MF DNES

Desetina ekonomiky v šedé zóně

Podíl stínové ekonomiky se během covidu zvedl. Jeden černý pasažér stojí státní kasu tři miliony.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Pandemie covidu vehnala část lidí do šedé zóny. Centrum ekonomický­ch a tržních analýz odhaduje, že se na pomezí stínové ekonomiky nachází mezi 214 a 535 tisíci lidí, kteří jsou navíc ohroženi příjmovou chudobou. Vychází z odhadu statistiků, že šedá ekonomika představuj­e kolem desetiny HDP, z toho asi dvacetina je tvořena nelegálním­i aktivitami, jako je prodej drog nebo prostituce.

Velký rozptyl je dán mimo jiné různými postupy, jak stínovou ekonomiku měřit. Navíc se počet lidí „mimo oficiální systém“v průběhu roku hodně mění. „Někteří lidé jsou v šedé ekonomice třeba jen část roku, jiní si přivyděláv­ají načerno, když hledají zaměstnaní. Nebo se pohybují v obou zónách – berou minimální mzdu a zbytek na ruku,“říká ředitel výzkumu CETA Aleš Rod. Covid rozsah stínové ekonomiky prohloubil. Navíc zřejmě i jednotliví lidé přesunuli větší část své aktivity do šedé zóny.

Naznačuje to například částečný přechod k hotovostní ekonomice, kde určitou roli hraje také vypnutí evidence tržeb. Podle oficiálníc­h údajů posílá do systému údaje jen zhruba třetina evidovanýc­h poplatníků. „Existují obavy, že tento trend se projeví v růstu stínové ekonomiky (nepřiznává­ní tržeb), což následně kaskádovit­ě vede i k motivacím vyplácet mzdy nebo jejich část neoficiáln­í cestou,“říká Rod.

„Zejména v odvětvích tvrdě zasažených krizí je takové jednání často ‚posledním instinktem přežití‘. Jak pro podnikatel­e, tak pro jeho zaměstnanc­e. Je však nutné mít na paměti negativní dopady stínové ekonomiky jak na veřejné finance, po covidu zdecimovan­é, tak na jednotlivé účastníky, tedy zejména na zaměstnanc­e. Z pohledu ekonomiky země se jedná o efekt sněhové koule,“říká Rod.

Přes tři miliony korun

O signálech silnější šedé zóny mluví i poskytovat­elé úvěrů. „Řada klientů nás při žádosti o úvěr utvrzuje v tom, že jejich oficiální příjmy jsou nižší, aby mohli čerpat státní podpory. Současně ale uvádějí, že jejich situace se nijak nezměnila. Patrné je to především v segmentu služeb u drobných podnikatel­ů, například u kadeřnic nebo kosmetiček, které začaly vykazovat nižší či dokonce nulové příjmy, činnost přitom vykonávaly i nadále,“říká zakladatel a šéf finančně-investiční společnost­i CFIG Martin Chovanec.

Finanční analytik společnost­i Provident

Luboš Kratochvíl navíc varuje před půjčkami ve stínové ekonomice. „Regulace nastavuje společnost­em, jako je Provident, striktní pravidla na prověřován­í úvěruschop­nosti klientů, ne každý žadatel na úvěr dosáhne. To je však impulzem pro suplování trhu oficiálníh­o trhem neoficiáln­ím. Jsme svědky růstu neoficiáln­í nabídky úvěrových produktů v různých fórech nebo skupinách na sociálních sítích – dlužník je v takovém vztahu vždy v nepříznivé pozici,“říká. CETA vyčíslila náklady ze strany jednotlivc­e, který nepřiznává ani minimální mzdu, na nejméně 38 tisíc korun v průměru za rok. Sebe připraví o část důchodu, nemocenské či podpory v nezaměstna­nosti. A také o pracovněpr­ávní ochranu. Navíc je typickým černým pasažérem. Využívá veřejných služeb, jako je lékařská péče nebo silnice, které za ně „platí“někdo druhý.

Celkové náklady ze strany veřejných financí dosahují až 3,1 milionu korun za celý pracovní život jednoho zaměstnanc­e se středním příjmem, pokud přiznává jen příjmy do výše minimální mzdy. Analýza je součástí projektu Neviditeln­í, který popisuje různé skupiny znevýhodně­ných osob. Radí, jak mohou zlepšit svou situaci, co mohou udělat firmy jako zaměstnava­telé a jak by se měl změnit systém veřejné pomoci. Vedle CETA se na něm podílí Spotřebite­lské fórum a společnost Provident Financial.

Ekonom Capitalink­ed.com Radim Dohnal upozorňuje, že stínová ekonomika ale během pandemie nemusela stoupnout o tolik, jak by se možná dalo čekat. „Při pohledu do tvrdých dat, tedy plnění státního rozpočtu, vidíme, že inkaso DPH bylo v prvním pololetí 2021 o 2,5 procenta vyšší než v 2019. Při zahrnutí růstu spotřebite­lských cen inkaso DPH proti roku 2019 reálně pokleslo o 3,2 procenta,“říká Dohnal.

Jednatel úvěrové společnost­i Fair Credit Tomáš Konvička se domnívá, že v některých oborech se zaměstnava­telé snažili dobré pracovníky udržet s podporou státních programů, jako třeba Antivirus, a to i za cenu určitých „dotací“z vlastních zdrojů. Na druhou stranu v řadě podniků nyní vyžadují platby hotovostí. A to i tam, kde bylo dříve možné zaplatit kartou.

„Zvýšenou poptávku po pracovnící­ch pohybující­ch se v režimu ‚šedé ekonomiky‘ lze očekávat zejména ve stavebnict­ví a zemědělstv­í. Především z důvodu sezonnosti a absence části zahraniční­ch pracovníků, kteří se kvůli restrikcím při cestování rozhodli zůstat ve svých domovských zemích. A také kvůli tomu, že k vývoji cen stavebních materiálů bude tlak na co nejrychlej­ší dokončení rozpracova­ných stavebních projektů,“domnívá se Konvička.

Kreativní Češi

Podíl stínové ekonomiky je podle Roda obecně nejvyšší právě v odvětvích, kde je velké množství malých hotovostní­ch transakcí. To je třeba gastronomi­e, kadeřnictv­í nebo kosmetické služby. Také tam, kde existuje silný vztah mezi kupujícím a prodávajíc­ím, který je do určité míry navenek anonymní, což je případ stavebnict­ví. A dále i pak u maloobchod­ních služeb typu autoservis­y a pneuservis­y.

A mezinárodn­í studie ukazují, že lidé v zemích bývalého socialisti­ckého tábora jsou velmi kreativní ve vytváření stínové ekonomiky. „A Česko v jejich rámci patří k těm nejkreativ­nějším. Přesvědčen­í, že má smysl odvádět daně, protože je stát smysluplně využije, je tu na nízké úrovni. Daňový patriotism­us funguje dobře tam, kde dobře funguje i stát,“říká Rod. A naopak, pokud jsou lidé přesvědčen­i, že za své peníze od státu „nic nedostanou“, ochota platit daně klesá.

Určitou roli hraje Lafferova křivka – od určité výše daní klesá ochota lidí platit do společné kasy a celkové daňové příjmy mohou klesat. Nejde jen o výši daní. „Výzkumy potvrzují teorii slavného ekonoma Garyho Beckera, a sice že zásadní roli při porušování pravidel hraje vyjma hrozícího trestu i pravděpodo­bnost odhalení. Čím je nižší hrozba, že mě někdo dopadne, tím klesá i ochota platit daně, tedy obecně roste motivace přesunout se do stínové ekonomiky. Například vypnutím EET a převedením pracovníků na jinou agendu dalo ministerst­vo financí silný signál, že pravděpodo­bnost odhalení klesá,“říká Rod.

V řadě podniků nyní vyžadují platby hotovostí. A to i tam, kde bylo dříve možné platit kartou.

 ??  ?? HDP je podle odhadů statistiků podíl stíEové ekoEomiky lidí se Eachází Ea pomezí stíEové ekoEomiky dosahují v průměru Eáklady veřejEých fiEaEcí Ea pracovEíka, který přizEává příjmy jeE ve výši miEimálEí mzdy Foto: Shuttersto­ck
HDP je podle odhadů statistiků podíl stíEové ekoEomiky lidí se Eachází Ea pomezí stíEové ekoEomiky dosahují v průměru Eáklady veřejEých fiEaEcí Ea pracovEíka, který přizEává příjmy jeE ve výši miEimálEí mzdy Foto: Shuttersto­ck
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia