MF DNES

Z očkovaných se v Česku nakazil jen každý tisící

- — Ondřej Krutilek

Kurz je nastaven jasně – všechna energie má jít do očkování, které je podle ministerst­va zdravotnic­tví nejen bezpečné, ale také účinné. Ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) to včera doložil čerstvými čísly.

„Pravděpodo­bnost nákazy po očkování jednoznačn­ě klesá a zejména se snižuje možnost těžkého průběhu,“shrnul včera Vojtěch. Data z ministerst­va mluví jasně. Z téměř 3,9 milionu lidí, kteří už byli naočkováni druhou dávkou vakcíny, se jich nemocí covid-19 nakazilo pouze 4 030.

To jsou navíc jen čísla, která počítají i s případy, kdy nemoc propukla chvíli po druhé dávce. U lidí, kterým od druhé vakcíny uběhla dvoutýdenn­í lhůta, po které je člověk považován za plně naočkované­ho, se nemoc objevila u šesti setin procenta případů. „Lehký průběh onemocnění byl čtrnáct dní po druhé dávce vakcíny zachycen pouze u zhruba jedné setiny procenta, těžký průběh pak u ještě menšího počtu,“doplnil Vojtěch. Těžký průběh mělo podle ministerst­va ze všech očkovaných po více než dvou týdnech od druhé dávky 161 lidí.

Příští týden se otevřou podle ministra zdravotnic­tví Adama Vojtěcha další „nízkopraho­vá“očkovací centra pro lidi bez registrace. Jedno by mělo být v pražském obchodním centru Nový Smíchov a bude ho mít na starosti motolská nemocnice. Další se otevře v Brně a podle Vojtěcha se možná stihne otevřít i centrum v Ostravě. Pak by jich bylo celkem pět, protože od pondělka už fungují centrum na hlavním nádraží v Praze a v obchodním centru Chodov. Jenže se tam tvoří fronty a čekání se prodlužuje.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia