MF DNES

Vypněte kameru, začíná offline

Pokud byste si mohli vybrat, pojedete na poradu do kanceláře, nebo si raději zapnete kolegy v online diskusi? Prezentace ve virtuálním a reálném prostředí se liší více, než si myslíme.

- Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES

Home office nás naučil ledacos. Poprat se s technikou, vlastním pracovním režimem, dorozumět se se šéfy i kolegy přes kameru. Naučili jsme se správně sedět při online poradách, co kdy říkat, jak argumentov­at šéfovi a přitom nerušit ostatní… Jenomže podstatná část podniků chce své lidi zpět do kanceláří nebo minimálně na takzvaný hybridní model, tedy část týdne odpracovat v kanceláři a část doma.

A tak si musíme znovu zvykat. Třeba na kolegy, které teď na poradách uvidíme zase tváří v tvář.„I když schůzky a prezentace na dálku v našem pracovním životě určitě zůstanou zastoupené ve vyšší míře než před pandemií, vracíme se zpět i k živému prezentová­ní face-to-face. To by se ale od virtuální prezentace mělo v řadě aspektů lišit,“upozorňuje Jan Dvořák, výkonný ředitel Počítačové školy Gopas.

Kdy obecenstvo zpozorní

Podle odborníků je v představov­ání projektu před publikem přítomným na místě a online prezentací značný rozdíl. Liší se v tom, jakými prostředky udržujeme pozornost, jak musíme poskládat obsah sdělení i jaká gesta používáme. „Nedá se říct, že by jedno z nich bylo jednodušší nebo složitější – spíš každá podoba vyhovuje někomu jinému, každá má svá pozitiva i negativa,“míní Jan Dvořák.

Loni na jaře šéfové viděli chyby při virtuálníc­h prezentací­ch docela přesně. „V úvodních fázích přinášeli lidé do online prezentace způsoby a reakce, jako kdyby byli na živé schůzce. Mluvili přes sebe, reagovali najednou, měli spoustu dotazů anebo problémy s porozumění­m – co samozřejmě rušilo zvuk a prezentaci pro všechny,“říká Petr Skoč, obchodní ředitel LemonPay.

Při školení tváří v tvář ale budou dotazy, bezprostře­dní reakce či námitky zase in.

Živé publikum dokáže dobrý řečník po pár větách zaujmout a strhnout. „Výhodou prezentace před lidmi je fakt, že máte plnou pozornost svých posluchačů. Využijte toho, vystavte svůj projev na příběhu, měňte tempo i výraz, vezměte do hry dotazy kolegů,“nabádá Jan Dvořák. V živé debatě je jednodušší reagovat na otázky a zkušení mluvčí toho umějí obratně využívat, například ve chvíli, kdy pozornost kolegů upadává.

V online komunikaci je tato „interaktiv­ní hra“mnohem složitější. „Mluvčí si musí dopředu důkladně zvážit, kolik a jakých dotazů připustí při samotné prezentaci, aby se nerozdrobi­lo hlavní téma a celá diskuse se neposunula k řešení okrajových problémů,“vysvětluje Jan Dvořák.

Při online výkladu navíc velice rychle klesá pozornost. „Lidé se vydrží s plnou pozorností věnovat tématu přibližně 5 minut. Potom mají tendenci začít dělat něco jiného – hlídat příchozí maily nebo bloumat po internetu,“poznamenáv­á ředitel počítačové školy.

Ukažme si to na příkladu cíleného pokládání dotazů kolegům. Je to jedna ze silných zbraní pro oživení prezentace. Moderátor si jednak udělá přehled o tom, jak lidé jeho přednášce rozumí, a jednak je tak nenápadně „vtáhne do hry“. V online diskusích tenhle moment zdaleka tak silně nefunguje. „Zejména u prezentací a schůzek s velkým počtem účastníků,“dodává Jan Dvořák.

Naopak silnou stránkou mluvčího před kamerou je čas. Právě s ním zápolili šéfové po přechodu lidí z kanceláří na home office nejčastěji. Záhy všichni totiž zjistili, že školení, porady a všemožné prezentace se protahují o dlouhé desítky minut. „Lidé, kteří měli za sebou často i několik online konferencí, měli vždy tendenci začít malinko později kvůli technickým problémům, což často protahoval­o schůzky a vedlo až ke kolapsu kalendářů a sjednaných termínů,“vzpomíná na prvotní problémy Petr Skoč z LemonPay.

Za pár měsíců se ale lidé poučili co a jak. Prezentace dostaly mantinely: zvlášť je čas na nerušený projev, zvlášť čas vymezený na dotazy. „Výrazným zlepšením bylo, že se začala používat funkce ‚zvednout ruku‘, to znamená přihlásit se o slovo kliknutím, ne mluvením do prezentace,“poznamenáv­á Petr Skoč. Jinde se dotazům vyhradí pouze chat.

Pusťte si to znovu

Kolik lidí se netrápilo sestavením a vyladěním všech počítačový­ch komponentů tak, aby viděli a slyšeli a byli vidět a slyšet. Zato mohli prezentaci po síti „ošidit“o různé slovní kličky a rozvíjení myšlenek. Online prezentaci sluší větší zestručněn­í, mluvčí může jít rovnou k problému. „Jednou z výhod online schůzek je u moderních videokonfe­renčních řešení možnost jednoduše je archivovat a k projednáva­nému obsahu se kdykoliv vrátit. Podklady je možné díky cloudu jednoduše sdílet, není třeba je složitě ukládat a posílat,“říká Michal Černý ze společnost­i Audiopro.

Naopak u živých prezentací je proto potřeba věnovat velkou pozornost tomu, co si jejich účastníci odnesou. Právě tento rozdíl zaznamenal­i například studenti vysokých škol, kteří si pochvalova­li možnost pustit si přednášku ještě jednou nebo zopakovat místa, kterým nerozuměli.

„Mně osobně se tento školní rok studovalo mnohem lépe, protože jsem si po domluvě s kantorkou její přednášky nahrál a pustil si je znovu, abych lépe porozuměl celé problemati­ce. Docela rád bych v tomto stylu pokračoval i dál,“říká Tomáš z druhého ročníku Fakulty elektrotec­hniky Vysokého učení technickéh­o v Brně.

Velká versus malá gesta

Přechod do online světa odhalil mezi kolegy i další paradox. Kdo měl doposud ostych hovořit před živým publikem, měl při prezentaci před počítačem ještě větší stud. „Nechtěli překřikova­t ostatní, jejich názory a postřehy, ač byly i velmi hodnotné, tak zanikaly,“vysvětluje Petr Skoč z LemonPay.

Ale i s touto vlastností si technologi­e poradily. „Dostali možnost psát své postřehy do chatu nebo poslat hodnocení ve zprávě po poradě, aby měli komfortní komunikačn­í kanál,“prozrazuje vychytávku pro ostýchavé Petr Skoč.

Na druhou stranu – právě stydlivějš­ím řečníkům počítač nahrává. V podstatě stačí, aby si pohlídali světlo při prezentaci a oční kontakt. Nikdo už nevidí, jak nervózně šoupají nohama nebo drtí o sebe zpocené dlaně.

To mluvčím před živým publikem jde o víc. Jestliže nechcete posluchače svým projevem rozčilovat, musí být v souladu to, co říkáte a jak u toho stojíte, jak se tváříte, jakou gestikulac­í řeč doplňujete. Je třeba hlídat pohybové stereotypy, vystupovat klidně, ale i dynamicky, když si to téma vyžaduje.

„Velkou většinu informací totiž vnímáme podprahově – náš mozek zpracuje řádově desítku milionů informací za sekundu, vědomě zpracovává jen asi 40 z nich. A právě tyto nevědomé vjemy rozhodují o tom, nakolik řečníkovi věříte a budete ho vnímat,“poučuje Jan Dvořák ze školy Gopas.

Mimoverbál­ní projevy neboli takzvaná řeč těla je dvojsečná zbraň. „Při živém kontaktu pomohou získat sympatie, povzbudit pozornost posluchačů, pokud s nimi umíte zacházet. Na druhou stranu nevýrazný projev řečníka v online podobě tolik nediskredi­tuje, pokud nabídne zajímavě technicky a dobře věcně zpracované téma. Proto virtuální prezentace mnoha lidem, kteří nevěří svému projevu nebo jsou uzavření, vyhovuje mnohem lépe. Živý projev lze ale natrénovat, jen to vyžaduje dlouhodobě­jší úsilí,“říká Jan Dvořák.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia