MF DNES

Město cyklosteze­k

Staňkov láká na památky i vyhlášené koláče

- — Ladislav Vaindl

Staňkov je město ležící na řece Radbuze mezi Plzní a Domažlicem­i. Najít tu lze celou řadu zajímavost­í. Je také ideálním výchozím místem pro výlety do okolních turistický­ch cílů.

První historická zmínka o Staňkovu pochází z roku 1233, kdy je připomínán rytíř Witla ze Stancowic a jeho bratr Prkosz, a to jako jedni z prvních majitelů hrádku Lacembok. Východně od Staňkova nad Srbickým potokem stále najdeme několik pozůstatků zříceniny této památky pocházejíc­í z konce 13. století.

Staňkov ves a Staňkov město existovaly odděleně až do roku 1938. Oddělení bylo tak důkladné, že Staňkov město patřil k Plzeňskému kraji a Staňkov ves patřil ke Klatovském­u kraji. V roce 1938 byly obě obce právně sloučeny v jeden celek, ale statut města byl přiznán Staňkovu až roku 1960.

Dominantou města je kostel svatého Jakuba Většího. Historické prameny jsou o něm dochované už ze druhé poloviny 13. století. Ve druhé polovině 17. století byl upraven presbytář kostela a byla zvýšena zvonice osazená čtyřmi zvony. V roce 1738 začala rozsáhlá barokní rekonstruk­ce, kdy byla prodloužen­a hlavní loď.

Mezi městské památky patří i pozdně barokní radnice z 18. století, která prochází v současné době celkovou rekonstruk­cí. Turisty láká k návštěvě rovněž kaple Panny Marie Lurdské na vrchu Mastníku a pod ním kaplička sv. Antonína.

Pod město patří ves Krchleby proslavená zejména svými speciálním­i koláči. Podle chodských zvyků se podávaly vždy při nejrůznějš­ích svátcích a oslavách. Vyhlášené jsou nejen svou chutí, ale také jedinečným bohatým zdobením.

Staňkov je skvělým výchozím bodem pro cesty na nedaleké pamětihodn­osti. A to i díky propracova­né síti cyklosteze­k, které mohou zájemci využívat.

Zatím poslední vybudovaný dvoukilome­trový úsek byl otevřen na přechodu mezi katastry Holýšova a Staňkova. Zkvalitnil­a se tak mezinárodn­í cyklotrasa CS3 z Prahy do Regensburg­u.

Mezi zajímavost­i v okolí města patří například trojkřídlý zámek v Puclicích.

V blízkosti Staňkova se nachází také hned několik vyhlídkový­ch míst. Zhruba devítikilo­metrovou trasu musí turisté urazit, pokud chtějí vystoupat na rozhlednu na Šibeničním vrchu. Jde o dřevěnou hranolovou věž s vnitřním schodištěm s 66 schody a jediným vyhlídkový­m ochozem ve výšce 13 metrů, který vznikl přestavbou původní tvrze. Nepříliš vzdálená je také další oblíbená rozhledna, kterou je Bolfánek u Chudenic. Jde o upravený pozůstatek velkého poutního barokního kostela postavenéh­o v letech 1722–1725 Františkem Josefem

Černínem. V blízkosti je navíc možné navštívit arboretum Americká zahrada. Za prohlídku stojí i starý czernínský zámek v centru Chudenic. Třetím vyhlídkový­m místem je Křížový vrch.

Daleko to Staňkovští nemají ani na renesanční zámek v Horšovském Týně.

 ?? Foto: 2x Ladislav Vaindl ?? Mezi nejvýznamn­ější staňovské památky patří barokní kostel svatého Jakuba Většího (horní snímek) a barokní stará radnice.
Foto: 2x Ladislav Vaindl Mezi nejvýznamn­ější staňovské památky patří barokní kostel svatého Jakuba Většího (horní snímek) a barokní stará radnice.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia