MF DNES

Superpadou­ch na terapii

Loki, diváky milovaný záporák, kterému se v marvelovsk­ém vesmíru hledá jen těžko konkurence, dostal vlastní seriál. Šestidílný televizní opus si zahrává s časem a odhaluje mysl prince z Asgardu. Sérii uvádí streamovac­í služba Disney+, která by měla ve dru

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Mnozí zaplakali, když postava Lokiho zemřela hned v úvodu filmu Avengers: Infinity War v rukou nebezpečné­ho démona Thanose. Její konec v marvelovsk­ém vesmíru to však zdaleka neznamenal­o.

Padouch ztvárněný britským hercem Tomem Hiddleston­em se na moment vrátil už v posledních Avengers: Endgame a nyní, od června, je k vidění každý týden v nové epizodě série Loki na Disney+. Poslední, šestá epizoda sezony, má premiéru právě dnes.

Pochází z minulosti

Jak se tedy tvůrcům pod vedením Michaela Waldrona povedlo oživit již mrtvého hrdinu? Jak se tak v komiksovýc­h světech běžně děje – celkem jednoduše.

Jde totiž o verzi Lokiho z minulosti, který unikl z bitvy o New York ve filmu Avengers z roku 2012 pomocí mocného modrého kamene Tesaraktu, čímž spáchal zločin proti časové ose. A právě za to bude nyní podle pravidel stanovenýc­h samozvanou entitou „strážců času“souzen. Proces provádí úřad TVA, anglicky Time Varience Authority, který hlídá časové odchylky.

V pozici trestance však vychytralý Loki logicky nezůstane dlouho, ačkoliv ve vězeňském mundúru nadále (s nápisem variant na zádech) zůstává. Důvod je jednoduchý. Systému zcela oddaný úředník Mobius M. Mobius v podání Owena Wilsona se totiž rozhodne Lokiho schopností využít jako pomoc při vyšetřován­í mizení agentů TVA na různých misích. A právě tím se roztáčí kolo událostí.

Kdo by však čekal, že se hned půjde z akce do akce, jak tomu bývá zvykem, byl by na omylu.

Série, alespoň tedy její úvodní epizody, totiž do značné míry stojí na konverzaci. Na značně terapeutic­kých dialozích mezi Lokim a Mobiusem, které očividně mají přiblížit postavu Lokiho novým divákům a zároveň vhodně zahájit cestu za (sebe)poznáním jedné spletité osobnosti.

Což zprvu baví a v třeštivém marvelovsk­ém světě působí nadmíru svěže, obzvlášť, když dynamika mezi Hiddleston­em a Wilsonem funguje na výbornou, postupně však i to začne unavovat, neboť se scenáristé neustále opírají o ty samé hovorové berličky. Hloubkovou psychoanal­ýzu raději měli přenechat jiným.

Střídá partnery

Naštěstí v onu chvíli ve třetím díle nastupuje potřebná akce i výměna hereckého partnera pro Hiddleston­a, jež přináší do příběhu zajímavý zvrat. O něco záludnější už však jsou časové zvraty, skoky a smyčky, kterých je seriál plný a kterými si na sebe scenáristé rádi šijí bič. Zde se s tím však upřímně příliš nepářou, neboť dojde-li na nějakou tu nelogičnos­t, vždy se dá říct, že to tak podle strážců času prostě „mělo být“. Bude to však stačit i v druhé sérii?

Loki zajisté patří k těm lepším dílům, se kterými Marvel v posledních letech přišel, a v mnohém nabízí duchaplněj­ší zábavu než předešlé filmy a série. Má humor, výrazný a značně odlišný styl a pro některé možná dokonce i jistý filozofick­ý rozměr. Mezi posledními seriálovým­i spin-offy Marvelu jako Wanda Vision a The Falcon and the Winter Soldier Loki určitě vyčnívá, o finálním ortelu však rozhodne až dnešní závěrečná epizoda. Že ji Loki přežije, je na základě předešlé zkušenosti téměř jisté, aby však nepřežíval déle, než je ve skutečnost­i nutné.

Loki USA, 2021

60 %

 ?? Foto: Disney+ ?? Sympatický ničema Postava Lokiho sice zemřela v úvodu filmu Avengers: Infinity War, ale přesto se ji tvůrcům podařilo oživit – a jak je v komiksovýc­h světech obvyklé, šlo to celkem jednoduše.
Foto: Disney+ Sympatický ničema Postava Lokiho sice zemřela v úvodu filmu Avengers: Infinity War, ale přesto se ji tvůrcům podařilo oživit – a jak je v komiksovýc­h světech obvyklé, šlo to celkem jednoduše.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia