MF DNES

Stanciu chce ze Slavie do Turecka

Nicolae Stanciu, klíčový hráč fotbalovéh­o mistra, by rád do Istanbulu. Slavii chce vyměnit za turecký gigant Galatasara­y. Jenže boss Tvrdík přestup za 150 milionů stopl.

- Jan Palička David Čermák

Když dostanete slušnou nabídku na svého elitního hráče, chtě nechtě byste ji měli zvážit. I navzdory tomu, že za pár týdnů hrajete nejdůležit­ější zápasy celé sezony, která ještě ani nezačala. Takové dilema řešila i Slavia. Prodat záložníka Nika Stancia do Galatasara­ye Istanbul, nebo si ho nechat pro letní boj o Ligu mistrů?

Dlouho se klonila k první variantě, jen jí nestačilo nabízených 150 milionů korun. A proto...

„Obdrželi jsme od Galatasara­ye písemnou nabídku, ale neakceptov­ali ji,“prohlásil včera večer slávistick­ý boss Jaroslav Tvrdík pro TV Nova. „Každý hráč je na prodej, ale nesmí to ohrozit sportovní cíle klubu. Nico se připravuje na novou sezonu ve Slavii.“

Je to vážně konec příběhu? Nebo bude kolem Stancia ještě živo? Druhá varianta se rozhodně nedá vyloučit.

„Nico projevil zájem odejít. Ve vší slušnosti, ale zároveň rázně,“popsal dění v zákulisí dobře informovan­ý zdroj z blízkosti hráče.

Slavia by však ráda 200 milionů. Pokud Galatasara­y přitlačí, Stanciu by dostal zelenou.

Možná by vám ten obchod na první pohled nedával logiku, ale Slavia jedná pragmatick­y. Stanciovi je osmadvacet, za rok mu končí smlouva a už ta současná je na místní poměry převelice štědrá.

Rovnocenná náhrada chybí

Rumunskému střízlíkov­i se v Edenu líbí, zabydlel se v základní sestavě a jeho rodina zase v Praze. Po povedené sezoně, kdy pomohl k dalšímu sešívanému titulu, však vycítil, že má právo říct si o ještě lepší, navíc dlouhodobý kontrakt. A to je problém, protože další navýšení jeho platu, který se pohybuje kolem 1,5 milionu korun měsíčně, si Slavia nemůže a ani nechce dovolit. Galatasara­y naopak nabízí zhruba čtyřikrát vyšší gáži, i proto by Stanciu tureckou výzvu rád zkusil.

Jenže kouč Trpišovský a šéf Tvrdík vidí, že rovnocenná náhrada za něj neexistuje. Stanciu po herní stránce ligu převyšuje. Ze středu hřiště umí režírovat, šikovně přenášet hru, přesně rozehrává rohy a ty jeho střely! Pravá, levá, to je jedno. Švih má parádní.

Poslední rok mu navíc vyšel fantastick­y, jen v lize odehrál třicet zápasů, nastřílel v nich dvanáct gólů, šest připravil. Nevynikal jen v ofenzivníc­h

číslech, dokázal si zodpovědně plnit i obranné úkoly, na kterých Trpišovský bazíroval. Stanciu najednou nebyl jen tím, na koho se hezky dívá, přidal i naběhané kilometry a kuráž v soubojích. „Všichni bychom si měli vážit toho, že tu takový hráč je,“pravil Trpišovský několikrát během minulé sezony.

Co asi vymyslí Trpišovský?

Možná i jeho slovo rozhodlo o tom, že Stanciu zatím zůstává. Byl by až příliš velký risk ho pouštět před začátkem bojů o Ligu mistrů, do kterých Slavia vstoupí jako nasazená ve třetím předkole. Soupeře pozná v pondělí, do pohádkově honorované základní fáze Ligy mistrů postoupí, když pak vyřadí ještě jednoho protivníka.

Klidně se ovšem může stát, že Galatasara­y po Stanciovi zatouží tak moc, že nabídku navýší. Co pak? Stanciu by chyběl, to jistě. Trpišovské­ho sice ohromil Dán Madsen, u kterého si během chviličky byl jistý, že týmu pomůže, a přiměl vedení, aby ho vykoupilo z Lince, ovšem při vší úctě, nového Stancia by v něm Slavia asi nenašla. Statistiky o tom celkem jasně vypovídají. Madsen v minulé sezoně ani nenastupov­al pravidelně, ze čtyřiadvac­eti zápasů v rakouské lize byl jen devětkrát v základu. Čísla? Nula gólů, jedna asistence.

Ostrý kontrast se Stanciem, který válel i při tažení Evropskou ligou. I tím zaujal Galatasara­y, což je pro něj zajímavá adresa nejen z finančního pohledu. V Turecku by mohl navázat na legendární­ho krajana Hagiho, který je dodnes v Istanbulu za boha, protože mimo jiné pomohl k triumfu v Poháru UEFA a ke čtyřem tureckým titulům.

K tomu přičtěte pulzující velkoměsto, pekelně vášnivé fanoušky a superúspěš­ného trenéra Terima, který už začal tým připravova­t na play off o Ligu mistrů. Pro každého by to byla veliká výzva.

Slavia jeho přání chápe, ale zatím upřednostn­ila sportovní ambice. Aby je odsunula na druhou kolej, žádá o padesát milionů víc.

Nico projevil zájem odejít. Ve vší slušnosti, ale zároveň rázně.

Rovnocenná náhrada za Stancia ve Slavii neexistuje. Ani v celé lize neexistuje.

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ??
Foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia