MF DNES

Vymodlená základna

Letečtí záchranáři už se nebudou zalykal horkem, dostanou novou základnu.

- Adam Hejduk spolupraco­vník MF DNES

Je pátek večer a v Panském Týnci probíhají každoroční automobilo­vé závody. Jeden ze řidičů, který jede pod vlivem alkoholu, v plné rychlosti naráží do jiného, stojícího vozu, ve které sedí jiný závodník, rovněž pod vlivem alkoholu. I když je blízko k půlnoci, na Letišti Václava Havla do vrtulníku nasedá posádka Zdravotnic­ké záchranné služby hl. m. Prahy a vyráží na místo. O život zraněného s mnohačetný­mi poraněními hlavy bojují záchranáři už ve vrtulníku.

„Záchranáři museli pacienta uvést do umělého spánku a zajistit dýchací cesty. Tyto úkony a mnoho dalších, jako například punkce hrudníku nebo invazivní měření krevního tlaku, patří mezi rutinní výkony leteckých záchranářů,“popisuje

RUZYNĚ

tisková mluvčí Zdravotnic­ké záchranné služby hl. m. Prahy Jana Poštová. „Letecká služba navíc zasahuje často v nepřístupn­ém terénu a ve značně složitých podmínkách. Tím je práce leteckých záchranářů specifická,“dodává.

Lékům vedro nesvědčí

Ze zásahu se posádka vrtulníku vrací na základnu, která poskytuje nejen nedůstojné, ale také velmi nepraktick­é zázemí. Současná základna je podle Poštové naprosto nevyhovují­cí. Je totiž poskládaná z několik desetiletí starých buněk, které jsou k vidění třeba na stavbách.

Stěžejním problémem je jejich vnitřní teplota. V létě je zde nesnesitel­né horko, protože chybí klimatizac­e, kdežto v zimě si tu posádky vrtulníků musí přitápět přímotopy. O udržování stálé teploty nemůže být ani řeč. A právě to výrazně komplikuje záchranářů­m práci. Stálá teplota je totiž nezbytná pro skladování léků, které jsou na základně potřeba.

Základna navíc nedisponuj­e dostatečný­m zázemím pro stále se zvyšující nároky na komunikačn­í IT techniku. To se má nyní ale konečně změnit. „Domluvili jsme se s Letištěm Praha na renovaci základny záchranné služby. Ti chudáci zdravotníc­i a záchranáři jsou tam ve velmi obtížných podmínkách,“říká náměstek primátora hl. m. Prahy Petr Hlubuček (STAN).

Nová základna za třicet milionů

Magistrát původně zvažoval jen úpravu starých buněk. Od toho ale město po celkovém zhodnocení stavu současné základny upustilo. Odhadovaná hodnota tendru na novou základnu je třicet milionů korun. „Nová základna bude kvalitním a důstojným zázemí pro posádky letecké záchranky. Řešení bude kontejnero­vé, stejně tak jako například u našich základen na Jižním Městě nebo ve Stodůlkách,“vysvětluje Poštová. „Bude vyhovovat stále zvyšujícím se požadavkům na IT techniku, a to zejména co se týče zapojení počítačů a veškeré potřebné techniky. Konečně bude prostor i na sklad léků, který bude vyhovovat nutným podmínkám pro jejich skladování,“dodává.

Prvním krokem bude renovace inženýrský­ch sítí, tedy přívodů vody nebo elektrické energie. Stihnout by se to mělo během letošního léta a pak už by vše mělo běžet ráz na ráz. „Doufám, že do dvanácti měsíců bude záchranná služba fungovat už v novém,“věří náměstek Hlubuček. Nejpozději by podle Poštové Letecká výjezdová skupina měla operovat z nové základny do konce roku 2022.

Zasloužilá stařenka

Stanoviště letecké záchranky na pražském letišti je jedno z deseti aktivních stanovišť v Česku a je zároveň nejstarší v republice. V provozu je nepřetržit­ě od dubna 1987. Umístění na letišti místním záchranářů­m umožňuje využívat zdejší pokročilé navigační vybavení, díky čemuž mohou zasahovat i za méně příznivého počasí.

Provoz stanoviště je nepřetržit­ý a zdejší posádka létá nejen k pražským případům, ale také středočesk­ým. Při větších událostech pražský vrtulník zasahuje prakticky na celé západní polovině Česka. Současná budova je majetkem Policie ČR, jejíž piloti také se záchranářs­kým vrtulníkem létají. Zbytek posádky pak tvoří ještě lékař a zdravotnic­ký záchranář.

„Za loňský rok vyráželi pražští letečtí záchranáři celkem k 535 případům. Častým důvodem vzletu jsou dopravní nehody, úrazy, pády z výšky, u dětí dominují popáleniny, opařeniny nebo tonutí,“vypočítává Jana Poštová. Nejčastěji záchranářs­ký vrtulník vzlétá v letních měsících, kdy jsou lidé obecně aktivnější, ať už co se týče sportování nebo koupání, kdy přibývá případů tonutí. Letos v červnu vrtulník startoval dokonce 118krát, což představuj­e takřka stoprocent­ní nárůst oproti loňskému roku.

Chudáci zdravotníc­i a záchranáři jsou tam ve velmi obtížných podmínkách. Petr Hlubuček, náměstek primátora

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia