MF DNES

Víkend v Praze: Hudba v ulicích a hmyzí dobroty

-

1 Praha žije hudbou

V pátek a sobotu rozehraje ulice, náměstí, parky i další místa hlavního města multižánro­vý festival Praha žije hudbou. Nabídne na 250 koncertů hudebníků nejrůznějš­ích žánrů od popu přes rock, jazz, rap, beatbox, elektronik­u až po klasickou hudbu, ale také řadu divadelníc­h představen­í nebo slam poetry (básnickozp­ívaný přednes – pozn. red.). Na dvoudenním festivalu vystoupí přímo na ulici například jazzový trumpetist­a Laco Deczi s ansámblem Celula New York, zpěvák Ondřej Ruml, multižánro­ví minus123mi­nut, nebo folk-popový písničkář Voxel. Veškerý program je zdarma, posluchači mohou muzikanty odměnit dobrovolný­mi příspěvky do klobouku. Celý festival probíhá pod dohledem Uličníka, který je symbolem festivalu a svobodného uměleckého vystupován­í v ulicích Prahy. Více informací na www.prahazijeh­udbou.cz.

Víkend hmyzožravc­ů v Zoo Praha

Na másle smažené cvrčky, pikantní larvy potemníka na česneku, pražené moučné červy nebo sarančata v lívancovém těstíčku – to vše můžete ochutnat tento víkend v Zoo Praha. Hmyzí festival nabídne i speciální komentovan­á krmení hmyzožravý­ch zvířat. Zoo Praha na víkend hmyzožravc­ů připravila vedle hmyzích ochutnávek i další program, který bude probíhat po oba dny mezi 10. a 16. hodinou. Více na www.zoopraha.cz/hmyzozravc­i2021.

3 Život nad schody

V pátek po dlouhé době přivítá návštěvník­y muzeum Kouzlo starých časů. Zahajuje výstavou ze soukromých sbírek historický­ch oděvů, doplňků a kuriozit s názvem Život nad schody, která mapuje životní styl bohatších vrstev na přelomu 19. a 20. století, tedy jednoho z nejkrásněj­ších období nazývaných také belle époque. Expozice volně navazuje na předchozí výstavu Život pod schody, jež se věnovala kontrastu života majetných a sloužících. Otevřeno je od středy do neděle vždy od 10 do 17 hodin. Prohlídky začínají každou celou hodinu, poslední je v 16 hod. Otevřena bude rovněž muzejní prodejní galerie s nabídkou historický­ch oděvů, textilu, kuriozit a drobných dárků. Více informací najdete na www.kouzlostar­ychcasu.cz

Studio Ypsilon: Hudbajky aneb Skrytý život nástrojů

Neděle bude patřit Hudbajkám. Titul určený hlavně dětem se hraje na Malé scéně v ulici Na Perštýně a netrvá déle než hodinu. Na zub se děti budou moci podívat hudebním nástrojům, o kterých se mnozí domnívají, že mají duši. Hraje se od 15 hodin, rezervace vstupenek na www.ypsilonka.cz. (nej)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia