MF DNES

Srí Lanka: Vláda jako rodinný podnik Klan Radžapaksů bere všechno

Mocná rodina válcuje politiku na ostrově. Současný prezident, premiér, ministr financí, další vládní ministři, ti všichni jsou Radžapakso­vé.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Pozorovate­l politiky na Srí Lance si ani po porážce tamilských Tygrů nemůže stěžovat na nudu. Naopak, dějí se tam věci jinde v demokratic­kých zemích nevídané.

Do hlavní role spektáklu sám sebe obsadil klan Radžapaksů, který již dlouhé roky rozlehlý ostrov jižně od Indie výrazně ovlivňuje.

V posledních letech to ovšem vzal natolik od podlahy, že tamní vláda dnes připomíná legendární Klapzubovu jedenáctku Eduarda Basse, tvořenou výhradně bratry.

Zkrátka Radžapaksa, kam se podíváš. Posuďte sami: Prezident: Gotabaja Radžapaksa. Premiér: Mahinda Radžapaksa, bratr prezidenta. (Předtím dělal také deset let prezidenta.)

Ministerst­vo pro zavlažován­í: Čamal Radžapaksa, nejstarší bratr prezidenta i premiéra (současně zastává i funkci státního tajemníka na ministerst­vu vnitra).

Ministr sportu: Namal Radžapaksa, syn Mahindy a někdejší kapitán ragbyové reprezenta­ce. Navíc je státním ministrem pro digitální technologi­e a rozvoj podnikání.

A aby toho nebylo málo – od konce minulého týdne platí: ministrem financí je Basil Radžapaksa, mladší bratr prezidenta.

Radžapakso­vé zkrátka všechny převálcova­li silou tryskáče. Ostatní jen zatínají zuby a lomí rukama.

A to ještě nejsme u konce – prezident totiž pochází z devíti sourozenců, téměř všichni z nich jsou v politice, navíc sami mají další potomky lačné funkcí.

Sám ministersk­ý předseda je, zdá se, opravdový politický superman. K premiérová­ní si přibral řízení ministerst­va pro náboženské a kulturní záležitost­i a také ministerst­va pro rozvoj měst a bydlení. Současně byl i ministrem financí, než nastoupil bratr Basil.

Spíše než vládu připomíná stávající srílanský kabinet představen­stvo rodinného podniku. Ovšem „podniku“s názvem Srí Lanka.

Není divu, že se mnozí obyvatelé ostrova ptají: Je naše země vůbec ještě demokracií? Není to spíše jakási zakuklená monarchie?

Nebo že by tamní mocní vymysleli nějaký úplně nový systém vlády vycházejíc­í z předpoklad­u, že bratři přece potáhnou za jeden provaz a pro zemi z toho poplynou jenom výhody?

„Teď máme čtyři bratry a několik dalších členů rodiny v klíčových vládních pozicích,“říká Bhavani Fonsecová, badatelka z Centra pro alternativ­ní politiku, jež působí v metropoli Kolombu. „Tváří v tvář slabé opozici a neexistenc­i skutečné kontroly jsou vyhlídky srílanské demokracie hluboce znepokojuj­ící,“dodala.

Západní země i sousední Indii dost dráždí, že za vlády Gotabaji Radžapaksy se Srí Lanka viditelně přiklonila k Číně. Peking na mezinárodn­í scéně chrání Srí Lanku před kritikou ohledně porušování lidských práv a také zemi půjčil či poskytl miliardy dolarů.

I když země bojuje s koronavire­m, klesající ekonomikou a rostoucí nespokojen­ostí, Srílančané „své“Radžapaksy zatím neopouštěj­í.

Ten, kdo ukončil válku

Nejspíš proto, že v očích mnoha z nich – a především sinhálskýc­h nacionalis­tů – jsou stále hrdinové.

Hlavně tedy nynější prezident Gotabaja Radžapaksa. Ten za prezidento­vání svého bratra Mahindy (2005 až 2015) coby ministr obrany v roce 2009 nekompromi­sně vojensky potlačil hnutí tamilských separatist­ů a na ostrově po mnoha letech občanské války nastolil mír.

Kritici ovšem tvrdí, že jeho smrtící tažení, při němž zemřely tisíce lidí, provázelo mnoho neobjasněn­ých vražd a záhadných zmizení menšinovýc­h Tamilů, kritiků režimu i novinářů.

Podporu mocných Radžapaksů a jejich sinhálskéh­o nacionalis­mu mezi voliči prudce navýšily předloňské velikonočn­í útoky domácích islamistů na hotely a kostely, při nichž zemřelo přes 250 lidí. Plně se to projevilo při následných podzimních prezidents­kých volbách, jež suverénně ovládl Gotabaja Radžapaksa.

Klan Radžapaksů byl u moci po většinu posledních dvou desetiletí. Ty pravé hody mu však nastaly až po vyhraných prezidents­kých volbách v roce 2019.

Takto charakteri­zoval mocný klan opoziční poslanec Harsha De Silva: „Radžapakso­vé neochvějně věří, že k vládnutí je způsobilá pouze jejich rodina. Že pokud jeden bratr nemůže, zkusí to další, a pokud neuspěje, je připraven třetí.“Podle něho je právě toto lpění na moci jedněch a těch samých prokletím Srí Lanky.

Někteří říkají, že Radžapakso­vé obnovili v rozhádaném ostrovním ráji řád. Pravda je, že otisk jejich jména se dlouho zdál být nesmazatel­ný. V poslední době, zejména kvůli potížím hospodářst­ví plynoucím z pandemie koronaviru, však přece jen jejich sláva bledne. Lidé jako by si začali uvědomovat, že jedna rodina, v níž navíc všichni myslí stejně, tolik potřebné nové nápady k řešení krize už nepřinese.

 ?? Foto: Profimedia.cz Foto: Profimedia.cz ?? Nejnovější přírůstek Basil Radžapaksa se minulý týden stal ministrem financí.
Foto: Profimedia.cz Foto: Profimedia.cz Nejnovější přírůstek Basil Radžapaksa se minulý týden stal ministrem financí.
 ??  ?? Já na bráchu, brácha na mě Nový premiér Mahinda Radžapaksa (vlevo) skládá přísahu do rukou prezidenta, svého bratra Gotabaji Radžapaksy.
Já na bráchu, brácha na mě Nový premiér Mahinda Radžapaksa (vlevo) skládá přísahu do rukou prezidenta, svého bratra Gotabaji Radžapaksy.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia