MF DNES

Tragické záplavy v Německu

Zejména na západě země je situace kritická, velká voda má kolem šedesáti obětí. Silné deště se očekávají i v následujíc­ích dnech.

-

lidé čekají na střechách, než přijde pomoc. „Ještě večer jsem si říkal: no, docela prší. Pak jsem se vzbudil v půl jedné v noci a z okna viděl, jak kolem pluje moje auto. Voda sahala až do prvního patra,“popisoval své zážitky muž z okresu Ahrweiler nedaleko Bonnu. Právě v této oblasti záplavy dosáhly historické­ho rozsahu.

Na místě kromě tisícovky hasičů pomáhá armáda, velmi vážná je situace také v Sársku, Bavorsku a Sasku. Meteorolog­ové upozorňují, že silné deště lze očekávat i během následujíc­ích dnů, přičemž srážky se budou ze západu přesouvat na jih a jihozápad. Místy platí nejvyšší stupeň varování před extrémně silným deštěm. Německá vláda a Evropská komise již přislíbily zasaženým regionům finanční pomoc.

Stoletá voda ve Švýcarsku

Situace je kritická také v sousedním Švýcarsku, kde města Bern a Lucern očekávají další „stoletou“vodu. Poslední záplavy tohoto rozsahu přitom země zažila naposledy v roce 2005.

U Lucernskéh­o jezera, které se v dalších dnech po silných deštích může vylít z břehů, platí pátý, tedy nejvyšší stupeň varování. Stejné riziko platí také v případě dalších švýcarskýc­h jezer. Rekordní množství srážek spadlo na jihu země v Lausanne, v Curychu jsou zaplavené ulice. „Déšť neustával. V noci bouře povalila obrovské stromy, bylo to opravdu strašideln­é,“uvedla pro Reuters jedna z obyvatelek města.

Jihošvýcar­ský kanton Valais vydal kvůli stoupající hladině řek varování, aby se lidé od řek drželi dál. Právě kolem řek a jezer se situace v dalších dnech podle očekávání ještě zhorší, hrozí také sesuvy půdy.

Kvůli rozsáhlé katastrofě překračují­cí hranice premiér Severního Porýní-Vestfálska Armin Laschet, který za křesťanské demokraty (CDU) v podzimních volbách kandiduje na kancléře, vyzývá k rychlejším­u postupu v oblasti ochrany klimatu. „Extrémních výkyvů počasí bude v budoucnost­i stále přibývat,“řekl Laschet při návštěvě v tvrdě zasaženém městě Hagen jižně od Dortmundu. Stejný záměr má také bavorská CSU, která právě ukončila sjezd v opatství Seeon.

 ?? Foto: ČTK ?? Mnoho desítek mrtvých. Po silných bouřkách v Německu a katastrofi­ckých záplavách je nejméně 58 mrtvých, ale až 30 lidí se podle policie v noci na dnešek pohřešoval­o. Hustý déšť a bleskové povodně zaplavily řadu obcí, mnoho domů úplně smetly. Německá kancléřka Angela Merkelová vyjádřila soustrast pozůstalým.
Foto: ČTK Mnoho desítek mrtvých. Po silných bouřkách v Německu a katastrofi­ckých záplavách je nejméně 58 mrtvých, ale až 30 lidí se podle policie v noci na dnešek pohřešoval­o. Hustý déšť a bleskové povodně zaplavily řadu obcí, mnoho domů úplně smetly. Německá kancléřka Angela Merkelová vyjádřila soustrast pozůstalým.
 ?? Foto: 2x Reuters ?? Katastrofa Jednou z nejpostiže­nějších obcí je německý Schuld v okrese Ahrweiler v Porýní-Falci.
Foto: 2x Reuters Katastrofa Jednou z nejpostiže­nějších obcí je německý Schuld v okrese Ahrweiler v Porýní-Falci.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia