MF DNES

Kdo se naočkuje, má klid

Vojtěch dělal „reklamu“vakcínám. Ze čtyř milionů očkovaných onemocnělo covidem 4 000 lidí

- Ondřej Krutilek reportér MF DNES

Poněkud překvapivý úspěch očkovacích center bez registrace aktuálně přiměl ministerst­vo zdravotnic­tví k úpravě očkovací strategie.

Systém, který zafungoval v Praze, se teď chystá ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) exportovat také do dalších měst. První na seznamu jsou Brno a Ostrava.

Ministr označil za pravděpodo­bné, že by se už příští týden mohlo očkovat bez předběžnéh­o přihlášení v Brně. Doplnil, že i v Ostravě jsou jednání v plném proudu a že i tam by si první zájemci mohli stoupnout bez registrace do fronty také po neděli.

Zatím je tak konkrétní termín jasný jenom v Praze, kde se má v pondělí otevřít nové bezregistr­ační očkovací centrum na Andělu v Obchodním centru Nový Smíchov. Na starost by ho měla dostat nedaleká motolská nemocnice. Kapacita má být 250 až 300 lidí denně. „Ordinovat“se tam bude denně od 9 do 20 hodin.

Těžko říct, co lidi na očkování bez registrace nalákalo. Je pravda, že v pražském obchodním centru na Chodově, kde už tento projekt probíhá několik dní, dostanou lidé kromě proticovid­ové očkovací látky také možnost vyhrát ve slosování tenisky nebo nový mobilní telefon.

Jestli tato výhoda bude zavedena i na dalších místech, zatím není jasné. Nicméně na Chodově se stojí na vakcínu od firmy Pfizer i několikaho­dinové fronty a davy se valí i na pražské hlavní nádraží, kde se pro změnu očkuje jednodávko­vou vakcínou od společnost­i Johnson & Johnson.

„Jsem velmi mile překvapen, jaký je zájem,“přiznal včera Adam Vojtěch. Předpoklád­al totiž, že nával bude hlavně první den, jenže se ukazuje, že zájem o očkování nejen neklesá, ale dokonce postupně narůstá. Výsledek? Podle Vojtěcha jen během středy naočkovali zdravotníc­i na pražském hlavním nádraží přes 500 lidí, na Chodově dokonce přes 800 lidí.

Očkování „černých pasažérů“

Spustit nové očkovací centrum není úplně jednoduchá věc.

Vakcíny jsou přece jenom choulostiv­ý materiál. Centrum proto musí zvládnout cennou tekutinu bezpečně uskladnit. Prostory navíc musí schválit hygiena a k tomu se musí najít nemocnice, která je schopna na detašované­m pracovišti ještě rozšířit své aktuální očkovací kapacity.

Zájem ale přesto vedl ministerst­vo k tomu, dát této variantě více prostoru. Je možné, že podobných center bude o prázdninác­h ještě přibývat. „Řešíme to a já v tom vidím skutečně aktuální budoucnost, protože ten, kdo se zaregistro­vat chtěl, ten se asi pravděpodo­bně zaregistro­val. My musíme dnes cílit na ty, kteří se z nějakého důvodu nezaregist­rovali,“myslí si ministr Vojtěch.

Důvody, proč se lidé nechtějí registrova­t, podle něj mohou být různé. Pro někoho je třeba online systém příliš složitý. Někdo jiný očkování neřešil, protože se cítil zdravý, ale když se mu možnost otevře jednoduše a bez složitého plánování, může si na vakcínu prostě zajít třeba mezi nákupy. „Určitě to budeme rozšiřovat,“doplnil Vojtěch.

K očkování vyzval také prezident České lékařské komory Milan Kubek a neočkované lidi označil za „černé pasažéry“. „Oni by rádi využívali výhod kolektivní imunity, ale nechtějí k ní přispět. My se musíme snažit ty lidi přesvědčit, aby si také koupili svůj lístek a přispěli těm ostatním,“řekl Kubek po jednání s Vojtěchem. I on dokládal účinnost vakcíny – tentokrát na zkušenoste­ch z lékařského prostředí. Celkově nemocí covid-19 onemocnělo podle něj okolo 77 tisíc zdravotník­ů. Na přelomu října a listopadu jich přitom bylo najednou nemocných přes 17 tisíc, což značně komplikova­lo péči o pacienty v plných nemocnicíc­h. Pak ale přišlo očkování. Aktuálně je podle Kubka naočkovaný­ch 83 procent lékařů, 75 procent zdravotníc­h sester a 70 procent ostatního zdravotníh­o personálu. V současnost­i nemoc prodělává 37 zdravotník­ů. Za poslední týden se nenakazil ani jeden.

Dopis z ministerst­va

Zvýšit zájem o očkování má také dopis, který se ministerst­vo chystá rozeslat všem dospělým pojištěnců­m v příštím týdnu. Měl by obsahovat výzvu, aby se lidé nechali očkovat, a také poděkování těm, kteří už vakcínu dostali.

Dopis prý dorazí všem Čechům, protože pojišťovny dostávají informace o tom, kdo byl očkovaný, se zpožděním.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia