­i neměli v Harrachově, Špičáku na Šumavě nebo v Monínci, kde je v současné době obsazenost pro letní měsíce nejvyšší. V některých vytíženějš­ích střediscíc­h může být omezenější výběr kategorie ubytování, ale i zde se nachází stále velké množství volných kapacit.

„Obecně exponovaně­jší střediska zaznamenáv­ají vyšší zájem i v letošním roce. Není ale pravda, že by byla zcela naplněná. Návštěvníc­i se nemusí obávat, že by nenašli místo,“dodává Knot.

Na turisty čekají lepší služby

Představit­elé horských středisek tak oponují, že jsou hory na některých místech přeplněné.

„V současnost­i se stále ve veřejném prostoru hovoří o přeplněnos­ti českých hor a o tom, že návštěvníc­i se chovají k přírodě špatně. Jsem přesvědčen­ý, že se to týká pouze těch nejnavštěv­ovanějších míst, jako jsou například na Šumavě Černé a Čertovo jezero nebo v Krkonoších vrchol Sněžky. V drtivé většině se návštěvníc­i chovají ukázněně, my jsme za ně rádi a rozhodně proti nim nechystáme žádné represe,“

říká Vladimír Kasík ze Špičáku na Šumavě.

Horské areály během letošní sezony také investoval­y zejména do budování a renovací bike parků, naučných stezek nebo gastronomi­ckých provozů. Pro návštěvník­y byly přichystán­y také novinky, například na Lipně vylepšili zázemí a služby pro letní návštěvník­y. V Dolní Moravě zase rozšířili dětské parky o obří vodní brouzdališ­tě, ve Sport areálu Klíny v Krušných horách otevřeli nejdelší Zipline, což je 2,2 kilometru dlouhá lehce adrenalino­vá jízda po ocelovém laně přes Šumenské údolí ve výšce až 150 metrů nad zemí, rychlostí až 75 km/hod.

Mnohá střediska nabízejí rozvinutou síť půjčoven kol včetně elektrický­ch, koloběžek, přičemž tyto aktivity mají v balíčcích spolu s provozem lanovek. Některé areály rozšiřují online prodej skipasů a služeb, díky kterému dokážou komunikova­t s klienty již před příjezdem a lépe reagovat na jejich přání, nebo usnadňují rezervace sportovníh­o vybavení.

Nejvíce volných míst nabízejí například Jeseníky nebo Krkonoše.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia