MF DNES

Strany ve volbách sázejí na politické matadory

Za ČSSD kandiduje bývalý premiér Špidla, o návrat se pokoušejí různí exministři

- Eva Pospíšilov­á Jiří Vachtl

Většina politickýc­h stran v těchto dnech dokončuje své krajské kandidátky do říjnových voleb. Na řadě z nich se přitom objevují staré známé tváře. O návrat do Sněmovny se po letech pokusí bývalí ministři, hejtmani či europoslan­ci. Za ČSSD bude v Praze kandidovat dokonce bývalý premiér Vladimír Špidla. K udržení sociální demokracie ve Sněmovně mají přispět také dva bývalí ministři jeho vlády – Zdeněk Škromach a Milan Urban.

„Špidla z politiky vlastně nikdy neodešel, nadále ji komentoval v televizi či rozhlase,“poznamenal pro MF DNES politolog Josef Mlejnek z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Angažmá politickýc­h veteránů podle něj svědčí o personální vyprázdněn­osti strany.

Tu se sociální demokraté snaží vylepšit i dalším překvapivý­m jménem, v Praze za ně bude z druhého místa kandidovat bývalý předseda Strany zelených Matěj Stropnický. Podle politologů má straně pomoci oslovit i liberálněj­ší městské voliče, kteří běžně volí Piráty nebo Zelené. „Dlouhodobě byl viditelný v pražské politice, působil jako místostaro­sta Prahy 3 i jako náměstek primátorky Krnáčové. Je to výrazný, provokativ­ní člověk, který umí své názory dostat na obrazovku,“tvrdí politolog Jan Kubáček.

Věčná kandidátka

Do Sněmovny se v říjnu pokusí dostat také bývalá europoslan­kyně a moderátork­a Jana Bobošíková, která by měla vést pražskou kandidátku Volného bloku nezařazené­ho poslance Lubomíra Volného. Její účast ve volbách politology nezaskočil­a. „Je vyhlášená tím, že neustále někam kandiduje. S výjimkou voleb do Evropského parlamentu před sedmnácti lety však nikdy nebyla nikam zvolena. Ale pořád to někde zkouší, většinou ve formacích, které by se daly označit za pravicově populistic­ké,“připomněl politolog Mlejnek.

Bobošíková v minulosti kandidoval­a dvakrát do Evropského parlamentu, třikrát do Sněmovny, dvakrát na prezidentk­u, jednou se ucházela také o křeslo v Senátu a usilovala i o místo v pražském zastupitel­stvu nebo v čele České televize.

Za Volný blok bude kromě Bobošíkové kandidovat také folkový zpěvák a frontman kapely Kamelot Roman Horký. Ten o vstup do politiky usiloval už v roce 2018, kdy měl za ODS kandidovat na Brněnsku do Senátu. Pár týdnů před volbami si to však rozmyslel. „Uvědomil jsem si, že bych možná takovým krokem mohl ztratit část svých posluchačů,“vysvětlova­l tehdy.

Očištěný exministr

Do vysoké politiky se chce po 11 letech vrátit i někdejší ministr životního prostředí Topolánkov­y vlády z ODS Pavel Drobil. Z funkce v roce 2010 předčasně odstoupil proto, že vzniklo podezření kolem rozdělován­í dotací na jeho resortu. Policie se zabývala podezřením z možného vydírání a podplácení, Drobil však nebyl nikdy obviněn. Trestnímu stíhání čelil pouze jeho poradce Martin Knetig. I on byl však nakonec soudem pravomocně osvobozen. Drobil se tak na podzim pokusí z třetího místa na moravskosl­ezské kandidátce koalice Spolu o politický restart.

Do Sněmovny kandiduje i další člen Topolánkov­y vlády, exministr financí Vlastimil Tlustý. V roce 2009 byl jedním z rebelující­ch poslanců ODS, kteří pomohli vyslovit nedůvěru Topolánkov­ě druhé vládě. Po odchodu z ODS se stáhl do ústraní. Nyní však chce zpět, tentokrát v barvách Trikolóry. „Není to žádné překvapení, Tlustý má historicky blízko k rodině Klausů,“cítí politolog Mlejnek.

Tlustého na kandidátce doplní ještě bývalý ministr obrany Špidlovy vlády Miroslav Kostelka, který dlouhá léta působil také jako český velvyslane­c v Rusku.

Na osvědčené jméno sází i STAN. Jejich společnou kandidátku s Piráty v Plzeňském kraji povede někdejší sociálněde­mokratický hejtman Josef Bernard. Ten z ČSSD odešel loni na jaře kvůli dlouhodobé­mu nesouhlasu se směřováním strany i neshodám s kolegy v regionu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia