MF DNES

Spanilá jízda

Tadeje Pogačara po královské etapě Tour už nic nezastaví

- Tomáš Macek reportér MF DNES na Tour de France

Otázka už nezněla: Kdo vyhraje Tour? Otázka zněla: Jak ji Pogačar vyhraje? Spokojí se s defenzivní obranou obřího náskoku, nebo bude chtít orazítkova­t svoji dominanci i v královské etapě? Druhá odpověď je ta správná. V nadmořské výšce 2 215 metrů na vrcholu průsmyku Portet d’Aspet proťal cíl první. A prohlásil: „Vyhrát na Tour etapu ve žlutém je pocit, který se nedá popsat.“

Než dojde ke korunovaci v Paříži, čekají na jezdce ještě poslední pyrenejská etapa přes Tourmalet na Luz Ardiden i sobotní časovka, ale středeční představen­í bylo Pogačarovo­u spanilou jízdou ke koruně.

Od osmé etapy, kdy se ujal vedení v závodě, se za ním na 2. místě celkového pořadí postupně střídali van Aert, O’Connor, Urán, Martin, opět Urán a Vingegaard.

Jen Pogačar čněl vysoko nad nimi, stálice na hvězdné obloze.

„Těžká otázka, kdo je vlastně můj největší soupeř. Všechny z Top 10 si musíte hlídat,“říkal.

Nyní vede o 5:39 minuty před Jonasem Vingegaard­em, mladým Dánem z Jumba. To vše v době, kdy bývají rozdíly mezi prvním a druhým na závodech Grand Tour spíše minimální. Loni vyhrál před Rogličem o 59 sekund, předloni Bernal před Thomasem o 1:11 minuty.

S větší převahou než nyní Pogačar vládl na Tour naposledy Vincenzo Nibali v sezoně 2014, kdy si vybudoval náskok 7:37 minuty. Ovšem Slovinec má k dobru ještě jednu časovku, svoji parádní disciplínu.

Já mám nejlepší tým, ne?

Pogačarův výkon navyšuje fakt, že v očích mnoha cyklistů i expertů jde o nejtvrdší Tour posledních let, což dokládá také počet jezdců, kteří vzdali nebo nesplnili časový limit. Od ročníku 2012 nebyl exodus nikdy tak mohutný jako letos.

„Skoro každá etapa se jede na plný plyn,“poukazuje Pierre Rolland z týmu B&B Hotels. „Jako by nikdo nemyslel na den poté. Každý den je tu jako mistrovstv­í světa. Nedivte se pak, že i průměrná rychlost této Tour je takřka rekordní.“ Tento trend přičítají odborníci též nástupu nové, dravé generace v čele s Pogačarem. „Pod jejich taktovkou je to boj o přežití,“posteskl si Chris Froome, stárnoucí panovník z minulého desetiletí.

Od úvodního týdne se řešilo, co by Pogačarovu nadvládu mohlo narušit, hledala se jeho Achillova pata. Vedro, které nemá právě rád? Kaskáda útoků jeho protivníků? Malá síla podpůrného týmu? Nic z toho jej neohrozilo. A věčné narážky, že má k sobě slabý tým, mu už začaly lézt na nervy. „Pořád to někdo řeší,“reagoval. „Ale momentálně jsme nejlepší tým, ne? Děláme tempo, kontroluje­me balík. To spíš ostatní by měli přemýšlet o efektivitě jejich taktiky.“

Útok byl 50 na 50

Když v úterní zvlněné etapě Jumbo zvýšeným úsilím rozdělilo před cílem peloton, Pogačar reagoval: „Nevím, proč si chtěli zaspurtova­t. Tak jsem je prostě následoval. Aspoň jsem otestoval nohy, jestli jsou pořád dobré. Byla to zábava.“

O včerejším menu se třemi pyrenejský­mi průsmyky tak nehovořil. Naopak, před startem 17. etapy pronesl: „Bude to nejtvrdší den letošní Tour. Projel jsem si ty kopce v přípravě, ale možná by bylo lepší, kdybych ji neznal. Nebojím se jich, ale bude to dnes tvrdé.“

Osm kilometrů před cílem vykoukl zpoza svého superdomes­tika Rafala Majky a atakoval poprvé. Rázem jich zbylo pouze pět. Po dalším Pogačarově útoku jen tři: on, Vingegaard a Carapaz z Ineosu.

Lídr Tour se usmíval, než nasadil výraz typu: Teď ukažte, co umíte.

Po silnici, jež je běžně autům nepřístupn­á, se drápali k vrcholu a krájeli koly mlhu. Vingegaard občas vystřídal Pogačara na špici, naopak Carapaz neustále zůstával za nimi v zákrytu a cenil zuby.

„Carapaz blufuje,“prohodil Dán ke Slovinci. Ten přikývl.

Na posledním kilometru lídr Ineosu skutečně zaútočil, jenže muž ve žlutém byl připraven. Zavěsil se za Ekvádorce a na poslední stovce metrů si sám jel pro etapu.

Za cílem se slastně svalil na asfalt. Tak vítězí král.

„Bylo to dnes 50 na 50, jestli budeme můj žlutý dres jen bránit, nebo útočit,“tvrdil. „Ale cítili jsme se dobře, já i můj tým, proto jsme toho chtěli využít. Každý čas, který dokážu získat, se může hodit.“

Do Paříže zbývá 476 kilometrů.

Tour de France 2021

17. etapa, Muret - Saint-Lary-Soulan (178,5 km): 1. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) 5:03:31, 2. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) -3, 3. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers) -4, 4. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) -1:19, 5. O'Connor (Austr./AG2R-Citroën) -1:26, ...116. VAKOČ (Alpecin-Fenix) -30:05. Průběžné pořadí: 1. Pogačar 71:26:27, 2. Vingegaard -5:39, 3. Carapaz -5:43, 4. Urán (Kol./EF Education-Nippo),-7:17, 5. O'Connor -7:34.

 ??  ??
 ??  ?? Zaútočil a vyhrál Tadej Pogačar včera ujel všem a zvýšil už tak propastný náskok na čele Tour. Foto: ČTK
Zaútočil a vyhrál Tadej Pogačar včera ujel všem a zvýšil už tak propastný náskok na čele Tour. Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia