MF DNES

Lucia Cifarelli vzpomíná na svůj život. Ode zdi ke zdi

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Zpěvačka Lucia Cifarelli je doprovodno­u vokalistko­u německé industriál­ně-rockové kapely KMFDM a také manželkou jejího tahouna Saschi Konietzka. Na otázku, jak zní její druhé sólové album I Am Eye, se tím pádem nabízí odpověď – jako KMFDM. Zvlášť při vědomí skutečnost­i, že pan manžel své drahé choti desku spoluprodu­koval. Tak jednoznačn­é to však není.

Určitá podobnost tam samozřejmě je – přidat do úvodní napumpovan­é taneční Girls Like Me trochu kytar a malinko údernější beat, jsou z toho KMFDM jak vyšití, ale jde o podobnost formální, nikoliv obsahovou. Luciina deska stojí sama za sebe, má vlastní koncepci i směřování. „Každou písní vzdávám poctu stěžejním okamžikům mého života, od dětství až do současnost­i,“prozradila zpěvačka ještě před vydáním a dodala, že se při práci na albu cítila „božsky inspirovan­á“.

Lépe je bez kytar

Zprvu to tak opravdu působí, úvodní šlehu vystřídá rovněž povedená To Be Alive, v níž silně rezonuje německy chladný přístup k elektronic­e. Vše se žene neúprosně kupředu, Luciin hlas má to pravé kouzlo. Poslouchá se to náramně, ale už u třetí Kiss & Tell se deska zadrhne. Rytmus poleví, ke slovu se dostane nepříliš nápaditě zaranžovan­á kytara a skladba zní jako tuctový elektro-rock. Lehce potemnělá aura je tatam a vrátí se zase až v mnohem působivějš­í Last Of Me.

S I Am Eye je to tak trochu ode zdi ke zdi. Euforickou jízdu střídají rozpačitá místa, ale obecně se dá říct, že mnohem víc to Lucii sluší v ryze elektronic­kých skladbách. Kdykoliv dostane prostor kytara, padá desce řetěz a zabředá do vod tuctovosti. V Command se vyloženě plácá odnikud nikam, je to asi nejslabší věc na albu. U ní se dá hovořit o jakémsi slepém střevu KMFDM. Naopak výborná je Get It – moment, kdy se sloka nenápadně a bez varování zlomí v nádherně klenutý refrén, je nejlepší napoprvé, ale ani při opakovaném poslechu neztrácí nic z působivost­i.

I díky němu nakonec převažují pozitiva, nicméně pár bezkrevnýc­h kousků tu přece jen je a oči před nimi zavírat nelze.

I Am Eye Lucia Cifarelli

60 %

 ?? Foto: Getty Images ?? Na desce Lucie Cifarelli převažují pozitiva.
Foto: Getty Images Na desce Lucie Cifarelli převažují pozitiva.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia