MF DNES

„Zalesníme a posedíme pod Pivčánkami“

-

Česká republika se může pyšnit krásnou přírodou, kterou zčásti tvoří listnaté stromy. Co všechno se ale stane, když část lesního porostu zasáhne kůrovcová kalamita? Vznik holin je pouze jedním z mnoha problémů. Dobrovolní hasiči ze Starého Zubří se k pomoci lesům postavili čelem a s podporou Radegastu od roku 2019 zorganizov­ali hned dva projekty.

K projektům „Zalesníme a posedíme pod Pivčánkami“a „Stezka na Pivčánky“řeknou více starosta sboru Radim Fabian a jednatel Zdeněk Krpelík.

Jaké dopady pro přírodu má zásah lesního porostu kůrovcem? Má lesní porost vliv na zadržování vody v krajině?

Kůrovcová kalamita zásadně změnila lesy v Beskydech. V minulosti zde byly převážně listnaté lesy. Kvůli tomu, že se zde následně vysadily jenom jehličnaté stromy a bylo sucho, měl kůrovec prostor tyto lesy zlikvidova­t. Záměrně jsme se rozhodli vysadit listnatý porost, aby zde byly smíšené lesy a v budoucnu se nemohl kůrovec šířit. Lesy jsou nepostrada­telným pomocníkem k zadržování vody v krajině, proto jdeme touto cestou. Stačí jen zajít z louky do lesa nebo pod strom a hned poznáte, jakým způsobem nás stromy teplotně a pocitově ovlivní.

V rámci projektů jste se rozhodli oblast pod Pivčánkami opětovně zalesnit. Jak tyto náročné práce probíhaly?

Již v minulosti jsme se podíleli na ekologický­ch aktivitách a chtěli jsme v tomto pokračovat. Krajina, kde jsme vyrůstali, se změnila k nepoznání, proto jsme chtěli udělat něco pro další generace. Vysadit společně s dobrovolní­ky les a sledovat, jak se příroda s naší pomocí vyrovná s touto kalamitou. Sázení bylo náročné, na Valašsku je to samý kámen a jíl, museli jsme použít krompáče a hrubou sílu. Takto jsme zde zasadili celkově sedm tisíc listnatých stromů, které zde budou, jak doufáme, dlouho po nás.

Jaké překážky jste museli překonat? Co pro vás bylo na celé akci nejvíce hořké?

Co nás nejvíc nepotěšilo, to byla lidská závist a zášť, vše jsme dělali nezištně pro lidi a přírodu. Nejvíce hořké bylo pivo Radegast po práci.

Kromě výsadby stromů jste rovněž vybudovali nádrž na vodu. Proč jste se k tomu rozhodli?

Po beskydskýc­h svazích bez stromů dešťová voda rychle a bez užitku odteče pryč. Je potřeba jí udělat podmínky, aby se stihla vsáknout do půdy a byla stromům k dispozici. Každá taková nádrž má smysl. Voda je pro hasiče nejlepším pomocníkem, máme k ní speciální vztah. Využití bude mít nádrž i v zimě. Budeme sem chodit bruslit.

Co vás motivuje bojovat o vodu?

Cit pro ekologii a zdravý rozum.

Věříte, že v boji o vodu má každá kapka smysl?

Určitě, voda znamená život. My máme to štěstí, že si můžeme dopřát tento luxus každý den. Musíme bojovat, aby se každá kapka vody co nejvíce zdržela a posloužila v naší kotlině.

Plánujete pracovat na obnově stezky i tento rok? Co dalšího byste tam chtěli vytvořit či zrenovovat?

Rádi bychom tento rok naši stezku prodloužil­i, vysadili stromy, vytvořili další turistický cíl a zbudovali studánku nebo studnu. V současnost­i hledáme vhodnou lokalitu a řešíme možné varianty a partnery.

Proč jste se rozhodli v rámci vašeho hasičského sboru řešit i ochranu přírody?

Nic nás k tomu nevedlo, takoví my jsme. Dobrovolní hasiči (dobráci) ze Starého Zubří.

Co vás přivedlo do sboru dobrovolný­ch hasičů ve vaší obci?

Rodinná tradice. Vzhledem k úctě k našim dědům, kteří za tento sbor bojovali, mu věnujeme svůj volný čas. Je potřeba neustále sbor zvelebovat a vychovávat si nástupce, kteří po nás převezmou tuto štafetu, myšlenku a úsilí.

Máte nějaké tipy pro lidi, jak by se mohli lépe starat o vodu a šetřit ji?

Máme spoustu nápadů. Ten, kdo bude chtít vodou šetřit, tak to dělat bude, a kdo nechce, tak nikoliv. Je to na každém z nás, jak se k tomu postaví. Každý musí začít sám u sebe.

 ?? Foto: Radegast ?? Listnáče Hasiči vysadili v regionu na sedm tisíc listnatých stromů
Foto: Radegast Listnáče Hasiči vysadili v regionu na sedm tisíc listnatých stromů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia